Astăzi la interviu de 10 îl am invitat pe bloggerul Daniel Botea, autorul blogului Daniel Botea, care a acceptat să îmi ofere un interviu în care povestește cum a apărut blogul și despre pasiunile pe care le are. Nu vă dezvălui prea multe, dar vă asigur că este un interviu captivant. Enjoy!
Spune-ne ceva despre tine
Păi dacă ai zis despre, asta scriu 🙂 Mă descriu prin câteva cuvinte cheie: blogoltean verde ca prazul și natural ca Aloe Vera. Sânge alb-albastru, iubitor de sport, natură și cultură, inclusiv culturi lactice și de viță de vie sintetizate în Brânzeturi cum se cuVin. Conector cum se cuvine în cadrul Craiova Blog Meet, Asociația Bloggerilor Olteni și Blogal Inițiative Craiova.
Când ai început să scrii pe blog?
Să scriu la modul serios am început în 2010, iar din August 2010 mi-am propus să scriu zilnic pe blog, cel puțin 1 articol. M-a ținut vreo 6 ani, iar apoi când am trecut pe domeniu propriu n-am mai scris chiar zilnic, ci mai elaborat 🙂 Am adunat peste 5000 de articole pe blog și aproximativ 15000 de comentarii.
Cum a venit ideea?
Ideea a venit în 2008, când eram activ în politică. Am candidat pentru Primăria și Consiliul Local Craiova și m-am gândit că blogul poate fi o bună platforma de mediatizare. Din partea PNȚCD am candidat, că să nu fie dubii.
Însă în campania electorală trebuie să faci de toate așa că n-am avut timp de blog. Am avut însă un fel de site de campanie pe site-ul național.
Dar în 2008 când m-am hotărât să încep blogul, am apucat să scriu o singură postare de genul „Hello blog-world!”. Prin 2009 mi-a comentat cineva la unicul articol. Eu am văzut comentariul în 2010 și atunci m-am hotărât să scriu în mod constant pe blog.
Veneam după o problema de sănătate cu care m-am chinuit vreo 7 ani și am zis că măcar în domeniul asta am subiecte de povestit. Natural ca Aloe Vera de-acolo vine. Pe urmă am descoperit și alte subiecte. Pasiunea de a scrie s-a transformat într-un obicei zilnic și cam asta a fost.
Care este cea mai bună postare si de ce?
Aici am să despic firul povestirii în două 🙂 Adică o parte națională și una internațională.
Pentru mine cea mai bună postare a rămas cea de 100 de puncte la SuperBlog, care mi-a asigurat premiul cu greutatea mea în brânzeturi Delaco. Atunci am considerat că am câștigat SuperBlog-ul și n-aș mai fi vrut să fiu pe primul loc în clasament.
Povestea a fost așa. Delaco a anunțat că în urmă jurizarii celor 2 articole din concurs va decide cine este cel mai mare fan brânză și câștigător al greutății sale în brânzeturi.
După primul articol am luat „doar” 99 de puncte, eu și încă 3 superbloggerite. Trebuia să spunem ce ne sugerează expresia „miez de lapte„. Am muncit mult la acel articol, de-aia am zis „doar”.
L-am scris pe unde am putut după ce am făcut un sondaj online și apoi am sintetizat concluziile în versuri. Știu că eram la un concurs de dans al Dariei la București cu carnețelul cu versuri în buzunar. Am visat și noaptea la versuri. Iar după ce am terminat articolul, n-am mai vrut să aud de rime 🙂
Ei bine, Alina Gheorghe luase 100 de puncte la primul articol și am zis că e obligatoriu să iau eu 100 la al doilea articol, că să mai am șanse.
În al doilea articol trebuia să demonstrez că sunt cel mai mare fan brânză. M-am învârtit câteva zile după idei de articol, până când, recitind brief-ul și reascultand emisiunea de la Radio Lynx, m-am focusat pe cuvântul „dovezi”.
