Chiar la final de an 2021, am realizat un filmuleț cu locurile din comuna Poiana Cristei, locul de care aparțin, datorită părinților, respectiv bunicilor mei. Acest videoclip a fost creat cu scopul de a promova locurile din comună. A fost dedicat celor care aparțin acestor locuri și care sunt plecați în străinătate, dar și pentru a face curioși alți oameni. Am o dorință ascunsă, să îi fac și pe cei care nu aparțin zonei să cunoască: valorile, tradițiile, evenimentele și activitățile care au loc aici.
Știu de la părinții mei, care la rândul lor știu de la părinții și bunicii lor, că undeva pe la sfârșitul secolului al XIX-lea comuna se numea Odobasca și aparținea județului Râmnicu Sărat. La acea vreme, comuna era formată din satele: Odobasca, Podu Lacului, Mahriu și Petreanu. Apoi, în 1968, comuna a trecut la județul Vrancea și i s-a dat numele de Poiana Cristei, formată din satele: Dealu Cucului, Calicu (în prezent – Dumbrava), Mahriu, Odobasca, Petreanu, Podu Lacului, Poiana Cristei (reședința) și Târâtu. Este situată într-o zona deluroasă, în partea de sud-vest a județului Vrancea, la o distanță de 24 Km de municipiul Focșani.
Când mi-a venit ideea acestui videoclip, mă gândeam la faptul că nu se investește și în turism. Din păcate, în această comună nu se creează sate de vacanță. Unde este menționat că astfel de sate se fac doar în zonele montane? „Da, dar. în zonele montane aceste sate de vacanță, au fost create de oameni cu bani.”,… vor veni niște răspunsuri. Ok, băieții cu bani fac sate de vacanță la munte, băieții deștepți (care investesc cu fonduri europene) fac în zone deluroase.
Nu-i așa că am stârnit curiozități? Cu siguranță, da! Unii dintre voi îmi veți da dreptate, alții, poate nu. Cei care nu sunt de acord cu mine vor spune că lumea vrea să meargă la munte. Nu toți. Unii își doresc o oază de liniște în natură. De cele mai multe ori, zonele montane sunt supraaglomerate. O oportunitate și pentru localnici – își pot vinde produsele mult mai ușor. Aici, poți descoperi un loc care tinde să fie ceva ieșit din comun, implicând destinații sau activități pe care de obicei nu le încerci în viața de zi cu zi. Trebuie doar să le descoperi!
În plus, este și o oportunitate de a atrage străinii. Mulți dintre ei caută să viziteze cele mai simple locuri posibile. Ce înseamnă asta: creșterea bugetului comunei – bani care se pot reinvesti; civilizația rurală românească și casele din mijlocul naturii vor atrage ca un magnet.
Mai jos aveți și link-ul videoclipului de care vă spuneam.
Cineva a spus despre turismul rural că este o oportunitate pentru România. Din păcate, turismul românesc este pus la pământ. În alte țări se promovează absolut totul, de la cele mai simple sate, la orașe metropolitane. La noi, trebuie să fie cineva cu o mână de fier să facă acest lucru.
Îmi voi lua critici? Firește, mi le asum! Eu am scris doar atât – că se merită să se facă aici o zonă turistică – nu am dat cu parul.
Tu nu vrei să vizitezi Poiana Cristei? Ulițele satelor, dealurile și pădurile te vor cuceri.
Orice upload al acestor fotografii este interzis fără citarea sursei.
Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizați și inserați vizibil link-ul articolului.