Târgu Mureș: Piața Trandafirilor și împrejurimi

1
Târgu M

După ce am vizitat orașul Sibiu, următoarea noastră destinație a fost Târgu Mureș. Pentru noi, cea mai mare problemă este timpul, mereu suntem pe fugă și am ales să vizităm Piața Trandafirilor, o zonă bogată în obiective turistice. Tot aici găsim și multe clădiri construite în stil baroc, neoclasicist sau secesionist.

Primul obiectiv care mi-a atras atenția a fost Biserica “Buna vestire”, numită și “Catedrala mică” (spre a o deosebi de Catedrala Ortodoxă aflată în partea opusă a Pieței Trandafirilor). A fost construită între anii 1926-1936 de către Protopopiatului Greco – Catolic, după modelul Bazilicii Sf. Petru din Roma.

În anul 1948, după interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, autoritățile comuniste au instalat în Biserica Buna Vestire din Târgu Mureș o parohie a Bisericii Ortodoxe Române, care folosește lăcașul până în prezent. Aceasta se află inima orașului Târgu Mureș, în capătul Sudic al Pieței Trandafirilor, pe strada Tușnad la numărul 1.

  • Târgu Mureș
  • Biserica “Buna vestire”

Tot aici găsim și primăria sau Palatul Primăriei, o clădire construită între anii 1936 – 1942 și în care se află în prezent administrația locală a municipiului. O clădire interesantă căreia florile de la balcoane îi conferă o frumusețe aparte.

O altă clădire impresionantă este Prefectura Târgu Mureș. Palatul a fost construit între anii 1936 – 1942 și se remarcă prin turnul înalt de 60 m cu vitralii, coloane și decorații. Edificiul a fost construit inițial drept foișor de foc al orașul. Este prima clădire construită în stil art-noveau în Târgu Mureș. Aici a funcționat 55 de ani primăria.

În fața prefecturii se află Statuia Lupoaicei sau Monumentul Latinității, care reprezinta lupoaica ce-i hrănește pe Remus și Romulus. Aceasta este o copie după statuia Lupoaicei din București. Lupa Capitolina este un monument al latinității amplasat în Roma, Italia. Pentru a omagia originea latină a poporului român. Între 1906-1926 statul italian a făcut cadou României 4 copii ale celebrei Lupa Capitolina din Roma (București 1906, Cluj 1921 și Chișinău 1921).

  • Prefectura
  • Palatul Primariei
  • Statuia Lupoaicei

Târgu Mureș este un oraș cu multe clădiri din Belle Époque din Transilvania, una dintre ele este Palatul Culturii. Monumentul a fost ridicat între anii 1911-1913 prin eforturile primarului György Bernády, se impune atât prin decorația interioară, cât și prin cea exterioară.

Pereții exteriori ai palatului sunt împodobiți cu mozaicuri și basoreliefuri în bronz și piatră, fresce și vitralii, toate specifice stilului Secession, ca variantă a Art Nouveau. Fațada clădirii este dominată de un mozaic alegoric, care arată diferiți reprezentanți ai orașului Târgu Mureș, comercianți, ostași și dregători, aducând omagiu patriei alegorice.

O clădire care mi s-a părut modernă în contrast cu celelalte clădiri este Teatrul Național din Târgu Mureș, înființat în 1946. La acea vreme se numea Teatrul Secuiesc, iar în 1978 a fost ridicat în rang de Teatrul Național. În prezent aici își desfășoară activitatea secția română și maghiară și funcționează într-o clădire integrată unui ansamblu arhitectonic modernist (inaugurat în 1973), fiind construit prin demolarea bisericii franciscane și a mai multor clădiri istorice din centru.

