Pe urmele credinței în Vrancea: Mănăstirea Sihastru

1

Am revenit cu  noi istorisiri despre pelerinajele ce fac parte din proiectul meu ” Pe urmele credinței”. De data aceasta am vizitat Mănăstirea Sihastru, din Comuna Ploscuțeni, județul Vrancea, ce se află la doar 5 km de Mănăstirea Buciumeni, din județul Galați, despre care am scris aici.

Ulterior, am aflat că cele două mănăstiri sunt înfrățite. Mănăstirea Sihastru este mai puțin cunoscută decât Mănăstirea Buciumeni. Sincer, nu știam de existența aceastei mănăstiri. Am aflat dând un „search” pe Google. Eram în căutarea de noi aventuri pe urmele credinței.

Mănăstirea Sihastru

Curtea mănăstirii te cucerește cu peisajul superb de munte,  slujba era spre sfârșite, așa că am am făcut un tur prin curtea mănăstirii. Parcă voiam să iau cu mine amintirea ficarui colțișor, așa că mi-am scos telefonul și ce a ieșit vedeți și voi. Pot spune că a fost o zi de vis cu o încărcătură spirituală puternică.

Istoric:

Mănăstirea Sihastru a fost ctitorită, în anul 1748, de către boierul Sandu Şendrea din Dolheşti era unul dintre dregătorii cei mai iubiţi şi apreciaţi de Ştefan cel Mare şi călugărul sihastru Sebastian, care a fost și starețul mănăstirii la acea vreme, de unde provine și numele mănăstirii.

Pe atunci era o altă biserică, despre care însă nu am aflat nimic. Despre actala biserica știu că a fost construită între anii 1882-1891, având hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. Între anii 1996-1997, s-a construit şi un paraclis cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Pentru cei pasionați de cărți de cult, icoane vechi, veşminte şi obiecte bisericeşti, mănăstirea deține și un muzeu cu astfel de obiecte vechi de peste 400 de ani.

Mi-am promis că voi reveni aici cu siguranță la anu, pentru că aici, la Mănăstirea Sihastru într-adevăr m-am simțit bine.

Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizați și inserați vizibil link-ul articolului.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns