Nu mai este un secret că îmi place să vizitez și să descopăr locurile turistice din România. De aceea am ales să călătoresc în fiecare an în această țară frumoasă. Îmi place să văd lucruri noi și să descopăr cultura și tradițiile românești. De obicei, înainte de a pleca, caut informații despre locurile pe care le voi vizita și despre obiectivele turistice importante. De obicei vizitez zone istorice, mănăstiri, castele și muzee, dar și alte locuri interesante care merită văzute.
În România, fiecare loc are ceva special care merită văzut și experimentat, iar această țară oferă multe surprize și experiențe memorabile. Pentru mine, fiecare călătorie este o experiență unică și interesantă, pe care o voi păstra mereu în inima mea.
De data aceasta nu voi scrie despre un loc anume pe care l-am vizitat, ci vreau să scriu despre castelele din România pe care le-am vizitat, 7 în total. România este un loc minunat, plin de istorie și mister. De-a lungul istoriei, regii și domnitorii au construit numeroase castele în toată țara. Aceste castele reprezintă simbolul puterii și măreției lor.
Castelul Bran
Unul dintre cele mai impresionante castele pe care le-am vizitat este Castelul Bran, situat în apropiere de Brașov. Despre Castelul Bran se spune că este cel mai vizitat castel din România de români și străini deopotrivă. Ei bine, străinii îl vizitează mai mult pentru că este cunoscut sub numele de Castelul lui Dracula, nu recunosc această denumire. Pentru mine, notorietatea istorică contează și nu că un nene irlandez pe numele lui, Bram Stoker a scris despre celebrul vampir și iar Castelul Bran ar fi fost casa lui.
A fost construit acum mai bine de 600 de ani și a fost inițial o cetate cunoscută sub numele de Dietrichstein, construită de Ordinul Cavalerilor Teutoni în 1212, care a fost cucerită de sași la sfârșitul secolului al XIII-lea. Ludovic I al Ungariei a construit o „nouă cetate de piatră” în 1377, care există și astăzi.
Castelul Bran este situat la mai puțin de 30 km de Brașov, construit pe o stâncă, într-o locație cheie din punct de vedere strategic. Acesta găzduiește Muzeul Bran, care se întinde pe cele patru etaje ale castelului.
Castelul Cantacuzino
Un alt castel vizitat este Castelul Cantacuzino din Bușteni. A fost construit în anul 1911 și se află într-o zonă sălbatică și frumoasă, la poalele Caraimanului. Acest castel a fost construit de George Grigore Cantacuzino și a fost locuit de familia sa și de servitorii acestora.
Castelul se află astăzi în proprietate privată și a fost deschis publicului larg începând cu anul 2010. De atunci primește, anual, zeci de mii de vizitatori din țară și din străinătate. Turiștii pot vizita curtea, care a fost îmbogățită cu diverse sculpturi realizate de artiști autohton și din străinătate. De asemenea, turiștii au acces la interiorul castelului, în cadrul tururilor zilnice organizate cu ajutorul ghizilor.
Este una dintre cele mai cunoscute atracții turistice din România și este unul dintre cele mai frumoase castele din țară. Acesta poate fi vizitat în orice sezon și oferă oportunități pentru toate categoriile de vizitatori.
Castelul de Lut Valea Zânelor
Știați că palatele și castelele din basme există? Vă spun eu că există. Unul dintre ele este Castelul de Lut Valea Zânelor și se află la doar 40 de kilometri de Sibiu și la trei kilometri mai sus de munte de satul Porumbacu de Sus. Drumul din sat până la castelul zânelor este ușor, îl parcurgi cu mașina cam în 10 minute.
Castelul are o arhitectură ce combină povestea clasică a basmelor și crestele munților. Este construit doar din materiale naturale, piatră, beton, lemn, lut și var iar acoperișul din șindrila. Pereții sunt făcuți dintr-un amestec de lut, paie, apă și nisip. Turnurile sunt făcute din piatră de munte. În interior găsim două niveluri și 10 camere.
Construcția castelului din Valea Zânelor aparține a doi bucureșteni care au dorit ca poveștile pe care i le spuneau fiului lor să prindă viață. Așa s-a născut un castel care mie mi se pare că te duce cu gândul la casele din turta dulce din povestea Fraților Grimm.
