Astăzi avem interviu cu bloggerița Cristina Oțel care ne spune cum a apărut blogul ei, Cristina Oțel, un spațiu al stilului de viață în care veți găsi lucruri interesante și sfaturi practice despre viața de părinte și dezvoltarea personală. Pe Cristina o puteți descoperi mai în detaliu prin intermediul următorul interviu:
Spune-ne ceva despre tine.
Cât spațiu am la dispoziție? 🙂 Glumesc! Sunt Cristina, mamă de Alex (7 ani) și Sara (2.5 ani), trainer și coach de meserie. Scriu pe blog de aproape 5 ani despre lucruri care mă preocupă, viața de părinte și dezvoltarea personală fiind două dintre temele principale. De născut m-am născut în Oradea și de 13 ani locuiesc în București. Dacă i-ai întreba pe cei din jurul meu – familie, prieteni, colegi, clienți, cititori – ar spune că sunt un om cald, blând, prezent și empatic. Eu aș mai adăuga că îmi place să râd, să mă înconjor de culoare, să citesc și să mă joc.
Când ai început să scrii? Cum a venit ideea?
Dacă mi-ar fi spus cineva prin liceu că voi ajunge să scriu articole aproape zilnic i-aș fi spus să-și vadă de treabă. Am terminat liceul la profil de Mate-Info, apoi am dat la Științe Economice și nu aveam tangențe cu scrisul. Azi însă nu prea mă mai pot imagina altfel decât scriind măcar de câteva ori pe săptămână. Am lansat blogul la apă fix de Moș Nicolae, în 2013. Anul ăsta plănuiesc o petrecere specială ca să sărbătoresc cei 5 ani împreună cu cititorii. Îmi cumpărasem domeniul ca o strategie de a-mi crește brandul personal și ca să am un loc al meu în online unde să pot scrie despre lucrurile în care cred.
Care este cea mai bună postare și de ce?
Depinde care e criteriul de evaluare. Din punct de vedere al numărului de afișări este acesta, cu aproape 180000 de citiri. Altfel, în toate articolele pun bucăți din mine și mi-ar fi foarte greu să aleg unul anume.
Ce te motivează să continui cu blogul?
Oamenii care mă citesc și care măcar o dată au găsit ajutorul de care aveau nevoie în articolele mele. Feedback-ul lor mă ajută să văd că și munca mea în online are rezultate. Tot ceea ce fac pe blog și prin el e aliniat cu valorile mele, cu misiunea mea de a crea spațiu pentru cei care vor să se cunoască mai bine și să strălucească așa cum doar ei o pot face.
Cine te inspiră?
Mă inspiră oamenii curajoși (nu cei neînfricați, ci aceia care în ciuda fricii merg înainte), oamenii care spun povești autentice, care au o voce clară și puternică în domeniul în care lucrează, oamenii care s-au întors spre ei și trăiesc azi conștient, dar și oamenii care mă provoacă și mă pun pe gânduri. Mă inspiră copiii mei. Mă inspiră locuri, evenimente, întâmplări. Cred că inspirația poate veni de oriunde dacă ești pregătit să o vezi.
Crezi că se poate trăi dintr-un blog?
Da, se poate. Dar presupune să ai un obiectiv foarte clar, răbdare, profesionalism, seriozitate, responsabilitate și foarte multă muncă. Chiar dacă meseria de blogger nu există în vreun nomenclator oficial, ca număr de ore lucrate pe zi nu e mai prejos decât un job „ca la carte”.
Cum reușești să îmbini munca de blogger cu viața personală?
Scrisul a devenit parte din rutina mea zilnică încă din concediul prenatal cu Sara și până la finalul concediului de maternitate am tot jonglat cu tot ce aveam de făcut. La începutul anului am ales să renunț la job-ul din corporație și să îmi duc munca de trainer și coach mai departe din postura de soloprenor. O mare parte din timpul alocat blogului e acum redirecționată spre a-mi crește business-ul. Dacă ar fi să aleg un cuvânt cheie acesta ar fi „flexibilitate”.
Ce sfaturi i-ai da unui blogger începător?
Pentru că mă preocupă ideea de De ce personal/misiune/rost pe lume i-aș recomanda să se gândească bine la motivul pentru care vrea să își facă blog. Să crești un blog și să îl menții la un anumit nivel înseamnă foarte multă muncă și fără o motivație clară devine foarte ușor să renunți. I-aș mai spune să își stabilească niște așteptări realiste în ceea ce privește monetizarea blogului pentru că asta nu se întâmplă peste noapte. Am scris la un moment dat despre asta aici. Poate e de folos. Aș mai adăuga și că e musai să scrie corect indiferent de limba aleasă.
Care este cea mai mare satisfacție pe care ți-a adus-o blogul?
Porțile pe care mi le-a deschis. Prin blog pot ajuta, pot contribui la ceva mai mare decât mine. Am ajuns să cunosc o mulțime de oameni valoroși, să lucrez pe proiecte care mi-au adus împlinire, să încerc lucruri noi și să duc mesajele mele despre autocunoaștere, rolul de părinte, dezvoltarea emoțională a copilului, educația cu blândețe și parenting-ul cu respect în casele a mii de oameni. Unii dintre clienții mei de coaching sunt oameni care mă citeau și au avut încredere în mine. Am fost invitată ca speaker, ca trainer, ca și coach la diferite evenimente și ateliere. În plus, blogul mi-a fost plasă de siguranță și m-a ajutat să renunț la corporație în favoarea soloprenoriatului.
O întrebare mai intimă. Cum reușești să fii mereu frumoasă?
Frumusețea se zice că e în ochii privitorului, nu? Eu mă concentrez pe a fi din ce în ce mai bine cu mine, să fac ordine în interiorul meu și cred că asta se va vedea și la exterior.
Pe Cristina o mai puteți găsi pe:
Instagram Cristina.otel
Facebook Cristina Oţel