Evadarea de o zi: Barajul Bicaz

0

Plănuisem în seara precedentă unde și când va fi prima escapadă în 2020 împreună cu familia mea și câțiva cunoscuți. Eu le-am spus că ar fi foarte interesant dacă vizităm Barajul Bicaz și poate facem o plimbare cu barca. Ei bine, eu sunt genul de om eternul nemulțumit, vreau să vizitez mai multe locuri în aceeași zi. Așadar, dacă sperau că vor scăpa cu o simplă vizită la baraj s-au înșelat.

Aflasem despre Barajul Bicaz că localnicii nu puteau accepta ideea de a-și părăsi satele și gospodăriile pentru a face loc lacului de acumulare Lacul Izvorul Muntelui și a Uzinei Electrică din satul Stejaru din comuna Pângărați. Construcția barajului Bicaz a durat 10 ani (1950 – 1 iulie 1960). Barajul Bicaz leagă Muntele Gicovanu de Obcina Horștei și a construit pentru a alimenta hidrocentrala de 210 MW construită în timpul regimului comunist. Proiectul barajului datează din anul 1908 și a fost realizat de inginerul Dimitrie Leonida.

Barajul cu o înălțime a coroanei de 127 m este al treilea cel mai înalt, are o lățime de 119 metri la bază, o lungime a coroanei de 435 metri. Este construit din beton și leagă muntele Gicovanu de Obcina Horștei, fiind situat în amonte de confluența pârâului Lacul Izvorul Muntelui cu Bistrița.

Aș putea să mai adaug că mi s-a părut totuși o nepăsare din parte autorităților, spre exemplu scările ce duc în port mult prea înguste și dificil de urcat / coborât. Eu ca persoană cu dizabilități mi-a fost greu să cobor în port, respectiv să urc. Vaporașele sunt mult prea vechi. Sunt oameni care urcă în acele vapoare (15 lei de la fiecare persoană se adună) sunt numai buni de a fi reînvestit.

Peisajele din preajmă sunt extraordinare și de acolo se poate merge pe muntele Ceahlău, Lacul Roșu sau în Cheile Bicazului.

Lacul Izvorul Muntelui

Lacul Izvorul Muntelui (cunoscut și sub denumirea de Lacul Bicaz) este un lac de acumulare aflat pe cursul mijlociu al râului Bistrița din România, în Carpații Orientali, la 4 km în amonte față de orașul Bicaz din județul Neamț.

Lacul, cu o formă alungită, pe direcția nord-vest – sud-est, are o suprafață de 32,6 km² și s-a format după construirea barajului care alimentează hidrocentrala de 210 MW construită în timpul regimului comunist inclusiv cu aportul muncii forțate prestate de deținuți politici. Pentru construcția barajului și amenajarea lacului au fost strămutate 22 de sate din zonă, și peisajul natural a fost drastic schimbat, el fiind declarat rezervație naturală acvatică în 2000.

Zona are o climă montană, moderat de caldă (7÷7,5°C), cu ierni blânde (–4÷-5°C) și veri moderat de calde (16,5÷17°C), efecte ale particularităților legate de existența suprafeței mari de apă.

Se pot efectua plimbări cu vaporașele, șalupele sau hidrobicicletele. Noi am ales vaporașul, de aici și nemulțumirea mea vis-a- vis de port.

Am reușit să surprind frumusețea lacului din „interior”. Dacă vă întrebați cum din interior,vreau să spun că am filmat lacul când am făcut plimbarea cu barca. Lacul Izvorul Muntelui și Barajul Bicaz sunt superbe și sunt considerate cel mai frumos pod dintre Moldova și Transilvania.

Este un loc frumos care merită vizitat. Ce spuneți, îndrăzniți? Veți avea multe de câștigat vizitând aceste locuri frumoase.

Până când veți vizita acest frumos loc, vă invit să faceți un tur virtual accesând videoclipul de mai jos.

Orice încărcare a acestor fotografii este interzisă fără citarea sursei. Puteți prelua maximum 500 de caractere din acest articol, condiția este să specificați și să inserați vizibil linkul articolului.

Lasă un răspuns