Sibiu: orașul care te privește

1

După ce am plecat de la Castelul de Lut Valea Zânelor, următoarea oprire a fost Sibiu, oraș de care m-am îndrăgostit. Am vizitat și Piața Mare, punctul central al orașului, care m-a impresionat prin arhitectura sa istorică și prin obiectivele sale turistice precum Biserica Evanghelică, Muzeul Cibinium și Sala Thalia. Totul a fost la foc automat. Nu puteai sta mult pe loc, soarele te topea la propriu.

Aici am fost încântată să explorez străzile înguste și pietonale, să ne plimbam prin Piața Mare și să admirăm casele vechi, datează din secolele îndepărtate, dar restaurate în stilul baroc și renascentist. Mama credea că Centrul Vechi este unul neîngrijit, însă după ce am intrat în Piața Mare a rămas uimită, schimbându-și rapid părerea.

Piața Mare este străjuită de „casele cu ochi” care ascund multe legende dincolo de obloanele colorate. Sute de „ochi” veghează din toate direcțiile viața vechiului oraș. Povestea acestor „ochi” datează din secolul XIX și sunt de fapt niște ventilări de tip baroc. Inițial, acești ochi mi s-au părut un pic crespy, dar rapid m-am obișnuit să fiu văzută de sus. Am înțeles că reprezintă una din principalele atracții ale orașului.

  • ochi
  • Piața Mare
  • centru Sibiu

Piața Mare

Mi-a atras atenția în mod special, Palatul Primăriei Sibiu, mai demult Banca de Credit Funciar din Sibiu, monument istoric. Clădirea elegantă construită în anul 1906 impresionează prin arhitectura sa deosebită, în stil Art Nouveau. Cele mai interesante atracții ale sale sunt vitraliul de pe scara interioară principală, în stil Arta 1900 și curtea interioară.

Am încercat să fotografiez toate clădirile, iar când am ajuns acasă am început să caut detalii despre fiecare edificiu surprins în imagini. Toate aceste clădiri, printre care Muzeului Național Brukenthal, m-au impresionat. Aș fi vrut să stau cât mai mult în acest oraș dar… Mereu acest dar.

Am poposit un pic în fața bisericii parohială romano-catolică Sfânta Treime, o biserică construită între anii 1726 -1733. Apoi am trecut pe sub Turnul Sfatului către Piața Mică. Din lipsă de timp nu am urcat în turn. Ar fi fost superb să vezi orașul de sus. Vizita în turn am lăsat-o pentru data viitoare. Turnul Sfatului a fost construit în secolul al XIII-lea. La parterul său este un gang de trecere între Piața Mare și Piața Mică.

  • palatul primăriei
  • Muzeului Național Brukenthal
  • parohia romano-catolică

Piața Mică

Piața Mică din Sibiu mi s-a părut interesantă deoarece este un loc principal în această zonă și se bucură de popularitatea care se îmbină între trecut și prezent. Zona este plină de energie pozitivă. Cândva, aici era zona breslelor meșteșugărești. Dispunerea circulară a clădirilor şi culoarele cu arcade mi-au atras atenția. Culoarele cu arcade comunicau de la o casă la alta. Aici breslaşii îşi aveau atelierele şi magazinele cu vânzare.

De departe cea mai fascinantă mi s-a părut Catedrala Evanghelică din Sibiu. Forma actuală este cea de după renovarea din 1520, pe structura vechii bazilici romanice din secolul al XII-lea. În fața bisericii se găsește statuia episcopului Georg Daniel Teutsch (1817-1893), ridicată în 1899.

Un alt punct de atracție din Piața Mică este Podul Minciunilor, un legendar pod din oraș, construit în 1859 peste Strada Ocnei. Este primul pod din fontă de pe teritoriul actual al României. Acesta este renumit pentru nenumăratele legende legate de numele său. Se spune că, de mult, aici erau pedepsiți negustorii mincinoşi şi vrăjitoarele ale căror previziuni nu se îndeplineau. Pe pod îşi făceau promisiuni tinerii proaspăt căsătoriţi sau cadeţii ce îşi dădeau întâlnire cu domnişoarele din oraş.

  • biserica evanghelică
  • Podul minciunilor
  • culoarele cu arcade

Ne-am bucurat prea puțin timp de farmecul acestui oraș minunat. De asemenea, atmosfera simandicoasă care ne-a înconjurat a rămas întipărită în amintirile noastre. Toți am fost impresionați de locurile frumoase și de inima care emană Sibiu. Ne-am întors acasă cu această amintire durabilă și de dorim să revenim cât mai curând.

Descoperiți misterul Sibiului cu un simplu click pe clipul de mai jos! Vizitați Sibiul și aflați ce anume l-a făcut să devină unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa!

Orice upload al acestor fotografii este interzis fără citarea sursei.
Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizați și inserați vizibil link-ul articolului.

1 COMMENT

Lasă un răspuns