Evadarea de o zi: Casa Memorială Ion Creangă

0

De la Mănăstirea Moldovița am decis să vizităm Casa Memorială Ion Creangă și Parcul Tematic. Atât casa cât și parcul tematic de află în Humulești într-o zonă acum foarte animată și circulată. Din ținutul bucovinean ne-am îndreptat spre județul Neamț cu destinația Târgu Neamț ca să ajungem la Humulești (în prezent cartier al orașului Târgu Neamț).

În această casă s-a născut (la 1 martie 1837) Nică al lui Ștefan a Petrii – Ion Creangă. Am intrat în curtea casei, o curte separată de Parcul Tematic de un gard de nuiele. Nu era specificat dacă se face fotografii sau nu, dar eu am făcut câteva.

Intrarea în casă se face din prispă, printr-o ușă foarte joasă. În interiorul casei sunt trei încăperi, tipic țărănești, cu lut pe jos, acoperit țoale. Am vizitat tinda, cămara pe unde s-a urcat Nică în pod cu pupăza și camera mare. Aici am găsit panouri cu informații despre marele scriitor, obiecte personale, scrisori și cărți poștale, vechi exemplare ale scrierilor lui Ion Creangă. Tot aici sunt și câteva informații despre prietenia lui Creangă cu Eminescu, cărți poștale, scrisori, niște medalii, precum și un Ceaslov, dacă am uitat ceva, se poate vedea în fotografii.

În camera unde familia Creangă își petrecea cea mai mare parte a timpului am putut vedea lavița de șezătoare aflată în partea dreaptă. În partea stângă soba cu horn, apoi patul, lada de zestre, masa cu trei picioare și scăunele mici, covățica pentru cel mai mic dintre copii, războiul de țesut, ștergare, farfurii.Casa a fost construită de bunicul patern al lui Creangă, Petrea Ciubotariul, în 1830.

Ajunsă din nou în curte am găsit bustul scriitorului, o fântână băncuțe și flori. Am aflat de la un ghid că aici se țin diverse manifestări culturale dedicate marelui scriitor.

Casa Memorială Ion Creangă aparține de Complexul Muzeal Național Neamț, iar prețul este unul piperat as zice eu, 20 de lei de persoană, iar pentru grupuri de minim 5 persoane, 10 lei. Așa că m-au „sacrificat” pe mine și am intrat singură pentru a vizita casa muzeu.

Parcul tematic

După ce plătim intrarea 2 lei de persoana pășim în lumea poveștilor lui Creangă. Aici ne-am întâlnit cu personajele care ne-au făcut copilăria mai frumoasă. Parcul s-a deschis în anul 2004, ideea aparținându-i unei localnice care a cumpărat terenul, de la un stră-strănepot de-al lui Creangă.

Am ajuns pe tărâmul ”Amintirilor din copilărie” unde Nică a Petrei ne întâmpină chiar la intrare în parc. Nu departe vedem o căruță veche de peste 100 de ani ce a fost cumpărată din Pipirig, în ea stă chiar Moș Luca Moșneagul, cel care îl duce la scoală, la Broșteni pe Nică. Pe langa personaje vedem căsuța lui Moș Chiorpec, cel care-l întâmpina pe Nică cu acel „bine ai venit, nepurcele!” Printre personaje mai găsim pe Tuşa Mărioara, Smărăndiţa Popii, capra cu trei iezi, ursul păcălit de vulpe, cocoșul din „Punguţa cu doi bani“.

În fostul restaurant Smărăndiţa găsim un adevărat muzeu al satului moldovenesc. Încă de la intrare îl găsim pe Nică plecat cu colindul la preotul satului, alături de alți prieteni. Am trecut pe lângă o masă plină cu bucate tradiționale amplasată la intrare. Apoi vedem multe costume naționale ce erau agățate pe pereți, o colecție de fiare de călcat ( bunicii aveau așa ceva – puneau jar în interior înainte să fie folosit), vase de lut, coșuri de răchită, război de țesut, etc. Personajele din povești le găsim și aici: câțiva țărani strânși la șezătoare, femei ce torc lâna, sau un bărbat ce macină grăunțe de porumb. Exponatele prezentate sunt caracterizate de simplitatea, bunul simţ şi modestia proprie ţăranului moldovean.

După aproximativ o oră am plecat spre casă, mulțumiți de ceea ce am văzut. Mi-am promis că voi reveni.

Pentru o clipă, am avut senzația că marele scriitor era acolo cu noi! Dacă treci prin Târgu Neamț este și păcat să ratezi ocazia de a vizita locul unde a trăit Ion Creangă.

Scurt istoric

Casa memorială Ion Creangă din Humulești este un muzeu memorial înființat în casa în care s-a născut și a copilărit povestitorul român Ion Creangă (1837-1889) în satul Humulești (astăzi suburbie a orașului Târgu Neamț) din județul Neamț. Datarea casei după cum se indică în LMI este 1833, ea fiind situată pe strada Ion Creangă nr. 8. Ion Creangă a locuit aici permanent de la naștere până în 1846, apoi cu întreruperi până în 1855.

Casa memorială Ion Creangă a fost construită între anii 1830-1831 de către Petre Ciubotariu, bunicul povestitorului Acesta a dăruit-o fiului său Ștefan, care în 1835 s-a căsătorit cu Smaranda, fiica lui David Creangă din Pipirig. Ion Creangă a locuit aici permanent de la naștere până în 1846, apoi cu întreruperi până în 1855, când a plecat spre Iași, la Seminarul de la Socola. După moartea lui Ștefan a Petrii și a Smarandei, casa a fost moștenită de fiica lor cea mai mică, Ileana. Ulterior, aceasta, neavând copii, a donat-o nepoatei sale, Sofia, fiica Mariei, o altă soră a lui Creangă. Construcția a fost restaurată în 1937 prin grija istoricului Nicolae Iorga. În 1944 Sofia Grigoriu, născută Creangă, donează casa Asociației Învățătorilor din România. Casa a fost în continuare îngrijită de doi dintre copiii Sofiei, Zahei și Antonică Grigoriu și a funcționat neoficial ca muzeu până la 1951. Atunci, la inițiativa lui Zahei, a avut loc deschiderea propriu-zisă a actualului muzeu memorial. Cele mai importante reparații (restaurări s-au mai realizat în 1960 și 1988) au avut loc în 1975, când a fost refăcut acoperișul și s-a înlocuit tavanul. (Sursa parțial informații wikipedia)

Dacă doriți să faceți o vizită virtuală o puteți face accesând videoclipul de mai jos.


Orice încărcare a acestor fotografii este interzisă fără citarea sursei.
Puteți prelua maximum 500 de caractere din acest articol, condiția este să specificați și să inserați vizibil linkul articolului

Lasă un răspuns