Ce este hipoacuzia

0

Termenul medical hipoacuz sau hiperacuzie înseamnă  afectarea auzului, o incapacitate parțială sau totală de a auzi. Această pierdere a auzului devine evidentă în multe situații de rutină: fie că sunteți într-un restaurant, mediu cu zgomot sau când familia și prietenii vă amintesc mereu că televizorul este setat prea tare.

Acum ceva timp vorbeam cu o prietenă despre problemele noastre, ca între fete. În timp ce vorbeam am observat ca se uita insistent la gura mea. Inițial am crezut că mi s-a părut dar ea continua să uite la insistent la gura mea. Nu am rezistat tentației și am întrebat-o ce se întâmplă cu ea. Printre lacrimi, mi-a povestit că de ceva timp nu mai aude și nu-i înțelege pe cei din jur.

Printre lacrimi, prietena mea mi-a povestit că de ceva timp nu aude și nu-i înțelege pe cei din jur. Ea este o fire mai temătoare și îi e frică să nu fie ceva mai grav.

Nu puteam să o las singură așa că ne-am dus la primul cabinet ORL. După medicul i-a făcut audiometrie, ne-a spus că suferă de hipoacuzie. Potrivit medicului, cauzele pot fi multiple, unele dintre ele se pot vindeca sau ameliora medicamentos sau chirurgical, altele au nevoie proteză auditivă. Acesta ne-a explicat că hipoacuzia poate fi: ușoară, moderată, severă, profundă.

Din nefericire, prietena mea suferă de hipoacuzie severă și v-a trebui să folosească o proteză auditivă. Medicul ORL-ist ne-a recomandat o clinică care să îi ofere prietenei mele auzul pierdut.

Nu mai e nevoie să vă spun că nu am lăsat-o nici de data asta singură. La clinică fost supusă unor teste pentru a i se stabili ce fel de aparat auditiv va folosi. Ea și-a ales un model mai micuț și discret. Acum este din nou o femeie fericită că poate auzi din nou.

Dacă aveți probleme cu auzul să vă prezentați cât mai urgent medicului ORL, acest lucru vă poate salva auzul. Sursa foto