  • Palatul Culturii

După demolarea bisericii franciscane a mai rămas doar Turnul Franciscanilor, aflat în fața teatrului, pe care se găsește o placă de marmură pe care este scris următorul text (în limbile română, germană, maghiară, engleză):

“Frații minori (Franciscanii) în secolele XIII-XVI au locuit în cetate. Între anii 1735-1972 Ordinul Franciscanilor a avut sediu în acest loc. Ei și-au desfășurat activitatea pentru mântuirea sufletelor și educarea tineretului. În 1972 clădirea a fost demolată, ei fiind mutați la marginea vestica a orașului. Acest turn păstrează amintirea mănăstirii.”

Cea mai impunătoare clădire din Piața Trandafirilor este cu siguranță Catedrala Ortodoxă “Înălțarea Domnului”, înălțată secolul trecut (1925-1934) pe locul Fântânii Cântătoare a lui Péter Bodor. Piatra de temelie a fost pusă la 10 mai 1925. Între participanții la eveniment s-au regăsit ministrul Cultelor, Alexandru Lapedatu, episcopul Nicolae Ivan și Octavian Goga în calitate de ministru. Sfințirea acesteia a avut loc în data de 2 decembrie 1934.

  • Catedrala Ortodoxă
  • Turnul Franciscanilor

În fața catedralei se află statuia ecvestră a lui Avram Iancu, lucrarea a sculptorului Florin Codre în 1978. Aceasta nu este prima statuie a conducătorului Revoluției de la 1848 din Transilvania. Prima statuie a fost o sculptură ecvestră de bronz, amplasată în centrul oraşului Târgu Mureş, în Piaţa Regele Ferdinand (astăzi Piaţa Trandafirilor), pe locul în care se află în prezent Statuia ostașului român.

Statuia, opera sculptorului Ion Dimitriu-Bârlad, a fost definitivată în cursul anului 1927 şi a fost dezvelită în 10 mai 1930. După doar 10 ani, din dorinţa de a salva statuia de urmările cedării Ardealului, conform Dictatului de la Viena, statuia lui Avram Iancu a fost mutată la Câmpeni, în judeţul Alba, împreună cu Statuia ostaşului român.

Alte statui:
Statuia Bethlen Gábor (2020) – Despre care se spune că a încercat să ajungă stăpânitor al Moldovei și al Munteniei, pe care ar fi dorit să le unească sub numele de Dacia.
Statuia soldatului necunoscut (1963/1964) – popular știut ca și „Monumentul Ostașului Român” din cel de-al Doilea Război Mondial.

  • Statuia lui Avram Iancu
  • statui

Lângă catedrala ortodoxă se află o altă biserică impresionantă, Biserica romano-catolică Sfântul Ioan Botezătorul, o clădire în stil baroc construită în perioada 1728-1764 de către iezuiți în centrul orașului, în stilul baroc austriac. Biserica este tipic barocă, cu două turnuri pe fațadă, turnuri care încadrează un fronton în acoladă îmbogățit cu două volute.

Mi-ar fi plăcut să vizitez mai mult orașul Târgu Mureș. Deși a fost prima mea vizită, mi-am dat seama că este un oraș plin de istorie, cultură și tradiții. Cetățenii sunt primitori și amabili și se pot face excursii în locuri interesante precum Cetatea Medievală sau Piața Unirii.

De asemenea, există multe muzee și galerii de artă, precum și o varietate de restaurante și cafenele în care te poți bucura de o cafea și un prânz sau cină excelentă. Am fost impresionată de frumusețea peisajului și de istoria acestui oraș și mi-ar fi plăcut sa vizitez mai mult locurile și străzile unice ale orașului și să aflu mai multe despre cultura sa.

  • Biserica romano-catolică
  • Târgu Mureș

Sper să revin în Târgu Mureș într-o zi și să fac o plimbare pe străduțele orașului. Mi-ar plăcea să văd Muzeul de Istorie și Muzeul de Artă, să vizitez cele mai importante obiective turistice și să descopăr atmosfera plină de viață a orașului.

Dacă vrei să vezi ce m-a atras în acest oraș minunat, poți afla dând clic pe clipul de mai jos.

Orice upload al acestor fotografii este interzis fără citarea sursei.
Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizați și inserați vizibil link-ul articolului.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns