Inteligența Artificială în Literatură: Parteneriat sau Competiție?

0
Artificială în Literatură
Sursa foto: inteligența artificială

E toamnă. Mă uit pe fereastră cum frunzele arămii se desprind din copaci. I-au o înghițitură de cafea, apoi răsfoiesc o carte de la Editura NICULESCU. Nu apuc să citesc prea mult; telefonul bipăie intens. Era Cosmin, un bun prieten. Mi-a trimis multe mesaje în care îmi spune despre fata pe care o place.

Se pare că acelei fete îi place să citească cărți și chiar să și scrie. Lui Cosmin îi place să citească doar mesajele de pe telefon. Acest lucru ar părea un defect în calea unei posibile relații între ei. I-am sugerat să încerce și el să citească. Poate astfel va reuși să o impresioneze pe fată.

Mi-am zis că trebuie să-l ajut. Următorul pas a fost realizarea unei liste de autori care au reușit să surprindă emoțiile umane și complexitatea în moduri inimitabile. Am sperat că marii clasici precum Dostoievski, Tolstoi, Eliade îl vor face pe Cosmin să înțeleagă importanța literaturii.

Editura NICULESCU
Sursa foto: Arhiva personală, Editare Canva

Inteligența Artificială și Viitorul Literaturii

Credeți că am reușit să-l conving? Ei bine, nu, a venit cu un răspuns care m-a șocat. Cosmin susține că poveștile care ne-au modelat de-a lungul istoriei, de la mituri antice la opere literare contemporane nu vor mai fi create de oameni. Dezvoltarea inteligenței artificiale (AI) ar putea crea literatură în locul autorilor. O literatură creată artificial descurajează pe mulți să citească, inclusiv pe el.

Ce mi-a spus Cosmin chiar m-a pus pe gânduri. Acum, dezvoltarea inteligenței artificiale (AI) este un instrument prin care scriitorii își îmbunătățesc procesul creativ. Inteligența artificială poate crea propoziții, texte și chiar povești întregi atunci când scriitorilor le lipsește inspirația. Oamenii caută povești, iar algoritmul AI ar putea veni cu sugestii care provin din povești care reflectă viața.

Cosmin insistă pe discuție și spune că inteligența artificială poate deveni coautor în viitorul apropiat, o unealtă pe care scriitorii o pot folosi ca o pe modalitate fundamentală de a împărtăși idei, valori chiar dacă nu are experiență umană. Este puțin probabil să înlocuiască complet rolul autorilor, ci mai degrabă poate ajuta contribuind la crearea unor opere literare mai complexe.

AI autor autonom
Sursa foto: inteligența artificială

Inteligența artificială ca autor: O lume fără scriitori?

Nu m-am putut abține și l-am rugat pe Dl. Google să-mi dea exemple de autori și creatori care au colaborat cu AI pentru a scrie cărți și poezii. Voiam să-i arăt lui Cosmin ca se înșală. De fapt, speram ca autorii contemporani să nu folosească încă inteligența artificială în scrierile lor.

Spre surprinderea mea chiar există scriitori care au folosit un tip de inteligență artificială pentru a-i ajuta să genereze propoziții și idei de fraze. Dacă AI ca autor autonom poate genera opere literare capabile să emoționeze și să capteze imaginația, ce se va întâmpla cu literatura?

I-am explicat lui Cosmin că inteligența artificială nu simte, nu trăiește, este lipsită de profunzimea și complexitatea experienței umane. Înlocuirea completă a autorului va crea o literatură neatractivă, chiar dacă este scrisă corect și captivant. Oamenii caută povești care să reflecte viața. AI doar imită; nu are motivațiile sau experiențele personale ale unui scriitor adevărat.

Inteligența Artificială și Viitorul Literaturii
Sursa foto: inteligența artificială

Într-un final, Cosmin a înțeles că AI este mai mult un partener în creație, iar autorii își lasă amprenta unică asupra textului. Poate deveni un aliat, dar nu va avea niciodată experiențe umane, perspectivă culturală sau sentimentele unui scriitor adevărat pentru a scrie opere complete.

Nu am renunțat la ideea mea de a-l face să înțeleagă că nu e nimic rău în a citi cărți. Am observat că petrece mult timp pe internet, același internet care i-a insuflat ideea că nu trebuie să mai citim cărți pentru că sunt scrise cu inteligența artificială.

Pentru a-l face să înțeleagă că internetul ne afectează capacitatea de a gândi, m-am gândit să-i recomand cartea Internetul nostru. Ştim mai mult, înţelegem mai puţin, de la Editura NICULESCU, o carte care dezbate probleme importante și extrem de actuale. Mă așteptam să refuze, dar a acceptat; i s-a părut interesantă propunerea mea, chiar dacă tema cărții este paralelă cu discuția noastră.

Editura NICULESCU
Sursa foto: Editura NICULESCU

Viitorul Editurilor în Era AI

În timp ce căutam cartea pentru Cosmin, mă gândeam la impactul AI asupra editurilor care ar ridica o dilemă pentru editori. Pentru unele dintre ele ar putea deveni un instrument valoros pentru a diversifica genurile literare și volumele publicate, în timp ce altele s-ar putea confrunta cu provocările de autenticitate.

Cu toate astea, inteligența artificială poate deveni un real ajutor pentru editori. Procesul de publicare folosit până acum – în care editorii și autorii colaborează pentru a îmbunătăți un manuscris va fi preluat de către AI. Editorii nu vor mai fi implicați în corectarea și traducerea automată sau cu selecția stilistică a textelor. Algoritmii inteligenței artificiale ar putea simplifica semnificativ activitatea de editare și publicare prin reducerea timpului și costurilor.

Fără acea conexiune profundă între autor și cititor, există riscul ca literatura să devină doar un produs de consum sau o imitație a omului. Această situație ar putea duce la o suprasaturare a pieței, iar autenticitatea umana ar căpăta o importanta mult mai mare.

Editura NICULESCU
Sursa foto: Editura NICULESCU, Editare Canva

Gânduri finale

Tehnologia și creativitatea se pot îmbina armonios și pot ajuta scriitorii să-și depășească limitele creative și să exploreze noi teritorii literare. Rolul tehnologiei trebuie limitat, permițând AI să contribuie la procesul creativ fără a suprima esența literaturii pentru a nu se pierde emoția umană și autenticitatea.

Literatura scrisă cu AI poate fi eficientă, captivantă și inovatoare, dar rămâne produsul unor algoritmi fără sensibilitate. Un text cu adevărat memorabil va rămâne, în mare măsură, un teritoriu uman. Inteligența artificială poate aduce un sprijin considerabil, dar experiențele, emoțiile și sentimentele aparțin scriitorilor; ei trebuie să rămână centrul acestui câmp creativ.

Fotografiile sunt din arhiva personală, generate cu AI-ChatGPT, Editura NICULESCU

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2024

Lasă un răspuns