Interviu cu Monica Purice, creator de frumos

Când terapia se împletește cu handmade-ul

1

Astăzi, în secțiunea Interviuri, o avem invitată pe Monica Purice, o femeie de la care avem multe de învățat. Monica lucrează ca psihoterapeut, artterapeut și logoped în Centrul de zi pentru copii și bătrâni și Centrul Peca, din orașul Năvodari. Ea este o femeie admirabilă căruia îi place să-i ajute pe ceilalți, după cum spune chiar ea: din dragoste pentru sufletul omului, am învățat și continuu să învăț să fiu un bun ghid atunci când un alt om, aflat în dificultate sau care vrea să se cunoască mai bine, să se dezvolte … îmi cere ajutorul „. Îi place să lucreze atât cu copiii cât și adulții.

Pe lângă terapie, Monica face și handmde din obiecte reciclabile, redându-le o nouă formă. Eu v-aș putea spune multe despre Monica, dar vă las pe voi să o descoperiți mai în detaliu prin intermediul următorului interviu:

 Ce înseamnă pentru dvs. handmade?
Handmade
înseamnă pentru mine legătura cu ancestralul, cu începuturile… când omul făcea totul cu propriile mâini. Tatăl meu a fost și este primul meu mentor în handmade. Astfel, handmade e pentru mine legătura supremă cu tata. Pentru mine, e și hobby și afacere; așa mă relaxez, aș crea tot timpul…și nu aș obosi. Ca pregătire profesională, sunt logoped și psihoterapeut și în meseria mea, un loc de cinste îl are arta: în logopedie copiii pictează un magnet de frigider în forma sunetului pe care îl lucrăm (îl iau acasă DUPĂ CE îl cuceresc), pentru stima de sine fac terapie de grup cu copii sau cu adulți, cu vârstnici, chiar făcând RECICLARE CREATIVĂ. În psihoterapie, folosesc, pe lângă hipnoza și alte metode specifice și mandalele, sandplay… deci iată..și arta, handmade sub diverse forme.

]

Este handmade o afacere de viitor sau un hobby?
De dragul artei, de dragul lucrului handmade am creat un ONG care împărtășește lumii virtuțiile artei. PECA se numește: Psihologie, Educație, Cultura și Arta. Am împletit astfel arta și psihologia pentru armonizarea sufletului omului. Am reușit sa autorizez 2 cursuri de formare profesionala în ocupația de LUCRĂTOR PRIN ARTE COMBINATE cod C.O.R. 532903

Astfel, oricine are chemare spre lucrul cu arta și cu omul… poate învăța o nouă meserie și poate desfășura o ocupație așa cum își dorește.

Este apreciat handmade-ul în România?
În România se observă, de ceva ani, o revenire la vechi obiceiuri, deci începe să fie din ce în ce mai apreciată arta handmade.

Cât durează realizarea acestor creații?
Cât durează o creație… ? Cât vrea sufletul meu.. cât are nevoie creația.. Uneori minute, alteori ore.

aranjament floral

Prin ce metodă vă promovați produsele?
Promovarea muncii mele o fac pe internet, pe paginile și grupurile fondate de mine și de mulți alții, dar principala promovare o fac clienții și beneficiarii cu care eu lucrez.

Ați participat la o expoziție sau la un târg de handmade până acum?
Am participat la târguri mai mult ca și client, admir artiștii și nu am pretenția că aș fi unul.. Am participat însă ca vânzare pentru strângere de fonduri…pentru copii și vârstnici. Am avut mare succes și copiii sau vârstnicii s-au bucurat nespus!!!

De unde vă găsiți inspirația?
Inspirația…vine ea spre mine …nu o caut. Pur și simplu.
Mă uit așa… când îmi apare, ca să îmi bucur ochii și sufletul, la fotografii de peste tot. Poate ca, tot văzând, ideile de amesteca, se sedimentează și… îmi apare o idee, de cele mai multe ori inedită, nouă. Îmi place să fac ceva surprinzător. Mă hrănesc cu acel woow!!!

Cât de apreciată este munca dvs?
Ca și creator…nu am mari pretenții.. Eu urmăresc, în principal, dezvoltarea încrederii în sine… și doar în plan secund.. aspectul estetic.. Bineînțeles nu îl neglijăm…

Obiectele create reprezintă astfel ANCORE pentru clienții mei, dovezi palpabile ale muncii lor, ale reușitei de a scoate ceva frumos, folositor din…te miri ce: ambalaje, sticle de plastic (PETuri), resturi de materiale, perdele vechi etc, etc

Cum este o zi din viața Monicăi?
De la 8-16 Terapie prin artă și logopedie la Centrul de zi pentru copii și persoane în vârstă. De la ora 16.30 merg la Centrul PECA și fac, după cum am programările… logopedie, psihoterapie, Ateliere de artterapie, reciclare creativă… Lucrez cu copii de 4-13 ani și cu persoane de 30-85 ani.

coroniță de Crăciun

Vă mulțumesc ca mi-ați onorat invitația de a vă lua un interviu.
Vă mulțumesc ca ajutați la promovarea artei, a artiștilor handmade. Cu drag, de oameni și de artă, Monica Purice.

Pe Monica o puteți găsi pe:
Asociatia PECA- Psihologie Educatie Cultura SI ARTA
Psihologie, Psihoterapie – Navodari

Lasă un răspuns