Simona Borascu zisese că vrea dovezi, iar eu aveam nenumărate de la Miercurea fără carne, cu link-uri și poze. Am mai adus dovezi și din alte zile, am făcut câteva demonstrații culinare și sportive cu brânză și apoi am dat articolului forma unei pledoarii in fata juratilor. Cu scuzele de rigoare că am furat toată brânza.
Adică m-am văzut deja câștigător și-mi demonstram nevinovăția, cu dovezi în link-uri și imagini de pe blog. Pe vremea aia când făceam poze lăsam și data pe imagine, așa că am avut probe solide 🙂
Am tot îmbunătățit formă finală până în ziua de deadline, când trebuia să urc articolul pe platforma. N-am avut limită de cuvinte la proba, așa că am ajuns la un articol cu 1472 de cuvinte, 30 de imagini și 4 video.
Când am urcat articolul m-am rugat doar să nu fie vreo limita setată pe platforma. L-am înregistrat pe la 23:30, iar până a două zi au tot curs comentariile și felicitările.
Feedback-ul mi-a confirmat încă de atunci că a fost un articol deosebit, altfel decât restul articolelor înscrise în competiție.
Am zis că aceasta a fost cea mai bună postare națională, pentru că am și o varianta internațională.
In 2017 am participat la un concurs al Comisiei Europene despre utilizarea fondurilor nerambursabile. Am ales Covorul Oltenesc și pentru motivul că sediul proiectului este în satul în care am copilărit.
Am fost în vizită de documentare, am folosit 13 imagini cu minunățiile din atelier și-un video. Comisia Europeană a tradus articolul in limba engleza și l-a pus pe platforma lor, alături de alte aproape de 100 de articole.
A fost și un vot popular gen voturi, dar și o jurizare făcută de experții comisiei în materie de mass-media și online. În urmă jurizarii am ieșit pe primul loc.
Premiul a fost un sejur la Bruxelles, cu transport, cazare și masa asigurată. Plus acreditare mass-media la toate evenimentele din European Week of Regions and Cities. Plus participarea la training de Mobile Jurnalism.
Dar cel puțin la fel de importantă că premiul a fost motivarea juriului:
„Romanian blogger Daniel Botea came first with Oltenian Rugs, a tradition revived with European funds, which did extremely well in terms of website traffic, website ratings and judges’ scores.”
Pentru mine a fost dovada că sunt pe drumul cel bun cu blogul.
Ce te motivează să continui cu blogul?
În primul rând scrisul este o pasiune. Apoi îmi place ca blogul să fie o sursă de informații utile pentru comunitatea din Craiova sau din țară. Când cineva mă întreabă cum poate să primească invitație pentru un concert în Parcul Romanescu sau când e sesiunea de înscriere la Master, acestea sunt dovezi că articolele mele sunt citite. Și interesante 🙂
Apoi sunt premiile și beneficiile care derivă din activitatea de blogging. M-am oprit cu numărarea premiilor obținute când am depășit borna #100. Indiferent că-i vorba despre invitații la evenimente, cursuri gratuie sau premii în produse/servicii sau bani, toate acestea sunt motivații suplimentare.
Nu în ultimul rând mă motivează faptul că există o comunitate de bloggeri cu care poți să-ți împărtășești experienta. La Craiova avem chiar Asociatia Bloggerilor Olteni, al cărei președinte am onoarea să fiu.
Există apoi comunitatea SuperBlog, în care mă regăsesc online și cu care mă revăd offline cu ocazia Galelor de la munte și de la mare.
Cine te inspiră?
Îmi place să particip la multe evenimente, așa că surse de inspirație există. Doar să vrei să le vezi. Sau să ieși din casă. A fost mai greu în perioada stării de urgență, însă am găsit chiar și atunci subiecte pentru blog.
Că să le luăm pe rând, mă inspiră:
- evenimentele la care particip (sau la care aș vrea să ajung),
- informațiile cu care rezonez,
- proiectele de bine,
- articolele altor bloggeri gen leapșa, interviu, guest-post etc.
De multe ori inspirația vine dintr-un cuvânt auzit la radio, o secvență dintr-un documentar de la TV sau un pasaj dintr-o carte citită.
