De-a lungul vieții, am învățat că dăruirea înseamnă mai mult decât a oferi bani sau obiecte. Am oferit bucăți din suflet, atenție și timp. În urmă cu mulți ani, aveam o părere greșită despre ce înseamnă să ajuți pe cineva și cum implicarea mea ca voluntar mi-a schimbat complet felul de-a gândi.
Cum a început totul? O prietenă m-a invitat să particip la o campanie umanitară pentru a strânge materiale de construcții, alimente, haine și jucării destinate oamenilor din zone defavorizate, afectați de inundațiile din vara 2005. La început am ezitat, credeam că doar banii pot face o diferență reală. Totuși, pe parcurs, am observat bucuria din ochii celor care au primit ajutoarele din partea noastră și am realizat cât de puternic poate fi un gest simplu de a dărui.
Am continuat să mă implic în activități de voluntariat și nu regret. Este o experiență care te marchează profund, care aduce satisfacție. Să știi că ai contribuit la fericirea și bunăstarea altora îți oferă un sentiment de împlinire și bucurie.
Voluntariat și impactul în comunitate
Cea mai remarcabilă experiență pe care am avut-o în acțiunile mele ca voluntar, a fost atunci când am ajutat o familie să-și reconstruiască casa afectată de inundații. M-am implicat în acest proiect contribuind la strângerea fondurilor și la organizarea echipelor de voluntari.
Ajutorul comunității
Reconstrucția casei a fost o provocare. Să refaci o casă aproape de la zero a necesitat pași esențiali în fiecare etapă. Prima etapă a fost fundația care asigură stabilitatea întregii construcții. Apoi, am trecut la zidărie; fiecare cărămidă așezată nu doar că dă formă casei, ci simbolizează și speranța unei familii care își va reconstrui viața.
Următorul pas a fost montarea acoperișului, pentru a proteja viitoarea locuință de intemperii. Am ales țigla metalică, dar nu înainte de a reface sistemul de termoizolație, asigurându-ne astfel că locuința va fi călduroasă și durabilă. În plus, am instalat ferestre și uși pentru a aduce lumină, speranță și perspective noi. Ultimele finisaje, precum tencuiala și vopsirea, nu doar că au înfrumusețat locuința, ci au pregătit-o pentru a deveni un cămin, locul unde speranțele și visele prind din nou contur.
Când acea familie a văzut că va avea din nou o casă, satisfacția noastră a fost enormă. Cu toții eram fericiți că am putut ajuta la crearea unui viitor mai bun pentru acești oameni.
Campanii de ajutor și susținere în România
România este o țară mereu implicată în campanii caritabile și de fiecare dată sprijină comunitățile defavorizate. Pe lângă persoane greu încercate, există multe ONG-uri și fundații care au nevoie de sprijin pentru a-și desfășura activitățile și a ajuta diverse cauze.
Eu sunt persoană cu dizabilități care nu a avut prea multe șanse la recuperare fizică, deoarece nu existau foarte multi terapeuți și cabinete specializate atunci când eu eram copil. În ziua de azi, copiii cu mobilitate redusă au mai multe oportunități datorită progreselor din domeniul recuperării medicale și a inițiativelor umanitare, precum cele derulate de Mihai Nesu Foundation.
Fostul fotbalist, Mihai Neșu după ce a suferit un accident l-a lăsat cu o dizabilitate care i-a schimbat viața. A înțeles cât de importantă este terapia de recuperare și cât de greu este să ai acces la serviciile necesare. Prin donații și implicarea directă a oamenilor, fundația a reușit să construiască un centru pentru copiii cu dizabilități, oferind terapii specializate, precum kinetoterapie, hidroterapie, terapie ocupațională și multe altele, pentru a îmbunătăți viața acestor copii.
Puterea de a dărui – inițiativa Depozitelor Virtuale care schimbă vieți
O altă campanie remarcabilă este cea a echipei Depozitelor Virtuale Vindem-Ieftin. Puterea de a dărui este inițiativa Depozitelor Virtuale. Ideea de #reCONSTRUIMacasa care vizează reconstrucția caselor afectate de inundațiile din acest an m-a impresionat profund.
Să renunți la adaosul comercial și mobilizarea a peste 50 de francizați și angajați pentru a sprijini reconstrucția caselor distruse în urma inundațiilor a avut un impact semnificativ în crearea unui viitor mai bun pentru acești oameni. Această formă de solidaritate arată că și companiile pot contribui cu resursele lor la o cauză umanitară.
Vrei și tu să te implici în reconstrucția caselor afectate de intemperii? Dă scroll pe Vindem-Ieftin.ro și vei găsi diverse materiale de construcții la prețuri accesibile, sprijinind astfel proiecte care aduc speranță și reconstrucție în viețile celor care au nevoie. Vindem-Ieftin.ro este o alternativă a comerțului clasic cu depozite și hipermarketuri. Compania a lansat un concept unic, Depozitul Virtual, singura franciză de materiale de construcții din România.
Redirecționarea impozitului pe profit către ONG-uri
Un aspect despre care nu se discută prea des, dar care este foarte important, este posibilitatea companiilor de a redirecționa 20% din impozitul pe profit către ONG-uri. Unii ar putea să nu fie știe de această opțiune, care nu implică costuri suplimentare pentru companie. Este foarte simplu, compania virează suma direct în contul ONG-ului. Suma donată este scăzută ulterior din impozitul pe profit datorat la finalul anului fiscal.
Redirecționarea impozitului contribuie la susținerea unor cauze nobile, iar prin acest gest își consolidează imaginea de companie responsabilă social. Atunci când o firmă decide să-și redirecționeze impozitul către domenii precum educația, sănătatea sau protecția mediului, aceste fonduri pot avea un impact profund asupra comunității, în loc să vireze întreaga sumă la stat.
Imaginează-ți cum este să poți ajuta fără să simți că ți se golește portofelul – exact asta trebuie să facă firmele aici! Nu doar că își pot exercita responsabilitatea socială, dar contribuie și direct la dezvoltarea comunităților și la susținerea unor inițiative cu impact social major fără să le afecteze profitul.
În, concluzie, a ajuta pe cineva care se află în impas, fie că este vorba de bani, timp sau resurse, creează un impact foarte mare atât asupra celor din jurul nostru, cât și asupra noastră. A oferi ajutor nu numai că ne conectează cu ceilalți, ci ne oferă și o satisfacție personală greu de descris în cuvinte.
Articol scris pentru SuperBlog 2024