Descoperă România: Ce vizităm în Covasna

0

Data trecută am am scris despre ceea ce poate fi vizitat în Maramureș, de data aceasta voi scrie despre ce se poate vizita în Covasna, o zona turistică bine întreținută. Județul are potențialul să devină o zonă turistică la mare căutare printre români și străini.

Covasna este un județ situat în sud-estul Transilvaniei, în centrul României. Reședința de județ este municipiul Sfântu Gheorghe. Cu excepția sudului extrem al județului, acest teritoriu face parte din Ținutul Secuiesc, o regiune istorică și etnografică caracteristică, locuită în cea mai mare parte de secui maghiari. Județul Covasna este situat în centrul României, în partea interioară a Carpaților de Curbură.

De ce am ales tocmai Covasna si nu alt județ?Deoarece am constatat că oamenii care au avut ocazia să viziteze județul Covasna au rămas numai cu amintiri frumoase și că ar repeta oricând experiența. Mi-am zis ca nu se poate sa nu ratez aceasta experienta, cea de a descoperi și acest județ. Am să enumăr câteva lucruri, cunoscute și mai puțin cunoscute, pe care le poți face în Covasna.

Covasna

Muzee

Muzeul Depresiunii Baraolt

În căutarea de istorie a județului Covasna am „dat” peste Muzeul Depresiunii Baraolt. Acest muzeu administrează și expune mărturii din istoria mineritului și a breslelor, colecții de istorie locală și vase produse de producătorii de sticlă din Secuime și olari din bazinul Baraolt.

Fiind o colecție mixtă, vizitatorii pot vedea și obiecte etnografice (îmbrăcăminte populară diferențiată în funcție de grupurile etnice din zonă), științe arheologice și naturale.

De interes este și scheletul mastodont cu o vârstă estimată la trei milioane de ani, descoperit în cariera de lignit din Racosul de Sus.

Muzeul Depresiunii Baraolt

Muzeul Etnografic Haszmann Pál

La câțiva kilometri sud de Târgu Secuiesc se află localitatea Cernat unde se află Muzeul Etnografic Haszmann Pál, amenajat pe domeniul fostului conac Gyula Damokos. Muzeul poartă numele unui fost dascăl, Pál Haszmann.

Muzeul a fost amenajat în Cernatul de Sus, în conacul lui Gyula Damokos, respectiv în parc și grădina care îl înconjoară. În anii 1950-1970, conacul naționalizat își trăia ultimele momente, neglijat, într-un stat degradat, când liderii locali și autoritățile statului au decis să-l transforme într-o instituție culturală, într-un muzeu. Conacul a fost construit între secolele al XVII-lea și al XIX-lea, primind aspectul său neoclasic în 1831. Terenul de peste două hectare și conacul cu multe camere au oferit o posibilitate unică pentru înființarea unui muzeu etnografic în aer liber.

Instituția și-a deschis porțile către public pe 25 februarie 1973. În ultimii treizeci de ani, mii de oameni au vizitat și încă vizitează cu mare interes și apreciere acest muzeu, care între timp a devenit cunoscut în străinătate ca o instituție culturală semnificativă. Pedagogul Pál Haszmann (1902-1977) și soția lui, Pálné Ida Cseh (1909-2003), și-au donat colecția privată comunității secuiești-ungare pentru a înființa muzeul. Visul lor de mai multe decenii de a înființa un muzeu s-a împlinit datorită susținătorilor și multor oameni entuziaști. Munca lor este continuată de fiii lor și de familiile lor.

Clădiri și zone istorice

Biserica Romano-Catolică „Sfântul Emeric” din Ghelința

Biserica Romano-Catolică „Sfântul Emeric” din Ghelința este un ansamblu de monumente istorice situate pe teritoriul satului Ghelința, comuna Ghelința. Aceasta este cea mai veche biserică din țară construită în stil romanic și mai veche decât celebra Biserică Neagră din Brașov.

Ceea ce este demn de remarcat este tavanul casetat și pentru că frescele originale sunt păstrate, acestea nu au fost niciodată restaurate. Din păcate, biserica este foarte puțin cunoscută şi vizitată de turişti.

Alte locuri de vizitat și relaxare

Băile Balvanyos

Balvanyos sau Băile Balvanyos (maghiară Bálványos) este o stațiune balneară de interes local, pe teritoriul administrativ al comunei Turia, la nord-vest județului. Se caracterizează prin prezența a numeroase izvoare de apă minerală, emanații mofetice de dioxid de carbon – cu caracter post-vulcanic, precum și frumusețea peisajului.

Stațiunea este situată în nordul județului Covasna între Turia la est și Bixad la vest, de-a lungul DJ113, pe cursul superior al pârâului Turia – la confluența pârâurilor Sărat (Puturosu) și Bálványos. Zona este largă, fiind situată atât pe versanții Munților Bodoc (nord și nord-est de Vârful Zimbru), cât și pe cei din Masivul Puturosu (Maghiară Büdös-hegy) – Ciomatu (Maghiară Csoma-hegy) (sud-vest de Muntele Puturosul și Muntele Cetății). În dezvoltarea sa, stațiunea este integrată în situl Natura 2000 Ciomad-Balvanyos.

Băile Balvanyos

Plimbare cu mocănița

După cum puteți vedea, nu doar în Maramureș ne putem plimba cu mocănita, ci și în Covasna. Ce poate fi mai frumos decât o plimbare cu mocănita? O plimbare cu mocănița pe Valea Zânelor (a nu se confunda cu Valea Zânelor din județul Sibiu, unde se află Castelul de lut, un castel pe care aș vrea să-l văd în această vară. Se pare că adevărata Valea Zânelor se află în județul Covasna, un loc care există încă de pe timpul dacilor.

În fiecare an, în iulie, Nedeia Mocănească este organizată în Valea Zânelor – o celebră sărbătoare locală.

Mocănița

Lacul  Moacsa-Pădureni

Lacul Moacsa-Pădureni este cel mai mare lac de acumulare din județul Covasna, cu o lungime de 2 km. Lacul a fost creat în anii 1980 prin îndiguirea apei pârâurilor din Munții Bodoc. Este o zonă care oferă peisaje extraordinare, aer curat și opțiuni de petrecere a timpului liber care merită încercate cel puțin o dată în viață.

Este locul ideal pentru windsurfing, scăldat și plajă și are locuri pentru corturi și pasionații de pescuit își pot încerca norocul.

Lacul Moacsa-Pădureni

Sfântul Gheorghe – reședința județului Covasna

Dacă vrei să te relaxezi Sfântul Gheorghe este alegerea ideală. Acest oraș situat pe malul Oltului leagă alte două orașe importante ale țării, Brașov și Miercurea Ciuc.

Prima atestare documentară este din 1332, dar dovezile descoperite conduc existența acestui oraș cu câteva secole în urmă. În 1461 a fost construit ca târg, în 1968 a devenit reședință de județ și în 1982 municipiu.

Sfântul Gheorghe

Târgu Secuiesc

Despre Târgu Secuiesc se spune că este orașul breslelor, cizmarilor și al curților și al păpușilor. Un oraș care te duce undeva în timp, majoritatea caselor care se gasesc aici aparțin secolului XIX.

Orașul este situat în Depresiunea Brașovului (mai exact în Depresiunea Râului Negru), în partea de sud-est a Transilvaniei, la o altitudine de 560 m. Este străbătut de DN11 Brașov – Bacău. Din centrul ramificații DN11B, care leagă orașul Târgu Secuiesc de Miercurea Ciuc.

Târgu Secuiesc

Covasna

Datorită faptului că este situat într-o zonă cu activitate vulcanică, orașul este renumit pentru apele sale minerale și sconchiuri (emisii de gaze post-vulcanice, predominant dioxid de carbon).

Aici se găsește cea mai renumită stațiune balneară din țară pentru tratarea bolilor cardiovasculare, orașul având peste 10 hoteluri și nenumărate case de oaspeți, un spital de cardiologie (Cardiologie Covasna) cu baze de tratament moderne.

În centrul orașului se găsește „Iazul Diavolului”, numele dat de localnici, rămășița unei erupții vulcanice. În secolul al XVIII-lea au fost înregistrate mai multe erupții.

În imediata vecinătate a orașului se află „Valea Zânelor”, o zonă renumită pentru cetatea sa dacică .

Covasna

Stațiunea Covasna

Covasna este o stațiune balneară unică, datorită bogăției sale în resurse naturale (ape minerale naturale, mofete și aer puternic ionizat), care au fost folosite de câteva decenii în prevenirea și tratarea bolilor sistemului cardiovascular.

Dacă ajungi în stațiune îți recomand sa vizitezi Balta Dracului, una dintre principalele atracții ale stațiunii. Aceasta este considerată monument al naturii și reprezintă un vulcan noroios care bolborosește neîncetat și care a fost amenajat.

Despre metoda de tratament Covasna, dezvoltată de dr. Benedek Géza, combină factorii terapeutici naturali cu exerciții fizice regulate, o dietă săracă în sare și grăsimi, facilitând astfel reducerea cantității de medicamente și îmbunătățirea calității vieții pacienților. În Covasna vă așteaptă o mare varietate de izvoare de apă minerală naturală cu diferite compoziții chimice și proprietăți fizice, băi cu ape minerale încălzite și băi cu gaze uscate (mofete), utilizate în principal în tratamentul bolilor cardiovasculare, tulburărilor musculo-scheletice, tulburărilor metabolice și ale sistem nervos. Hidroterapia și electroterapia, terapia cu mișcare și terapia climatică sunt utilizate ca terapii complementare.

Stațiunea Covasna

Alte fotografii din Covasna

Hotel Atrium

Hotel Atrium

Hotel Căprioara

Hotel Caprioara

Hotel Covasna 

Hotel Covasna

Orice încărcare a acestor fotografii este interzisă fără citarea sursei.
Puteți prelua maximum 500 de caractere din acest articol, condiția este să specificați și să inserați vizibil linkul articolului

Lasă un răspuns