Descoperă orașele României: Constanța și împrejurimi

1

În dorința mea de a promova obiectivele turistice am trecut de la Suceava, nordul Moldovei la Constanța, la mare, locul cel mai iubit în sezonul estival.

Despre Constanța știm cu toții că este municipiul de reședință al județului cu același nume, Dobrogea, România, format din localitățile componente Constanța (reședința), Mamaia și Palazu Mare. Este unul dintre cele mai vechi orașe atestate de pe teritoriul României. Prima atestare documentară datează din 657 î.Hr. când pe locul actualei peninsule (și chiar sub apele de azi, în dreptul Cazinoului) s-a format o colonie greacă numită Tomis.

Constanța se află în partea de sud-est a României. Se situează pe coasta Mării Negre, într-o zonă lagunară la est, deluroasă la nord și în partea centrală, și de câmpie la sud și vest. Orașul Constanța posedă o plajă proprie în lungime de 6 km. Partea de nord a municipiului, Mamaia, cea mai populată stațiune turistică de pe Litoral, se află pe malul unei lagune, având o plajă de 7 km lungime, plajă care continuă cu alți 6 km pe teritoriul orașului Năvodari.

Muzee

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța a fost înființat în anul 1878 prin grija primului prefect al administrației românești în Dobrogea: Remus Opreanu și a inspectorului școlar Ion Bănescu. Este unul dintre cele mai bogate muzee din țară. În acesta, sunt expuse piese neolitice din culturile Hamangia și Gumelnița, unelte agricole din perioada sclavagistă, sarcofage datate ca aparținând secolelor I – III, amfore greco-romane, statuete reprezentând zeități grecești și opere de artă. Șarpele Glykon lucrat în marmură albă și colecția de monede gravate cu regii sciți sunt cele mai renumite.

Clădirea muzeului a fost construită în 1879 și refăcută de Vasile Pârvan în 1911, fiind în prezent monument istoric.

Muzeul de Artă Populară

Muzeul de Artă Populară este un muzeu județean din Constanța, amplasat în B-dul Tomis nr. 32. În 1975 se constituie colecția de artă populară în cadrul Muzeului de Artă Constanța, iar în 1980 capătă statut de secție. Începând din 1985 are loc o orientare a achizițiilor și spre alte zone etnografice din țară. Clădirea muzeului este declarată monument istoric

Din 1990 este instituție cu personalitate juridică. Expoziția de bază cuprinde toate genurile artei populare repartizate pe zone etnografice, muzeul având caracter național. Clădirea muzeului datează din 1893 și este monument de arhitectură. A fost inițial primărie, apoi poștă. A fost restaurată în 1973, 1978, 1989. Colecții de artă populară din toate regiunile țării includ: ceramică, icoane pe lemn și sticlă, metal, port popular, scoarțe, țesături, textile, podoabe. Obiectele pentru uz gospodăresc din ceramică, lemn, metal se caracterizează printr-o mare bogăție tipologică. Țesăturile de interior – ștergare, fețe de masă, cearșafuri, așternuturi de pat, scoarțe, păretare, fețe de pernă (din bumbac, borangic și lână) – sunt de o mare bogăție ornamentală. Ștergarele lungi de 4 m fac parte integrantă din vechile interioare țărănești. Motivele florale, vegetale, zoomorfe, antropomorfe, alternate cu dungi de lățimi diferite creează compoziții ornamentale specifice. Țesăturile din lână pentru decor sau uz gospodăresc au compoziția ornamentală bazată pe alternarea de vărgi, cu motive geometrice alese, distribuite uniform și continuu.

