Astăzi m-am întors la articole despre orașele importante din România și m-am gândit că ar trebui să scriu despre primul oraș din România în care a fost introdus tramvaiul electric, primul oraș în care au avut loc primele proiecții de filme, primul oraș din Europa unde a fost introdus iluminatul stradal electric și, evident, primul oraș liber din România, în decembrie ’89. Exact. Este vorba despre Timișoara!
Timișoara este municipiul de reședință al județului Timiș, Banat, România. Este situat în vestul României, aproape de granițele cu Ungaria și Serbia, pe malurile râului Bega. Orașul este un important centru industrial, comercial, medical, cultural și universitar pentru România. În 1989, orașul a fost punctul central al Revoluției, care a înlăturat regimul comunist.
Clădiri emblematice pentru oraș sunt Catedrala Ortodoxă Metropolitană și Opera Națională Română din Piața Victoriei, respectiv Catedrala Romano-Catolică, Vicariatul Sârbesc și Casa Brück din Piața Unirii. Atracțiile turistice includ Castelul Huniade, Muzeul de Artă și Muzeul Satului Bănățean.
Muzee
Muzeul Castelul Huniade (Muzeul Banatului)
Castelul Huniade este un monument istoric și cea mai veche clădire din Timișoara, construit între 1308–1315 de Carol Robert de Anjou și reconstruit după cutremurul din 1443 de Ioan de Hunedoara. Castelul medieval a fost distrus în timpul asediului de la Timișoara în 1849 și restaurat la forma actuală în 1856. Astăzi găzduiește Muzeul Banatului.
Muzeul Banatului a fost înființat în 1872, sub numele de „Societatea de Istorie și Arheologie”. Adăpostește cea mai importantă colecție de obiecte arheologice din Banat. La parter, găzduiește Sanctuarul Neolitic de la Parța, un monument unic în Europa. Muzeul cuprinde Secția de istorie, Secția de Arheologie, Secția de Șiințele Naturii și Laboratorul Zonal de Restaurare. În anul 2016 Muzeul Banatului a devenit Muzeul Național al Banatului.
Până în 1 ianuarie 2006 Muzeul Banatului Timișoara cuprindea următoarele secții: Secția de Istorie, Secția de Științele Naturii, Secția de Artă, Secția de Etnografie, precum și Laboratorul Zonal de Restaurare , constituind o instituție culturală de referință a Banatului. Din 01 ianuarie 2006 Secția de Artă devine instituție de sine stătătoare cu numele de „Muzeul de Artă Timișoara”.
Muzeul Satului Bănățean
Muzeul Satului Bănățean din Timișoara este singurul muzeu etnografic din România care include centrul civic al satului, format din Primărie, Biserică, Școală, Casa Națională (destinație culturală) și birt, unde se desfășoară cele mai multe activități cultural-educative și științifice din localitate.
În urma unei inițiative lansate de Asociația Foștilor Deportați din Bărăgan, o replică fidelă a unei case din paiantă, acoperită cu paie, a fost construită în interiorul Muzeului Satului Banat, deportații fiind nevoiți să construiască în câmp deschis. Casa este formată din 2 camere – living și bucătărie, asemănătoare cu cele pe care oamenii strămutați peste noapte din Bărăgan.
Alături de Casa Națională, a fost amenajată o scenă în aer liber unde, în timpul verii, are loc „corul satului” în fiecare duminică, precedat de spectacole etno-folclorice.
Clădiri și locuri istorice
Piața Unirii
Piața Unirii este cea mai veche piață istorică din Timișoara, amenajată în stil baroc. Clădirile colorate cu forme arhitectonice interesante și ferestrele de diferite forme te duc într-o altă lume, undeva în trecut. Obiectivul găzduiește obiective turistice importante, precum Domul Romano-Catolic, Palatul Baroc, Catedrala Ortodoxă Sârbă, Casa Brück, Monumentul Sfintei Treimi, fântâna cu apă minerală și alte monumente arhitecturale.
De-a lungul istoriei sale, piața a fost numită și Hauptplatz (Piața Principală), Domplatz (Piața Domului) și Piața Losonczy (după numele contelui Stefan Losonczy, ucis în 1552 când cetatea a fost cucerită de turci). Numele de Piața Unirii i-a fost dat în 1919, pentru că aici s-au oprit trupele române care au intrat în Timișoara.
Piața Victoriei
Piața Victoriei, fosta Piață a Operei, este una dintre piețele centrale ale Timișoarei, locul în care Timișoara a fost proclamată pe 20 decembrie 1989 primul oraș liber din România. La polii opuși ai pieței se află Opera la nord și Catedrala Metropolitană la sud. De la Operă la Catedrală, promenada din dreapta se numește „Corso”, iar cea din stânga se numește „Surogat”.
În jurul pieței există instituții culturale – Opera Română, Teatrul Național, Teatrul Maghiar de Stat, Teatrul German de Stat, Catedrala Mitropolitană, cinematografele Timiș, Capitol și Studio, Muzeul Banatului, galerii de artă și multe magazine.
Fronturile de clădiri sunt constituite din palate impunătoare în stilul anilor 1900, dar care necesită restaurări importante. Spațiul de promenadă e întrerupt de Fântâna cu pești, Statuia Lupoaicei și Monumentul „Crucificare”.
Palatul Széchenyi Palatul Löffler
Fântâna cu Pești
Fântâna cu Pești este situată între statuia Lupoaicei și Opera Națională Română. A fost construită în anul Inițial, forma acesteia era de stea cu cinci colțuri, pe care erau amplasați pești de bronz. După numeroase restaurări, fântâna a ajuns în forma actuală.
