Evadarea de o zi: Cascada Pruncea (Cașoca) și Barajul Siriu

1
Cascada Pruncea (Cașoca)

Știți că-mi place să descopăr locurile turistice din România, și am făcut acest lucru și în această vară. Am călătorit în țară (evadări de o zi) și am vizitat mai multe locuri interesante și frumoase. Ca persoană cu dizabilități unele locuri sunt greu de vizitat, dar nu imposibil. Unul dintre aceste locuri este Cascada Pruncea (Cașoca).

Cascada Pruncea se află în județul Buzău, pe râul Cașoca. Este o cascadă de mici dimensiuni, 5-6 metri cădere. Localizată în masivul Podu Calului, la vreo 5 km distanță de Barajul Siriu, Cascada Pruncea (Cașoca) este unul intre cele mai importante obiective turistice din Valea Buzăului. Este renumită și pentru legendele din jurul ei.

Traseul până la cascadă se face pe un drum forestier, pietruit, dar acest drum poate fi parcurs în condiții acceptabile cu orice fel de mașină. Peisajul până acolo este de vis, o priveliște minunată, cu verdeață. Pădurea de brazi te cheamă să o vizitezi.

Cascada Pruncea
Cascada Cașoca

Am lăsat mașina aproape de scările ce duc la cascadă. În timp ce coboram treptele, sunetul valurilor se revărsa peste noi ca o mângâiere. Am rămas uimiți de frumusețea naturii, care ne încânta simțurile cu sunetele sale liniștitoare. Această minunată scenă ne-a lăsat fără cuvinte. Ne-am bucurat de clipa prezentă și am încercat să ne bucurăm de fiecare secundă petrecută acolo.

Cu această ocazie am văzut și ascunzătoarea (grota) care, potrivit unei legende, ar fi servit drept ascunzătoare pentru averile adunate de Negoiţă Gheorghilaş, fost pandur al lui Tudor Vladimirescu. Baladele populare spun că Gheorghilaș fura de la boierii din Gura Teghii (pe vremea aceea Bâsca Penteleu) și de la boierii din Siriu și le împărțea țăranilor din satele din apropiere.

Fiind o zonă de munte cu aer curat ne-am plimbat câteva ceasuri. Am încercat să surprind totul, sau aproape totul în fotografii și filmulețe. Apoi profitat de faptul că sunt mese cu băncuțe rustice și am făcut un picnic. Știți voi, plimbările lungi fac poftă de mâncare.

Am lăsat în urmă superba cascadă și ne-am îndreptat spre următoarea locație, barajul Siriu. Ajungând la barajul Siriu, am fost fascinați de frumusețea apelor. Ne-am plimbat pe lângă baraj, admirând priveliștea și pozele care au rămas memorabile.

Barajul Siriu este un baraj de pământ aflat pe râul Buzău, în comuna Siriu din județul Buzău, între masivul Siriu și masivul Podu Calului. Acesta măsoară 122 metri înălțime și 570 metri lungime. Lacul de acumulare Siriu a luat naștere în urma construcției barajului, fiind destinat producerii de energie electrică în hidrocentrala Nehoiașu.

Toată experiența a fost una de vis, iar această zi a rămas în amintirea noastră ca fiind una dintre cele mai frumoase evadări de o zi pe care am avut-o. Ne-am bucurat să vedem că natura este încă frumoasă și ne-a oferit o zi minunată!

P.S. Fiecare dintre noi trebuie să promoveze România, dacă nu o facem noi, nu o face nimeni.

Barajul Siriu

Orice upload al acestor fotografii este interzis fără citarea sursei.
Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizați și inserați vizibil link-ul articolului.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns