Dependența, un subiect TABU?

0

Cineva mi-a propus să dezbat un subiect foarte sensibil, nu m-am gândit să am un astfel de subiect cei drept. Cum îmi plac provocările am acceptat. Cu o mică teamă, sunt de acord să scriu despre dependența de alcool si droguri.

Cum poate dependența să fie o boală?
În încercarea mea de a scrie ceva mi-am amintit ca am văzut acum ceva timp la TV un material despre un profesor universitar din Anglia care a declarat că oamenii sunt șocați când află că dependența este considerată o boală. El a explicat că a bea mai mult de un pahar de vin sau a lua droguri este o alegere. Dar boala este atunci când nu te poți opri, când lipsește curajul de a renunța la ceea ce îți face rău. Unul dintre factorii definitori ai unei boli este lipsa controlului asupra acesteia.


Este interzis să vorbim despre asta?

Cei mai mai afectați de consumul de substanțe sau alcool este familia… Consumul acestora este un fenomen care nu numai că afectează persoana care consumă, ci afectează și familia, deoarece membrii familiei își asumă responsabilitatea și vinovăția pentru comportamentul persoanei dependente.

Cât de mult afectează consumul de alcool?
Berea, vinul și tăriile conțin alcool. Alcoolul poate afecta raționamentul și abilitatea de a judeca de fiecare dată când se consumă. Consumul prelungit de alcool dăunează neuronilor. Acest lucru poate provoca deteriorarea permanentă a memoriei, abilității de raționament și a comportamentului. Despre alcool se spune că este mai nociv decât heroina sau cocaina. Consumul nociv de alcool ucide milioane de oameni pe an, majoritatea bărbați.

Un exemplu este chiar tatăl persoanei care mi-a cerut să scriu despre asta. A încercat să ascundă viciul tatălui ei legat de alcool, dar acest lucru nu a durat prea mult. Se simțea rușinată de ceea ce se întâmplă acasă și a recunoscut că ceea ce i se întâmplă este mult prea dureros pentru ea. Bărbatul nega cu vehemență că este dependent de alcool. Această negare împiedică să i se recunoască faptul că este o anumită problemă care îi afectează familia. Mai mult, dependentul acuză pe ceilalați și îi consideră vinovați de ghinionul lui.

Cât de mult afectează consumul de droguri?
Nu este necesar să fac o definiție, știți deja că consumul de droguri este întotdeauna dăunător. Deteriorarea creierului este crescută dacă sunt consumate înainte de a ajunge la vârsta adultă, deoarece are un impact negativ asupra dezvoltării creierului, deci impactul și consecințele sunt mai mari pe termen lung. Consumul de droguri poate crește, de asemenea, riscul apariției infecțiilor. Unul dintre cele mai cunoscute este HIV cauzată de utilizarea injecțiilor cu droguri sau sexul nesigur. Canabisul și cocaina ajută la pierderea memoriei, anxietate și scăderea sistemului imunitar. Întețesc problemele respiratorii, cardiovasculare și canceroase similare cu cele provocate de tutun.

Nu sunt un expert, conținutul acestui articol se bazează pe cunoștințele mele și din ce am aflat de la alții. În plus, am avut ocazia să văd și alte persoane din jurul meu care sunt dependente de alcool. Din ceea ce am aflat, viața cu un dependent este foarte complicată și trezește emoții puternice care de multe ori nu sunt ușor de gestionat la nivel individual și, în plus, pot provoca situații stresante.

Ca o paranteză, am văzut la televizor diferite reportaje despre consumul de droguri, printre care și noul drog, „zombie”. Știți că nu sunt de acord cu consumul de droguri, dar îmi amintesc cum îi afectează pe adolescenți, cum îi paralizează. Nu am fost atât de șocată de consumul acestui nenorocit de zombie, cât am fost șocată de insensibilitatea oamenilor. Câteva persoane care priveau adolescenții paralizați de acest drog, au aruncat cu apă rece pe ei, fiind iarnă. Personal, consider că acei oameni sunt cu mult mai periculoși decât consumatorii de zombie. Pentru cei care nu știu, zombie este un drog obținut din țigări stropite cu otravă de șobolani sau spray de gândaci.

Revenind la articol, din ceea ce am văzut, victimele dependenței nu sunt doar ei. Dintre membrii familiei cei mai afectați sunt copiii. Dependența părinților poate afecta capacitatea copiilor de a se dezvolta corect. Ei pot deveni agresivi, nesiguri, necomunicativi cu ceilalți copii de vârsta lor. Alcoolul sau drogurile îi fac pe părinți agresivi, violenți, iar acest lucru marchează copiii, pe tot parcursul vieții. Ei pot ajunge ca părinții lor, pentru că așa au învățat acasă. Dar sunt și copii care înțeleg că nu este bine ce fac părinții lor și fac tot posibilul să nu devină ca ei.

Așadar, un pas important pe care dependentul trebuie să-l facă este să accepte că are o problemă, să lăse familia să-l ajute să simtă că nu este singur. Pentru ca bolnavul să se confrunte cu dependența, este esențial ca toate persoanele care-l înconjoară zilnic să-i fie alături pentru a putea învinge viciul care îl împiedică să ducă o viață normală.

Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizati şi inseraţi vizibil link-ul articolului

Lasă un răspuns