România este una dintre țările cu un mare patrimoniu artistic și cultural cunoscut în întreaga lume. Secolele nu au trecut în zadar prin acest teritoriu, iar minunata moștenire istorică și arhitecturală poate fi văzută în întreaga țară.
Unul dintre cele mai importante monumente istorice din România este Castelul din Banloc, vechi de peste 200 de ani. Impozanta clădire se află în comuna Banloc, ultima reședință pe pământ românesc a Reginei Elisabeta a Greciei (sora Regelui Carol al II-lea).
Comuna Banloc se află la 52 de kilometri de capitala Banatului, are o istorie pe cât de zbuciumată, pe atât de fascinantă. Fostă reședință de vară a pașei în perioada ocupației turcești (1552-1716), micuța localitate aflată în apropierea graniței româno-sârbe a devenit domeniu regal. În veacul al XVIII-lea, comuna a trecut în proprietatea banului croat, contele Francisc Draskovich, care în 1783 a vândut-o contelui Karacsony, descendent al unei puternice familii de armeni. Îndrăgostit de meleagurile bănățene, Lazăr Karacsony a ridicat în 1793, în centrul localității, un impunător edificiu.
De-a lungul anilor, castelul a avut mai mulți proprietari. După instaurarea regimului comunist clădirea castelui a ajuns pe rând, sediu al gospodăriei agricole de stat, al ocolului silvic, apoi, pe rând, casă de bătrâni, orfelinat și scoală. Tot atunci au dispărut foarte multe opere de artă.
Impresionanta construcție a devenit o ruină care se încăpățânează să rămână în „picioare”, sfidând parcă deceniile și secolele care au trecut peste ea.
In 1993 castelul a beneficiat de primele lucrări de renovare, cu fonduri provenite dintr-o donaţie, făcută de o fostă domnişoară de onoare a prințesei Elisabeta, la acea vreme în vărstă de 82 de ani.
În 1998 Ion Caramitru, ministrul Culturii de la acea vreme, a demarat un proiect de reamenajare a castelului. Au fost investiți atunci, în domeniul de la Banloc, peste 14 miliarde de lei.
„Dacă mai era Caramitru, probabil se termina renovarea. După 2001, ministrul Theodorescu n-a mai dat nici un ban, afirmănd că hardughia nu merită asta. Ne-a spus să o privatizăm”, işi aminteşte Cornel Toţa, primarul comunei Banloc.
Acum castelul a ajuns în posesia Mitropoliei Banatului, însă pe viitor nu se știe ce se poate întâmpla.
E dureros cum multe clădiri istorice se duc, se pierd și odată cu ele se pierde și istoria noastra cu care ne mândrim.
Mai multe informații și fotografii despre Castelul din Banloc găsiți pe pagina de Facebook dedicată castelului.
P.S. Cine poate oferi mai multe detalii și fotografii reale (vechi sau noi) despre castel poate notifica administratorul paginii de Facebook.