Trebuie doar să fii atent în jur și ai deja nenumărate resurse pentru inspirație. Cu condiția să ai starea necesară pentru a aprecia informațiile.
Crezi că se poate trăi dintr-un blog?
Că să citez un blogger mare cât China (Chinezu), „nu faci bani din blog ci din afacerea pe care o construiești în jurul blogului”. Ca atare am o firmă pe care o consider second-job și în care blogul este actorul principal. Partea asta de freelancing îmi aduce și satisfacții materiale.
Că să răspund totuși la întrebare, răspunsul final este „nu doar din blog”.
Cum reușești să îmbini munca de blogger cu viata personală?
Aș putea spune simplu că fiind blog personal, e în mare parte despre viață personală 🙂
Dar am să dau câteva exemple, dacă tot am povestit despre Covorul Oltenesc. La Bruxelles am fost și cu doamna mea (și-a plătit separat transportul) iar la hotel am plătit doar diferența pentru încă o persoană. Acolo ne-am întâlnit și cu prietenii noștri de familie care s-au mutat în Germania.
În rest mă mai boscorodeste doamna mea că „dacă era ceva pentru blog imediat săream”, însă ne bucurăm împreună de unele premii.
Când participăm la SuperBlog îmi tot zicea că-și dorește să câștig, că să nu mai am scuză că n-am timp să dau cu aspiratorul 🙂 Cred că ea mi-a cobit când am câștigat Spring SuperBlog în 2015. De atunci nu mai particip la concurs, dar sunt blogger partener.
Deci bloggingul și viață personală se îmbină armonios și sinuos 🙂
Care este cea mai mare satisfactie pe care ti-a adus-o blogul?
Ți-am dat mai sus doar 2 exemple, referitoare la cel mai mare Fan Brânză și la Covorul Oltenesc. Au mai fost și altele constând în excursii, cazări, transport sau participări la evenimente exclusiviste la care n-aș fi ajuns altfel. Fiecare mică bucurie face din blogging o mare satisfacție.
Dacă vrei un exemplu concret, faptul că am avut acreditare de blogger la cea mai mare realizare sportivă a unei echipe din Craiova a fost un moment deosebit. Am fost alături de echipa de handbal feminin la turul finalei din Kristiansand în Norvegia.
În returul din Bănie SCM Craiova a castigat Cupa EHF.
Cum am fost alături de echipa încă de la început, am fost parte a unui fenomen foarte rar în România. Și foarte fericit!
Dacă vrei și-un exemplu cultural, a fost participarea la Europa Season pe vremea când Craiova aspira la titlul de Capitală Culturală Europeană. Am fost la toate concertele și la evenimentele conexe, ba chiar traducător voluntar pentru limba franceză.
Dacă vrei și o satisfacție pur blogosferică, Branzeturi cum se cuVin este proiectul cel mai de succes al Asociației Bloggerilor Olteni.
Pandemia ne-a oprit la ediția #35, însă vom continua degustările când situația ne va permite. Pornind de la acest proiect am făcut și un master de expertizare viti-vinicolă și am absolvit un curs de degustător autorizat de brânzeturi.
Ce sfaturi i-ai da unui blogger începător?
Dacă îi place să scrie, să treacă rapid pe domeniu propriu. Eu am trecut când aveam deja 4000 de articole scrise pe blogspot și acum am de optimizat SEO din urmă 🙂
Apoi să nu creadă că dacă are un blog, imediat va începe să plouă cu bani și cu oferte. Mai întâi să investească în blog, în scriitură și-n pasiunea de a scrie.
Atât investiții de timp cât și de know-how. Să participe la cursuri și evenimente de blogging și social media. Nu în ultimul rând să învețe de la bloggeri care au succes și să-și încerce puterile și creativitatea în concursurile blogosferice.
Mulțumesc Daniel pentru ocazia de a-ți lua acest interviu.
Pe Daniel îl mai puteți găsi pe:
Pagina de FB https://www.facebook.com/CraiovapeBlogNatural/
@danielbotea pe Instagram, Pinterest, Twitter, LinkedIn