Muzeul de Artă Populară

Clădiri și zone istorice

Cazinoul Constanța

Cazinoul Constanța este un cazinou vechi, situat în Constanța, România. A fost desemnat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România drept monument istoric. Cazinoul se află pe faleza Constanței la bulevardul Elisabeta nr. 2, de-a lungul Mării Negre, în cartierul istoric Peninsulă al orașului. Cazinoul a fost construit de trei ori separat, prima structură fiind ridicată din lemn în 1880. Acesta a fost conceput pentru a fi un club și un centru comunitar pentru socialiști de elită și de clasă superioară dornici să cheltuiască. Considerată cândva Monte Carlo a României și un simbol al orașului Constanța, cea mai recentă și modernă versiune a fost construită în stil Art Nouveau, fiind și cea mai importantă clădire Art Nouveau din țară, proiectată și construită după planurile lui Daniel Renard și inaugurat în august 1910. Cea mai modernă versiune a cazinoului a funcționat 38 de ani, cu întrerupere din cauza celor două războaie mondiale, atacate și bombardate de trupele bulgare și germane în primul război mondial, devastate în al doilea război mondial și, la un punct, a acționat ca un spital de război improvizat. În 1948 a fost preluată de guvernul comunist devenind Casa de Cultură (Casa de Cultură a Sindicatelor) pentru partid până în 1960 când a fost predată Oficiului Național de Turism (ONT). Ultimele reparații majore au avut loc în 1986–1988, iar clădirea a fost abandonată până în 2019 și în prezent este din nou în renovare.

Statuia Reginei Elisabeta

Elisabeta a României, pseudonim literar Carmen Sylva (lat. „cântecul pădurii”), nume complet Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied, n. 29 decembrie 1843, Neuwied, Germania – d. 18 februarie 1916, Curtea de Argeș, Regatul României) a fost regina României în timpul domniei soțului său, Carol I al României. Patroană a artelor, fondatoare a unor instituții caritabile, poetă, eseistă și scriitoare.

După moartea reginei sindicatele navigatorilor au decis să-i ridice în fața Cazinoului din Mamaia o statuie în mărime naturală, orientată cu fața spre mare. Statuia de bronz se găsește azi într-un subsol al Muzeului de Istorie din Constanța și așteaptă să fie repusă la locul ei. Statuia a fost din nou pusa pe soclu in anul 2013, pe faleza Cazino – B-dul Elisabeta, odată cu refacerea zonei vechi peninsulare și a falezei.

Statuia Reginei Elisabeta

Biserica Greacă

Biserica Greacă din Constanța (Metamorphosis), cu hramul „Schimbarea la față”, a fost ridicată între anii 1863 și 1865 prin contribuția coloniei grecești din oraș, care a primit aprobarea sultanului Abdul Azis. Biserica nu are turle, din cauza restricțiilor impuse de autoritățile otomane care stăpâneau la acea dată teritoriul Dobrogei, condiția obligatorie impusă pentru construcție fiind ca turlele sale să nu depășească în înălțime minaretul geamiei din Constanța.

Clădirea a fost proiectată de către arhitectul grec Janis Teodoride și a fost realizată din cărămidă și marmură albă adusă din Grecia. Până în anul 1900, la Biserica Greacă se oficiau toate slujbele prilejuite de diferitele evenimente de seamă ale orașului. Aceasta pentru că a fost prima biserică construită în oraș, cea românească fiind inaugurată abia în 1895. În anul 1954, biserica a fost declarată monument istoric și inclusă în patrimoniul național. În momentul de față biserica „Schimbarea la față” are statut de parohie mixtă româno-elenă, slujbele fiind ținute atât în limba română, cât și în limba greacă.

Catedrala Sfinții Petru și Pavel

Catedrala ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ este un lăcaș de cult ortodox din Constanța, situat în zona peninsulară a orașului, mai jos de Piața Ovidiu, în fața clădirii Arhiepiscopiei Tomisului. Edificiul domină prin arhitectura sa monumentală întreg spațiul falezei sudice a orașului. Piatra de temelie a fost pusa la 4 septembrie1883, in timpul mitropolitului Iosif Gheorghian. Sfințirea bisericii s-a făcut la 22 mai1895. Planurile de construcție aparțin renumitului arhitect Alexandru Orăscu, iar arhitectul diriginte al lucrărilor a fost Carol Benesch. Antreprenorul lucrărilor a fost Henri Guaracino. În parcul ce înconjoară catedrala se află un complex arheologic în care sunt identificate elemente ale vechiului oraș Tomis.

Catedrala Sfinții Petru și Pavel

Farul Genovez

Farul „Genovez” este un monument istoric aflat în centrul istoric al orașului Constanța, în spatele grupului statuar ce are în centrul său bustul lui Mihai Eminescu, sculptat de Oscar Han. Se află în apropiere de clădirea Cazinoului din Constanța.

