Pe urmele credinței în Bacău: Mănăstirea Ciolpani

0

După ce am plecat de la Stațiunea Durău, următoarea noastră oprire a fost în județul Bacău la Mănăstirea Ciolpani, o mănăstire pe care am vizitat-o ​​în 2005 în cadru unui pelerinaj în județele Bacău și Neamț.

Mănăstirea Ciolpani este la 3,5 km de orașul Buhuși (DJ156H, apoi de la troiță ce se află pe partea pe stângă, pe DC1A), partea bună este că drumul spre mănăstire este asfaltat. Lăcașul de cult adăpostește câteva dintre moaștele Sfântului Mucenic Emilian din Durostorum. Biiserica mare poarta hramul Sfântului Mucenic Emilian din Durostorum, paraclisul are hramul Adormirea Maicii Domnului și vechea biserică de lemn are hramul Sfântul Nicolae.

Se spune că pe la anul 1590, pe când în Moldova domnea Petru Șchiopu – sulițașul Ciolpan a întemeiat un schit pe aceste locuri. În 1730, Teodosie Cantacuzino a restaurat schitul și a construit bisericuța din lemn care există și astăzi. De-a lungul timpului au fost făcute mai multe reparații în anii: 1846, 1913, 1969 și 2000-2002. Restaurarea din 2000-2002 a readus biserica mănăstirii la arhitectura originală.

Biserica mare este înaltă, în formă de cruce, are două turle și impresionează măreție și prin decorul unic. Încă de la intrare pisania ne informează: „Cu voia Tatălui ceresc s-a zidit pe aceste plaiuri moldovene sfânta biserică cu hramul Sf. Mare Mucenic Emilian în anii mântuirii 1994-1996 prin străduința părintelui arhimandrit Emilian Panait starețul Mănăstirii Runc, duhovnicul Mănăstirii Ciolpani, ctitorul acestei mănăstiri și cu contribuția credincioșilor din întreaga țară.”

Construcția bisericii a început în toamna anului 1993, iar lucrările au fost finalizate în anul 1997. Biserica are hramul „Sf. Mc. Emilian de Durostorum”. Pictura în frescă și de iconografia în stil neobizantin îi dau un farmec aparte, dar și catapeteasma realizată din lemn de stejar sculptat.

Aici locuiesc în jur de 60 de maici care se ocupa de ateliere de pictură și broderie, în care sunt confecţionate icoane, veşminte şi îmbrăcăminte preoţească, și bineînțeles se ocupau de îngrijirea mănăstirii. Îmi amintesc că una dintre ele mi-a zâmbit și m-a întrebat discret dacă am reușit să fac fotografie bisericii mari. Măicuța a observat că ma tot chinuiam să surprind biserica cât mai mult, fiind foarte mare îmi era greu să o cuprind în fotografii.

Sincer nu mă așteptam să mă impresioneze atât, total diferită față de cum o știam eu, în 2005.

Scurt istoric

Mănăstirea Ciolpani este o mănăstire situată aproape de orașul Buhuși, spre vestul dealului Runc. Adăpostește o parte din Sfintele Moaște ale Sfântului mucenic Emilian de la Durostorum, purtând și hramul acestuia, care se sărbătorește la 18 iulie. Lăcașul monahal a fost desființat în 1959, recăpătându-și statutul în 1992.

Mănăstirea, amplasată la circa trei km de orașul Buhuși, este singurul lăcaş de rugăciune din țară ce poartă hramul Sfântului Mucenic Emilian de la Durostorum. Prima dată a fost ridicat paraclisul ce poartă hramul Adormirii Maicii Domnului, iar în anul 1993 a fost sfințit locul unde avea să fie construită biserica mare închinată Sfantului Mucenic Emilian de Durostorum.

Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum a fost un martir care a trăit și a murit în secolul al IV-lea și ale cărui sfinte moaște au fost îngropate la Gedina, lângă orașul bulgăresc Durostorum, o parte dintre ele sunt la Ciolpani.

Sursă parțial informații: wikipedia

Orice încărcare a acestor fotografii este interzisă fără citarea sursei.
Puteți prelua maximum 500 de caractere din acest articol, condiția este să specificați și să inserați vizibil linkul articolului

Lasă un răspuns