Deoarece ne place să vizităm mai multe locuri interesante în aceeași zi, am decis să mergem de la Mănăstirea Sihastru la Mănăstirea Mușunoaiele, despre care auzisem doar lucruri frumoase.
Mănăstirea Mușunoaiele este situată în comuna Fitionești, județul Vrancea. Până la comuna Fitionești drumul este asfaltat, de acolo se schimbă regula. Drumul din Fitionești spre mănăstire este unul pietruit, cam 18 km. Drumul spre mănăstire necesită răbdare, calm și sacrificiu pentru orice mașină, deoarece nu este mereu drumul bun și pietrele lovesc mașina.
La mănăstire găsești un adevărat loc plin de trandafiri, liniște, soare și reculegere. Obștea mănăstirii este formată din 8 călugări. Pentru cine dorește să se cazeze, există vreo 60 locuri de cazare.
Mănăstirea are două paraclise, unul închinat Pogorârii Sfântului Duh și Acoperământului Maicii Domnului, sfințit în ziua de 8 septembrie 1996 și alta închinată Sfântului Ioan Botezătorul și a Sfântului Nicolae, sfințită la 1 octombrie. 2000. În 2011 este sfințită noua biserică, construită din zid, în cinstea Adormirii Maicii Domnului.
Scurt istoric al mănăstirii
Mănăstirea Mușunoaiele este situata în Valea Zabrautiului, în comuna Fitionești, nu departe de Mănăstirea Brazi. Prima așezare monahală este legată de vechii sihaștri, nevoitori în aceste păduri, care din când în când coborau la biserică pentru a primi Sfintele Taine.
Lângă mănăstire se află mormântul eroinei Ecaterina Teodoroiu și situl arheologic „Cetățuia Mănăstioara”. Istoria recentă a acestei mănăstiri este impresionantă, deoarece este un simbol al rezistenței anticomuniste din Munții Vrancei.
Prima biserică a Schitului Mușunoaiele a fost construită din lemn, fiind închinată Adormirii Maicii Domnului. Din cauza condițiilor meteorologice dure, în doar un secol, biserica s-a dezafectat și nu a mai putut fi folosită. În 1836, starețul Mănăstirii Brazi, care a îndrumat schitul și comunitatea acestui schit, a decis să construiască o nouă biserică, tot din lemn. Construită între 1839-1840, noua biserică a fost sfințită în 1841.
Sursa informații: CrestinOrtodox.ro
Dacă doriți să faceți un tur virtual, puteți face acest lucru accesând videoclipul de mai jos.