Construcție paralelipipedică de la bază până la 3,50 m și octogonală în rest, farul are o înălțime de aproximativ 8 metri. La bază se află postamentul compus din 2 trepte, peste care se ridică corpul paralelipipedic și după aceea prisma octogonală terminată la partea superioară cu o cornișă cu console care susțin carcasa metalică a lămpii farului ce formează totodată și acoperișul. Spațiul în interior este cilindric, cu scara spirală din piatră.

Farul Genovez poartă acest nume în semn de respect pentru genovezii care sunt considerați “stăpânitori ai mărilor”.

Alte locuri de vizitat și relaxare

Delfinariu

Delfinariul este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Constanța atât în ​​sezonul estival, cât și în extrasezon. Împreună cu Planetariul, Observatorul Astronomic și Microrezervarea, Delfinariul face parte din frumosul și interesantul Muzeul Științelor Naturii Muzeul Constanța

Bustul lui Mihai Eminescu

Bustul lui Mihai Eminescu din Constanța, turnat în bronz, amplasat lângă Farul Genovez, pe un soclu din travertin, cu înălțimea de 3 m, a fost realizat în anul 1930 de către sculptorul Oscar Han și dezvelit în august 1934 pe faleza cazinoului, în apropierea mării.

Bustul lui Mihai Eminescu

Piața Ovidiu și Statuia lui Ovidiu

Piața Ovidiu din Constanța a fost fondată în 1878. Până în 1947 a fost numită Piața Independenței. A reprezentat mereu zona centrală a orașului. În perioada interbelică Piața arăta altfel, clădirile erau altfel, doar un lucru a rămas neschimbat până azi: marea. Tot aici se află și statuia lui Ovidiu.

Statuia poetului latin Ovidiu a fost executata de sculptorul italian Ettore Ferrie in anul 1887. Monumentul se află în centrul istoric al orașului Constanța. .O replică identică se află din 1925 la Sulmona, orașul său natal din Italia.

Statuia este așezată în peninsulă, în Piața Ovidiu, în fața clădirii fostă a Primăriei Constanța, azi a Muzeului Național de Istorie și Arheologie, lângă portul Tomis.


Moscheea Carol

Marea Moschee din Constanța, cunoscută și drept Moscheea Carol, este un lăcaș de cult musulman din Constanța, monument de arhitectură, construit între anii 1910 și 1913. Construcția a fost începută în anul 1910, din inițiativa regelui Carol I, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din orașul Constanța. Lucrările s-au încheiat în 1913. Inaugurarea a avut loc pe data de 31 mai 1913 în prezența familiei regale și a reprezentaților cultului musulman în România. Inițial s-a numit Moscheea Carol I, ulterior a fost redenumită Moscheea Mahmud al II-lea. Totuși, în prezent, credincioșii musulmani o numesc „Kral camisi” sau „Geamia Regelui”.

Moscheea are o frumoasă pictură murală interioară. În interior adăpostește un faimos covor oriental, primit ca donație din partea Turciei. Acesta provine din insula Ada Kaleh și are o vechime de peste 200 de ani.

Strada Vântului

Strada Vântului din Constanţa se numără printre cele mai înguste străzi din ţară. Are doar doi metri lățime, poate fi cuprinsă de braţele unui turist şi se întinde pe numai 100 de metri distanţă.

Pe timpuri Strada Vântului văzută ca o graniţă simbolică între casele a două etnii: greceşti şi armeneşti. Aici găsim multe clădiri declarate monument istoric.

Biserica Sf Arhangheli Mihail și Gavril

Inițiativa de a construi una dintre cele mai renumite biserici din Constanța, Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” („Sfinții Îngeri” sau „Capela Militară” de lângă Spital), a fost luată în 1932 de conducerea Armatei de atunci Garnizoana din Constanța. Inițiativa bătrânilor armatei a fost primită cu entuziasm atât de Episcopia Armatei, Episcopia Constanței, cât și de autoritățile locale.

