Interviu. O tânără din Timiș și-a propus să promoveze Castelul din Banloc

6

O tânără de doar 21 de ani din localitatea Banloc, județul Timiș, Alina C. își dorește ca autoritățile sau cei cei cu dare de mână sa readucă la viață Castelul din Banloc, care în acest moment este în paragină. Importanta clădire istorică este situata la distanța de 50 de km față de orașul Timișoara și la 7,5 km de Deta. Despre Castelul din Banloc am mai scris aici.

Alina C. iți mulțumesc pentru acest interviu. Presupun că ești prinsă în foarte multe activități fie ele profesionale sau personale și apreciez faptul că ți-ai făcut timp liber pentru a răspunde la câteva întrebări.

Care e primul sentiment când vii aici?
Primul meu sentiment? Nici nu mă pot exprima în cuvinte, este locul cel mai apropiat sufletului meu, deoarece de fiecare dată când merg la castel trăiesc sentimentul Reginei, care l-a îngrijit și l-a iubit asa de mult. Este locul unde eu mă relaxez și mă descarc, merg destul de des la castel, aici mă simt în largul meu, în curtea castelului.

Cât de gravă e situația castelului?
Castelul nu arată rău chiar deloc, ma refer la construcție. Problema e alta, cea a autorităților care nu se implica în niciun fel, dar și a locuitorilor care ar fi trebuit sa le pese mai mult de soarta Castelului și nu în ultimul rând a Banlocului.

Cum vrei să-ți faci auzit strigătul de ajutor?
Prin intermediul paginii pe care am creat-o pe Facebook. Aici puteți găsi multe informații foarte interesante și impresionante în același timp. Sper ca cineva cu putere financiara va dori sa finanțeze reabilitarea lui.

A fost doar dorința ta sau cineva te-a determinat sau sugerat să faci pagina?
Dorința a fost exclusiv a mea, încă de mică am avut un sentiment aparte față de castel, mi-a plăcut și îmi place să aflu informații de la bătrâni despre castel

Cât de mult iți dorești ca acest monument istoric să fie restaurat?
Îmi doresc foarte mult ca acest monument istoric, emblema a localității, să prindă din nou viață. Dar până să fie restaurat mai durează, cine știe dacă se va restaura. Aici e multa nevoie de implicare, voința, din partea autorităților. Vă dați seama că acest lucru ar însemna să îmi îndeplinesc unul din marile mele vise, m-as simți împlinită

Dacă ai avea putere financiară l-ai cumpăra?
Da de ce nu? L-as cumpăra cu mare placere și aș încerca să-i redau strălucirea de odinioară, pe care alții au reușit  să o distrugă din păcate, Castelul merită o nouă schimbare, o nouă legendă.

Crezi că dacă tot mai multa lume va auzi de castel sunt mai multe șanse sa fie salvat?
Da, eu asa sper, asta rămâne de văzut pe parcursul timpului

Castelul din Banloc va deveni un punct de reper pe harta turistica a României?
Cum am mai spus, până să ajungă un punct turistic mai durează, din cauza nepăsări autorităților

Va aduce prosperitate zonei?
Cu siguranță va aduce prosperitate zonei. Pentru Banloc ar fi un mare succes, dar și o mare bucurie a locuitorilor din comuna care abia așteaptă să fie trezit la realitate

Cu ce argumente convingi turiștii că trebuie sa viziteze Castelul din Banloc?
Dacă ești pasionat de istorie și de a afla despre locuri mai puțin cunoscute o vizita la Banloc este alegerea perfecta

Castelul din Banloc, fosta reședința a Principesei Elisabeta așteaptă să fie redescoperit de către vizitatori. Eu încă nu am fost, dar cu siguranță îl voi vizita.

Mai jos sunt câteva fotografii făcute de Alina, la locul de refugiu, așa cum numește ea Castelul din Banloc.

Detalii despre Castelul din Banloc găsiți pe pagina ei de Facebook.

Castelul din Banloc

6 COMENTARII

  1. A trecut ceva timp și din păacate nu s-a făcut nimic, iar în situația în care suntem slabe șanse

Lasă un răspuns