Castelul Ghika
Ansamblul castelului Ghika din Dofteana este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Dofteana, comuna Dofteana, județul Bacău. Este construit în stil romantic la sfârșitul secolului al XIX-lea, cu rolul bine definit de castel de vânătoare. Castelul este una dintre cele mai frumoase clădiri din această zonă. Acesta se remarcă prin elementele sale stilate, care îi conferă un farmec special.
În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, între 1941-1944 castelul a fost devastat de armata sovietică. Mai apoi, în timpul comunismului devine pe rând sediul unor instituții de stat ca: spital TBC, casă de copii, sanatoriu de reumatologie infantilă.
După anii 2000 castelul a fost vândut. Actualul proprietar a organizat o pensiune în clădirea administrativă, începând minore lucrări de reabilitare a castelului în sine. Oh, este trist sa vezi cum ceva cu atâta istorie și splendoare este transformat într-o pensiune. Mă simt dezamăgită ca astfel de monumente istorice trebuie să se adapteze cerințelor moderne și să-și schimbe destinația.
Castelul Peleș
Unul dintre cele mai spectaculoase castele pe care le-am vizitat este Castelul Peleș, situat în Sinaia. Acesta a fost construit în stilul renascentist și conține o colecție impresionanta de obiecte de colecție. A fost construit între anii 1873 și 1914 de către Carol I și a fost reședința regală a României.
Alteța Regală cumpără o bucată de pământ în acea zonă, în valea pârâului Peleș din locul numit Pietrele Arse. Se îndrăgostește de magnificul peisaj montan din zonă și angajează un arhitect din acea vreme pentru a construi ceea ce devine reședința de vară a regilor României.
Am vizitat exteriorul castelul, apoi a venit timpul să vizităm și interiorul, așa că am stat amabil la coadă și ne-am așteptat rândul. Trebuie remarcat faptul că vizita se desfășoară sub forma unui tur însoțit de un ghid și respectând timpul alocat. Doar că în interior nu am avut voie sa facem fotografii.
Castelul Pelișor
Castelul Pelișor a fost construit între 1899 și 1902 și este unul dintre cele mai elegante castele din România. A fost construit din dorința regelui Carol I, ca reședință a principilor moștenitori Ferdinand și Maria. Castelul a devenit, începând cu anul 1903, reședința de vară a principilor moștenitori ai României.
Pelișor este un palat de mici dimensiuni construit pe domeniul castelului Peleș. Are doar 99 de încăperi, față de Castelul Peleș cu 160 de încăperi. A fost decorat pentru a fi o reședință princiară, și poartă amprenta unei personalități puternice: a reginei Maria. Acesta este decorat cu elemente în stilul Art Nouveau și este unul dintre cele mai frumoase castele din România.
Mulți renunță să viziteze Castelul Pelișor și nu prea înțeleg de ce. Chiar dacă este de dimensiuni mai mici, acest lucru nu afectează frumusețea arhitecturii. Castelul Pelișor este un castel mai intim decât Castelul Peleș, cel puțin așa vad eu lucrurile.
Castelul Sturdza
Castelul Sturdza de la Miclăușeni cunoscut și sub numele de Palatul Sturdza, este un castel neogotic construit între 1880-1904 de Gheorghe Sturza și soția sa Maria. Este situat într-un parc de o frumusețe extraordinară, unul dintre cele mai bine conservate castele din România, care aduce cu gândul la locurile și clădirile din secolele XIX-XX, ce au avut o istorie tulburătoare.
Se află la o distanță de 20 km de Roman, chiar pe drumul european care leagă Târgu Frumos de Roman. Am parcat mașina la intrarea în pădure care duce la castel, apoi am mers pe jos, pe o alee străjuită de copaci. Ochii noștri căutau peste tot frumusețile locului și eram nerăbdători să ajungem la castel.
În prezent, este deținută de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și este inclusă pe Lista monumentelor istorice ale județului Iași din 2015, ca parte a ansamblului Mănăstirea Miclăușeni. În trecut, fiica soților Sturdza a donat castelul și împrejurimile mitropoliei. După căderea comunismului mitropolia e revendicat proprietatea.
În concluzie, România este un loc minunat, plin de istorie și de mister, iar castelele sunt cu siguranță unul dintre cele mai frumoase simboluri ale acestui loc. Sper că într-o zi să pot vizita toate castelele din România, pentru a putea să mă bucur de frumusețea și măreția acestora. Fiecare castel are propria sa poveste și este un loc minunat de vizitat.
Orice upload al acestor fotografii este interzis fără citarea sursei.
Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizați și inserați vizibil link-ul articolului.