Pe urmele istoriei: Mausoleul Eroilor de la Mărășești

0

Astăzi am decis să scriu despre prima mea experiență pe urmele istoriei, Mausoleul Eroilor de la Mărășești. Ideea de a numi această categorie „Pe urmele istoriei” a venit din partea unei prietene.

Duminică, când ne întorceam de la Mănăstirea Buciumeni, am decis să vizităm Mausoleul Eroilor de la Mărășești, după a treia încercare. De fiecare dată când voiam să -l vizitam li găseam închis. Nu am mai fost aici de când eram copil, deși nu este departe de Focșani.

Mausoleul Eroilor din Mărășești a fost ridicat în locul în care aproape 70 de mii de soldați au pierit în Primul război mondial. Este considerată cea mai reprezentativă clădire din țară. Este formată din 18 galerii în care au fost înhumate osemintele a aproximativ 5000 de eroi. Mausoleul are inscripționat pe fațada principală: “ÎNTRU SLAVA EROILOR NEAMULUI”, în memoria celor care și-au jertfit viața în luptele de la Mărășești.

Pe aleea care duce la Mausoleu, suntem însoțiți de o galerie de busturi de bronz ale eroilor Primului Război Mondial, inclusiv cea a Mareșalului Alexandru Averescu și Sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu. Se spune că Hitler a fost impresionat de acesta și i-a cerut lui Antonescu să trimită unități antiaeriene pentru a apăra clădirea în timpul celui de-al doilea război mondial. Printre înhumați regăsim numele micuței Maria Zaharia, de doar 12 anișori, despre care profesoara de istorie ne povestea cum a ajutat armata română. Interiorul clădirii te lasă fără suflare, multe galerii te fac să te pierzi și îți dau senzația că te întorci în timp, unde armata română a ținut piept armatei germane. Tot acolo se află și Capela Centrală, unde se află sarcofagul generalului Eremia Grigorescu. Deși nu am fotografiat toate criptele, am vrut să vizitez fiecare colț al mausoleului.

Am ieșit din interiorul mausoleului și am vizitat cele 3 terase suprapuse care reprezintă scene ale bătăliei, datorită tunurilor și obuzelor care par să protejeze mausoleul.

Mausoleul Eroilor de la Mărășești

În curtea mausoleului, a fost amenajat un muzeu dedicat bătăliilor de la Mărășești într-o clădire separată, care conține diferite obiecte personale care au aparținut eroilor care și-au pierdut viața.

Nu departe de mausoleu se află cimitirul soldaților germani care și-au pierdut viața în Primul Război Mondial, pe drumul județului Focșani-Panciu, în locul numit „Frunzoaia”. Am avut ocazia să trec pe lângă cimitir în vizita mea la Soveja.

Pentru cei care doresc să viziteze, mausoleul se află la marginea E85, între Adjud și Focșani

Orice upload al acestor fotografii este interzis fără citarea sursei.
Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizati şi inseraţi vizibil link-ul articolului

Lasă un răspuns