Se spune că a face bijuterii handmade este sinonim cu a gândi cu mâinile. Avem nevoie de artă pentru a putea continua să vorbim despre acele lucruri pe care cuvintele nu sunt capabile să le exprime.
După o lungă absență cu interviurile, am revenit cu un creator handmade foarte drag mie, Rodica Savici. Din 2014, Rodica creează minunate bijuterii 3D din mărgele, creații ce pot fi văzute pe pagina de Facebook, Rodica Savici Art Bijoux. Bijuteriile sale unice și meticulos lucrate sunt o încântare a ochiului, niciuna nu seamănă cu alta. Ce iese din mâinile ei nu sunt bijuterii, sunt adevărate opere de artă. Puteți afla cum a început totul și cum a evoluat, în interviul de mai jos.
Ce înseamnă pentru tine handmade?
Am început să fac bijuterii din mărgele prin 2014. Atunci aveam un job full time și mărgelele erau doar un hobby.
Evident, am început cu chestii simple (ca toată lumea, cred). Dar mi-a plăcut atât de mult ceea ce fac, încât mi-a intrat în sânge. Atât de mult m-a prins „microbul mărgelelor” încât m-am pus pe studiat tehnici și am început să fac modele din ce în ce mai complexe. Eu sunt și perfecționistă de felul meu, nu-mi plac treburile făcute „la plesneală”.
Este handmade o afacere de viitor sau un hobby?
Așa cum am spus mai sus, am început ca hobby. Dar acum patru ani am renunțat la jobul pe care îl aveam și m-am dedicat în totalitate mărgelelor. Deci în momentul de față pentru mine e o pasiune din care trăiesc, nu știu dacă e neapărat o „afacere” în sensul clasic al cuvântului.
Este apreciat handmade-ul în România?
Depinde. Sunt mai multe aspecte de luat în calcul.
O primă categorie sunt persoanele care apreciază, știu câtă muncă e în spate, dar nu își permit (financiar vorbind). Puterea de cumpărare e destul de mică în România. Aceste persoane , dacă își doresc cu adevărat un obiect creat manual, vor face eforturi și îl vor cumpăra la un moment dat, chiar dacă nu din prima.
Mai există și categoria persoanelor care nu înțeleg ce presupune un obiect creat manual, nici nu sunt impresionate. Preferă lucrurile ieftine, fără valoare artistică, create în serie.
Și există și a treia categorie, mult mai redusă ca număr decât celelalte două, a oamenilor care înțeleg valoarea unui obiect creat manual, sunt dispuși să o plătească și își permit fără să stea la discuții și negocieri.
Evident, există pe piață produse pentru toate cele trei categorii. Trebuie doar să știi să găsești acei oameni potriviți cu produsele pe care le faci.
Cât durează realizarea acestor creații?
Depinde de complexitatea fiecărei creații în parte.
În general un colier cu flori 3D (preferatele mele) îmi ia între două și trei săptămâni (lucrând în medie între 4 ore și 10 ore/zi). Am făcut și modele ceva mai simple, dar cele mai solicitate rămân tot cele cu flori.
Cel mai complex model creat, a fost făcut special pentru un concurs internațional de bijuterii din mărgele, Battle Of The Beadsmith. Am lucrat vreme de mai bine de două luni, un total de aproape 300 de ore.
Prin ce metodă îți promovezi produsele?
Nu am deocamdată un site, doar pagina de Facebook. Nu am avut niciodată publicitate plătită pe pagină. Cea mai bună promovare e recomandarea clienților mulțumiți. Pentru mine e suficient, nici nu aș putea să lucrez mai mult.
Ai participat la o expoziție sau la un târg de handmade până acum?
Am locuit aproape doi ani la Londra. Acolo am participat la câteva târguri, dar e mult mai convenabil. În primul rând acolo nu se cere casă de marcat, firmă, atâtea taxe și impozite etc. pentru a participa la un târg. Plus că taxa de participare era infimă.
De când am revenit în România nu am participat la nici un târg. Și nici nu intenționez. Eu lucrez mai mult pe comandă, iar la un târg trebuie să ai stocuri de marfă. Iar eu nu am stocuri, și nici timp să fac stocuri.
În plus, de când cu pandemia, nici nu prea mai sunt târguri fizice.
De unde îți găsești inspirația?
La început urmăream pe internet diverse creatoare (Pinterest, YouTube etc). De acum vreo doi ani am început să lucrez fără schemă la majoritatea florilor, fiecare petală e unică. Iar inspirația mi-o oferă natura. Vara am curtea plină de trandafiri (preferații mei), dar am și alte flori.
De multe ori studiez modul de prindere al petalelor naturale, pentru a încerca să reproduc cât mai fidel modelul.
Cât de apreciată este munca de creator handmade?
Depinde în primul rând cât îți apreciezi tu propria muncă.
Dacă ești dispus să te vinzi ieftin, doar ca să vinzi ceva… ieftin te va percepe lumea din jur.
Totul începe cu tine, creatorul. Dacă tu îți stabilești niște limite sub care nu poți să cobori și îți prețuiești munca și timpul, ușor-ușor se vor adapta și oamenii care înțeleg munca ta.
Cum este o zi din viața ta?
Încerc să împac creația cu treburile casnice. Munca de acasă are și avantaje, dar și dezavantaje. Dacă nu știi să îți gestionezi bine timpul, iese o catastrofă.
În general dimineața fac mâncare, spăl vase, fac curățenie etc (vara mai fac treabă și prin grădină și curte, am multe flori și trebuie îngrijite ca să se dezvolte frumos), iar după prânz lucrez la bijuterii până seara.
După masa de seară mă așez iar la birou și lucrez la bijuterii.
De obicei în timp ce lucrez, am calculatorul pornit și ascult diverse podcasturi, cărți audio, cursuri, documentare (domenii diverse, în general materiale despre marketing, branding și promovare online) sau muzică.
Printre toate astea încerc să petrec timp și cu băiatul meu. E deja adolescent acum, nevoile i s-au schimbat conform vârstei.
Are nevoie să petreacă timp cu tineri de vârsta lui, dar are în continuare nevoie și de timp petrecut cu mama.
Mulțumesc că mi-ai onorat invitația de a-ți lua un interviu.
Mulțumesc și eu pentru oportunitate și pentru că sprijini micii creatori prin blogul tău.
Frumos interviul, multumesc pentru postare!
De nota 10 😉