Într-una dintre vizitele noastre de o zi la locurile sfinte, ne-am oprit si la Castelul Sturdza de la Miclăușeni, situat într-un parc de o frumusețe extraordinară, este unul dintre cele mai bine conservate castele din România, care aduce cu gândul la locurile și clădirile din secolele XIX-XX, ce au avut o istorie tulburătoare.
Castelul Sturdza este situat în satul Miclăușeni, județul Iași se află la o distanță de 20 km de Roman, chiar pe drumul european care leagă Târgu Frumos de Roman. Am parcat mașina la intrarea în pădure care duce la castel, apoi am mers pe jos, pe o alee străjuită de copaci. Ochii noștri căutau peste tot frumusețile locului și eram nerăbdători să ajungem la castel. Tatăl meu se întreba dacă nu cumva am ajuns într-o o altă galaxie. Castelul Sturdza datorită unicității sale îți dădea impresia că nu te afli în România.
Nu am fost niciodată acolo și eram pur și simplu fascinată, am luat telefonul pentru a face videoclipuri și fotografii. Îmi doream sa surprind totul să nu pierd nimic, voiam să iau castelul cu mine, cel puțin în clipuri și fotografii. Cu toate că este pandemia Covid19, acest lucru nu a împiedicat pe mulți oameni să meargă acolo. Singura mea dezamăgirea fost faptul că nu ne-a lăsat în interiorul castelului, așa că ne-am plimbat prin împrejurimi, prin pădure, care este de fapt un parc dendrologic. Deci, dacă tot nu am putut intra în castel, am admirat bijuteria arhitecturală, din exterior. Arhitectura neogotică cu elemente baroce este absolut uimitoare. Pe fețele castelului puteți vedea deviza familiei Sturdza „Utroque clarescere pulchrum”, ceea ce înseamnă „Frumusețea strălucește peste tot „. Fascinantul castel este organizat pe două nivele plus mansardă.
Scurtă istorie a castelului
Castelul Sturdza din Miclăușeni, cunoscut și sub numele de Palatul Sturdza, este un castel neogotic construit între 1880-1904 de Gheorghe Sturza și soția sa Maria, în satul Miclăușeni. Dorind să reconstruiască castelul, George Sturdza a vândut niște păduri și a luat un împrumut de 100.000 de lei de la Compania Română de Credit Funciar, punând gaj moșia Miclăușeni.
Între 1880 și 1904, George Sturdza a construit pe locul vechiului conac un frumos palat neogotic, fiind o copie a castelelor feudale occidentale și amintind de Palatul Culturii din Iași, dar și de Palatul Domnesc din Ruginoasa.
În prezent, este deținută de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și este inclusă pe Lista monumentelor istorice ale județului Iași din 2015, ca parte a ansamblului Mănăstirea Miclăușeni.
Am plecat de acolo încărcați de istorie și aer proaspăt. Mi-am promis că ne vom întoarce acolo pentru a vedea Castelul Sturdza din interior și, de asemenea, Mănăstirea Sturdza, o altă bijuterie istorică.
Dacă doriți să faceți o vizită virtuală la Mănăstirea Durău, o puteți face accesând clipul atașat mai jos.
Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizați și inserați vizibil link-ul articolului.
[…] ce am scris despre castelele, Sturdza, Corvinilor și Bran, nu m-am putut abține să nu scriu despre Castelul Peleș, care este unul […]