Pasarela Regală

Ca o mică paranteză voi scrie și despre un obiectiv turistic ce ar fi trebuit să fie vizitat, însă a fost acoperită de nisip

Pasarela Regală a fost o construcţie unică în staţiunea Mamaia, care s-a degradat an de an, ea fiind abandonată de autorităţi imediat după Revoluţie.

Construcția datează din 1935 și uitată mai târziu de autorități. Bijuteria arhitectonică inaugurată de regele Carol acum un secol, va fi acoperită cu nisip pentru a fi conservată. Aici se afla singurul bar maritim din Europa. Se pare că cei care se ocupă de lărgirea plajelor se împiedicau de pasarelă.

Parcul Tăbăcăriei și Biserica Sfântul Mina

Parcul Tăbăcăriei se întinde pe o suprafață de aprox. 100 ha în jurul lacului Tăbăcăriei din Constanța, fiind unul dintre cele mai frumoase parcuri din Dobrogea și printre cele mai mari din țară. Parcul include trei lacuri interioare, pe malurile cărora crește vegetație bogată, acoperind o mare parte a parcului. Lacurile includ insule, peninsule și istmuri care oferă zonei un aspect romantic. Un farmec aparte este dat de multitudinea de poduri și poduri care facilitează accesul peste zonele de apă.

Biserica Sfântul Mina este o locație specială, fiind o oază de liniște în Constanța. Lăcașul de cult se află în Parcul Tăbăcăriei, pe malul lacului cu același nume, departe de zgomotul orașului. Frumoasa biserică a fost construită între 1995 și 1997 după planurile arhitectului Nicolae Goga.

Stațiunea Mamaia

Mamaia este o localitate componentă a municipiului Constanța din județul Constanța, Dobrogea, România. Se află în nordul municipiului și este o stațiune turistică de vară a litoralului românesc.

Imediat după încheierea Primului Război Mondial, stațiunea se dezvoltă și începe amenajarea ei, odată cu construirea rezidenței de vară a familiei regale, în actualul Club Castel. În anul 1935 se construiește Cazinoul iar în anul 1934 apare primul hotel

Principalele atracții ale Mamaiei sunt Satul de Vacanță, parcul de distracții Aqua Magic și telegondola. Radio Vacanța este postul de radio al stațiunii, care emite în fiecare an din mai până în octombrie, începând cu anul 1966 în cinci limbi (română, engleză, franceză, germană și rusă) în toate stațiunile de pe coasta românească a Mării Negre. În fiecare an, în timpul verii, în această stațiune se desfășoară Festivalul muzicii ușoare de la Mamaia.

Portul Tomis

Portul Tomis este portul turistic și de de pescuit al Constanței, aflat în centrul istoric al orașului.

Portul a fost construit în 1958 în fostul Golf al Delfinilor. Bazinul portuar a fost realizat prin închiderea golfului cu două diguri: cel nordic, în formă de Y, cu o lungime inițială de 400 m, a fost prelungit în anul 2007 cu încă o porțiune de 200 m; cel estic pornește din faleza Cazinoului, pe o lungime de 500 m. Trei dintre cele patru laturi ale sale (cele estică, sudică și vestică) au fost prevăzute cu cheuri. Adâncimile sunt de doar 0,50 m în partea sud-vestică a bazinului și de 3 m în zona nord-estică. În anii 2008-2010, au fost realizate o serie de investiții pentru a permite creșterea traficului anual și a frecventării turistice.

Lacul Siutghiol

Lacul Siutghiol este un lac aflat în județul Constanța, în stațiunea Mamaia . Este un lac natural, de tip laguna, format pe calcare jurasice și cretacice. Lacul are un volum de apă de 88,7 milioane m3, suprafața de 1900 ha. Are o lungime de 7,5 km și o lățime de 2,5 km , adâncimea maxima a lacului fiind de 17 m.

Alte obiective de vizitat

Parcul Primăriei

Fântână arteziana de la gara Constanța

Fântână arteziana de la gara Constanța

Faleza litoralului

Faleza litoralului

Pasarela Yacht – satul de vacanta

Plaja Modern

Plaja Modern
Orice încărcare a acestor fotografii este interzisă fără citarea sursei. Puteți prelua maximum 500 de caractere din acest articol, condiția este să specificați și să inserați vizibil linkul articolului.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns