Misiunea casa: acoperiș de 5 stele pentru casa bunicilor mei

1

Se spune că nu ar trebui să începem casa de la acoperiș. Cu toate acestea, adevărul este că, în absența unui acoperiș bun, nici o casă nu va fi bine făcută. Acoperișul este una dintre cele mai importante părți, deoarece este responsabil pentru protejarea întregii case și evită problemele atunci când există condiții meteorologice nefavorabile. De-a lungul anilor, chiar și cel mai bun acoperiș devine vechi, indiferent de materialul din care este confecționat

Nu știu dacă vă amintiți, dar acum ceva timp va povesteam că eu, fratele meu și verișorii mei am vrut să reînviem casa bunicilor noștri. V-am povestit atunci cum am făcut casa aproape de la 0, păstrând structura casei originale. Dar când am ajuns la acoperiș, ne-am blocat, nu am știut ce tablă acoperiș să punem. Fiind o casă mai veche, cu toate ca am refăcut-o ne doream sa fie un acoperiș practic, dar care sa se potrivească cu arhitectura casei. După lungi discuții ne-am decis să cumpărăm tablă cutată zincată.

Casa bunicilor are peste 60 de ani. Primul acoperiș era din lemn, plăci de 4 mm grosime și lungime de 35 cm. Știu acel tip de acoperiș destul de bine, deoarece am copilărit acolo, bunicul mereu repara anual acoperișul. Plăcile le făcea el cu mâna lui.

Când mă uit la imaginile reale din fotografii, parca te întorci în timp cu mașina timpului e ca și când s-ar suprapune imaginile din realitate cu cele din fotografii. În amintiri imaginile despre casă nu sunt afectate de timp pentru că nu există. Nu doar casa copilăriei ți-o amintești ci și chipurile iubite și pierdute pe care întotdeauna le-am dorit să le vedem cât mai clare decât au fost. Scuzați melancolia, dar în momentul când făceam curățenie în casa am dat peste niște fotografii vechi.

La început, vărul meu a spus că noi trebuie să înlocuim doar plăcile vechi de lemn cu unele mai noi. Acest tip de acoperiș are două dezavantaje: vârsta este de maxim 25 de ani și are un pericol de incendiu imens. Orice tip de acoperiș vechi este un pericol pentru locuitorii din casă datorita vântului sau din cauza forței ploilor torențiale sau mai ales primăvara când zăpada de pe acoperiș se topește.

I-am explicat verișorului meu că alegerea materialului perfect pentru acoperiș trebuie să te gândești și la nevoile casei. De asemenea, i-am spus că putem găsi cu siguranță unul care să se potrivească perfect cu proiectul nostru.

În plus față de durabilitatea sa mare, un alt avantaj comparativ cu cel vechi este acela că nu acumulează mucegaiul sau frunzele, astfel încât întreținerea acestuia este aproape neobservată. După ce s-a gândit mai bine mi-a zis că am luat decizia corectă pentru a face acoperișul perfect.

Am început să ne uităm pe site-urile de specialitate despre tablă cutată preț. În căutarea nostra am dat peste site-ul Vindem-ieftin.ro și pentru a ne asigura că cumpărăm ceea ce avem nevoie ne-am uitat la recenzii video pentru a obține informațiile exacte.

Specialiștii ne-au spus că, casele cu acest tip de acoperiș au un aer frumos rustic, dar trebuie remarcat faptul că atunci când casele sunt vechi este necesar să fie întăriți pereții. Noi i-am explicat că am întărit structura casei. Atunci acesta ne-a felicitat pentru alegerea corectă, „nu mulți vor să resusciteze o casa veche” ne-a spus acesta. Aceștia ne-au mai mai spus că atunci atunci când refacem o casă, începem întotdeauna cu acoperișul.

Am căutat și am găsit ceea ce avem nevoie iar acum trebuie să punem totul în practică. Primul pas să dăm jos acoperișul vechi. Înainte de a începe operațiunea a trebuit să protejăm podul, pentru că decopertarea produce foarte mult praf iar resturile din acoperiș se vor îndepărta foarte greu. Planul era să avem o schelă bună la nivelul acoperișului pentru a proteja oamenii și pentru a avea o bază bună pentru a lucra fără probleme.

Un prieten ne-a împrumutat o schelă și o macara pentru a lucra la înălțime. Schela este fixată ferm în jurul casei. La puțin timp începem lucrările de dezmembrare a acoperișului. Vechile plăci pe care le-am dat jos, multe dintre ele erau intacte.Eu „am ajutat” făcându-le fotografii vărului și fratelui meu.

În weekend, deși am fost deranjați de o ploaia ușoară, am reușit să îndepărtăm tot acoperișul vechi, cu excepția jumătății acoperișului pridvorului. Luni am început să construim noul acoperiș. După câteva zile pline de muncă și stres, casa bunicilor mei are o nouă „pălărie”, așa cum îmi place să spun.

După o săptămână de muncă grea, am fost toți obosiți morți, dar foarte fericiți și mulțumiți. Părinții mei și unchii mei au avut interzis să vadă casa până a fost terminată la cheie. Ghici ce a fost primul impact când au văzut casa. Da, exact ce presupuneți, acoperișul, bine și restul casei le-a plăcut. După ce casa a fost vopsită în culori vii, acoperișul a fost integrat perfect în design.

Articol scris pentru Superblog 2018

Lasă un răspuns