Opera Națională Română din Timișoara
Piața Victoriei este dominată de Opera Națională Română din Timișoara, care a fost înființată prin decretul regal nr. 254 din 30 martie 1946, emis de regele Mihai I. Primul regizor al operei a fost Aca de Barbu.
Clădirea Operei a fost construită între 1871 și 1875, conform planurilor faimoșilor arhitecți de teatru vienezi, Helmer și Fellner. 2 incendii au supraviețuit. După prima în 1880, forma originală a fost păstrată, dar după a doua în 1920, a fost construită actuala fațadă a balconului.
Catedrala Mitropolitana Ortodoxă
Catedrala Mitropolitana Ortodoxă, simbolul orașului Timișoara se află în Piața Victoriei. Construcția impresionează atât prin arhitectura care îmbină stilul bizantin cu cel moldovenesc, cât și prin dimensiuni, turnul cel înalt având 83,7 metri.
Catedrala are hramul „Trei Ierarhi”. A fost construită între 1936 și 1941 și este un simbol al orașului. Cu o înălțime de 90,5 m, este în prezent a doua biserică din România în înălțime după Catedrala Mântuirii Neamului, viitoarea catedrală patriarhală din București.
Istoria clădirii este strâns legată de anul 1919 când, pe 28 iulie, Banatul se alătură României.
Piața Libertății
Piața Libertății mai este numită Piața Roșie, numită astfel din cauza pavajului roșu, considerat nucleul în jurul căruia s-a dezvoltat orașul în perioada medievală, aici fiind piața centrală a cetății.
Din documentarele mele am aflat că Piața Libertății, care inițial se numea Paradeplatz, „Piața Paradei”, apoi Prinz Eugen Platz, „Piața Prințului Eugen” este o piață istorică din Timișoara.
În 1848, odată cu izbucnirea revoluției maghiare, numele pieței s-a schimbat în Piața Libertății. După ce armata austriacă a recucerit orașul, piața a fost redenumită Piața Prințului Eugen. Piața este numită și colocvial „Piața Vechii Primării”. Clădirea a fost construită în stil baroc între anii 1731-1734.
Statuia Sfintei Maria și a Sfântului Ioan de Nepomuk
Situată în centrul pieței Libertății, această statuie este opera a doi sculptori vienezi, Blim și Wasserburger. Pe cele trei laturi ale monumentului sunt prezentate scene din ultima perioadă a vieții Sfântului Ioan Nepomuc. În centrul său se află Sf. Nepomuk și în partea superioară este Sfânta Maria, cu o coroană de stele în jurul capului și ținând în mână flori de crin, simbolul purității. Monumentul este dedicat ciumei din perioada 1738-1740.
Palatul Dicasterial
Palatul Dicasterial este un palat al justiției construit la Timișoara între anii 1855-1860. În clădire funcționează în prezent Tribunalul Timișoara, Tribunalul Timiș și Curtea de Apel Timișoara. Clădirea este clasificată ca monument istoric. Clădirea a fost proiectată ca sediu al administrației imperiale austriece din Banat.
Piața Traian
Piața Traian denumită și Piața Plângerii este înconjurată de clădiri istorice și se află în centrul cartierului istoric Fabric din Timișoara. În trecut s-a numit Kossuth tér și Hauptplatz. A fost proiectată de inginerii militari în 1740, în centrul Fabricului Vechi și este o replica mai mică a Pieții Unirii. Ea găzduia piața zilnică și târgurile săptămânale.
Piața Maria
Piața Maria, cunoscută și drept Piața Sfânta Maria este o piațetă din Timișoara situată în cartierul Iosefin. Se spune că aici a fost martirizat Gheorghe Doja, pe locul respectiv fiind amplasată pe un stâlp o icoană a Sfintei Maria, icoană care a rezistat în acel loc pe toată durata stăpânirii otomane.
Monumentul Sfintei Maria Palatul Apelor
Poarta de intrare a cartierului Iosefin sau podul spre Piața Maria
Clădirile de aici au fost construite după 1890, când s-au ridicat interdicțiile militare pentru că s-a considerat că cetatea Timișoarei nu mai avea importanță strategică.
Casa studenților Fosta Fabrică de Țigarete
Alte locuri de vizitat
Parcul „Regina Maria”
Am vorbit despre clădiri și locuri istorice și acum mă gândeam unde ne ducem să ne relaxăm. Am aflat că în cel mai vechi parc din Timișoara poartă numele „Regina Maria”, acesta având trei funcțiuni: de tranzitare, recreativă și sportivă. În parc se află fostul cinematograf Apollo, care a fost inițial construit în 1909 de către arhitectul Josef Ecker Jr. și reconstruit în 1955 de către arhitectul Paul Schuster.
Parcul a purtat mai multe denumiri de-a lungul timpului, reflectând istoria care a marcat orașul. Numele inițial de parcul Coronini s-a păstrat până în 1918 când a luat denumirea de parcul „Regina Maria”, în onoarea reginei, care a avut un rol important în înfăptuirea Unirii de la 1918.
Râul Bega
Râul Bega este un râu din România și Serbia. Izvorăște în Munții Poiana Ruscă. Trece orașele Făget și Timișoara, pe teritoriul României și orașul sârbesc Zrenjanin. Se varsă în râul Tisa lângă orașul Titel.
Alte fotografii din Timișoara
Sala Olimpia Sala Olimpia Biserica Catolică Regina Maria
În concluzie, Timișoara este unul dintre cele mai frumoase orașe, cu o istorie impresionantă și un aer boem, numit și „orașul trandafirilor” sau „Mica Viena”.