Pe urmele credinței în Suceava: Mănăstirea Sihăstria Rarăului

0

După ce am plecat de la Mănăstirea Voroneț, ne-am îndreptat spre ultima mănăstire vizitată, din sudul Bucovinei, în 2020. Este vorba despre Mănăstirea Sihăstria Rarăului, locul unde cerul se întâlnește cu pământul. Dacă nu mă credeți, vă invit să cunoașteți și voi acest lăcaș sfânt.

Ținutul de poveste despre care scriu acum se află undeva la marginea orașului Câmpulung Moldovenesc, de pe lângă Gara de Est. Cam vreo 8 km am străbătut cu mașina, evident. Ajunși acolo am dat de o altă lume, o lume ce o găsești, poate în povești. Trebuie menționat faptul că Mănăstirea Sihăstria Rarăului este destul de retrasă, de aceea nu este la fel de cunoscută, așa cum sunt alte mănăstiri din Bucovina.

Mănăstirea Sihăstria Rarăului este situată pe versantul sudic al Muntelui Rarău, într-o frumoasă pajiște dominată de la mare înălțime de Pietrele Doamnei. Lăcașul de cult este căutat ca loc de pelerinaj, datorită icoanelor făcătoare de minuni, precum și a duhovnicilor de aici.

Am aflat ceva foarte interesant, cel puțin pentru mine. Mănăstirea Sihăstria Rarăului a fost construită în 1992 de părintele Ioan Larion Neagoe, cam în același timp cu Schitul Petru Vodă construit mai la sud de starețul Iustin Pârvu, în Poiana Teiului, Neamț. In plus, exista trasee care se poate ajunge direct din județul Neamț,

Mănăstirea este ctitorita de către domnitorul Petru Rareș, în anul 1538. Lăcașul sfânt se află pe Muntele Rarău, la aproximativ 25 de kilometri de așezarea de la poalele acestuia. Potrivit legendelor, aici a fost o sihăstrie înființată de cuviosul Sisoe, spre sfârșitul secolului al XV-lea. Se mai spune că, după anul 1538, când Petru Rareș a fost schimbat de la domnie, soția sa, Elena, împreună cu copiii, s-au ascuns în Rarău, fiind ocrotiți de călugări. Drept mulțumire, voievodul le-a înălțat o biserică în locul celei vechi și astfel a luat ființă Schitul Rarău, în fosta sihăstrie Dodu.

Tradiția locului mai spune că în același an 1541, în cea de-a doua domnie a lui Petru Rareș, ajungând aproape de culmile Rarăului (care pe atunci se numea Todirescu), domnitorul și-ar fi lăsat mai sus în munte soția, fiul și o parte din avere. Se spune ca oamenii locului i-ar fi spus de atunci Todirescului „Rarău” (de la numele domnitorului), iar stâncile care au ajutat-o pe doamna să scape cu viață au fost numite „Pietrele Doamnei”.

După trecerea la cele veşnice a părintelul Iustin Pârvu, duhovnicul neamului românesc, la Mănăstirea Sihăstria Rarăului a rămas în viaţă ultimul părinte stareţ, Ioan Larion Neagoe, cu harisma patriotică şi ortodoxă asupra românilor, care a trecut prin calvarul Închisorilor comuniste.

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, păstrată în biserica centrală a Mănăstirii Sihăstria Rarăului, nu este singura icoană făcătoare de minuni găzduită de mănăstire. Astfel, aici se mai află încă șapte icoane făcătoare de minuni, care aduc vindecare și alinare celor bolnavi și suferinzi. Printre ele se numără și icoana Sfântului Ioan Teologul, ocrotitorul mănăstirii. Icoana Sfântului Ioan Evanghelistul se află în biserica nouă a mănăstirii.

Scurt istoric al mănăstirii

Schitul Rarău inițial a fost ctitorit în 1538 de Petru Rareș într-o poiană situată de partea cealaltă a Muntelui Rarău, spre Râul Moldova. În prezent, acolo a fost ridicată și sfințită în 1992 o mănăstire numită Sihăstria Rarăului cu care se face uneori confuzie cu Mănăstirea Rarău.

Mănăstirea are hramul Înălțarea Domnului, iar biserica mare s-a pictat în 1998. S-au mai înălțat un paraclis cu hramul Acoperământul Maicii Domnului, chilii și un arhondaric. Acest loc este considerat binecuvântat și se spune că ești mai aproape de rai.

În anul 2012 la această mănăstire au fost aduse moaştele Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou din Nea Makri, Grecia mare făcător de minuni şi izvorâtor de mir. Într-o dimineaţă călugării s-au trezit de la mirosul puternic de mir care curgea de la icoana Sfântului Efrem.

Primul care a observat minunea a fost chiar părintele Ioan stareţul mănăstirii. După el au urmat şi alţii care au văzut minunea. Mulţi au venit şi li s-au dat sticluţe cu mir sau mici fâşii de pânză date prin acest mir. Prin puterea credinţei şi cu acest mir mulţi s-au vindecat de cele mai grele boli.

Dacă doriți să faceți o vizită virtuală la Mănăstirea Sihăstria Rarăului, puteți face acest lucru accesând videoclipul de mai jos.

Orice upload al acestor fotografii este interzis fără citarea sursei.
Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizați și inserați vizibil link-ul articolului

Lasă un răspuns