Celule stem – Puterea de salvare a vieții

1

Astăzi, fiind singură cu nepoata mea am văzut la televizor un material despre celule stem care servesc drept sistem de reparații pentru corp. În documentarul respectiv, medicii și oamenii de știință erau încântați de celulele stem, deoarece acestea pot ajuta în multe domenii diferite ale sănătății și cercetării medicale. Studiul legat de celulele stem poate ajuta la explicarea modului în care apar boli grave precum cancerul și defectele congenitale. Celule stem din sânge recoltat din cordonul ombilical pot fi folosite pentru a crea celule și țesuturi pentru tratarea multor boli. Exemplele includ boala Parkinson, boala Alzheimer, leziuni ale măduvei spinării, bolile de inimă, diabetul și artrita.

Ce sunt celulele stem

Celulele stem sunt acelea care au capacitatea de a se diviza pentru a forma două sau mai multe celule fiice, dintre care pot provoca diferite tipuri de celule specializate și chiar pot produce noi celule stem au potențialul de a deveni multe tipuri diferite de celule în corp.


Când vorbim despre celulele stem și, în special, celulele stem din sângele din cordonul ombilical, ne punem anumite întrebări despre utilizarea lor și cât de importantă este conservarea celulelor stem conținute în sânge. Sângele din cordonul ombilical este util deoarece este o sursă de celule stem care se transformă în celule sanguine. De exemplu, la mulți pacienți cu cancer, boala se găsește în celulele sanguine. Transplantul de celule stem din cordonul ombilical poate ajuta la regenerarea celulelor sanguine după chimioterapie.

Cum a fost salvată de cancer cu ajutorul celulelor stem din sângele din cordonul ombilical

Cu ceva timp în urmă, o cunoștință a familiei era bolnavă de cancer și tratamentul de chimioterapie la care a fost supusă nu a reușit să se vindece. Părinții ei erau disperați, nu mai știau ce să facă. Medicul curant a mers la o conferință medicală și a revenit cu idee care pentru mulți acest lucru părea imposibil, dar părinții doreau să încerce totul. Un transplant de celule stem din sângele din cordonul ombilical ar putea salva pacienta cu cancer. Boala se găsește în celulele sanguine. Tratamentul ei de chimioterapie ucidea atât celulele canceroase, cât și celulele stem sănătoase care produc celule sanguine. Transplantul de celule stem din cordonului ombilical poate ajuta la regenerarea celulelor sanguine după chimioterapie.

Medicul le-a spus părinților că, dacă mama pacientei rămâne din nou însărcinată, nou-născutul va putea salva viața fiicei lor mai mari. Mai întâi mama a fost consultată de un medic ginecolog. Femeia era încă în perioada ei fertilă și a rămas însărcinată foarte repede.

Lunile au trecut rapid și a venit ziua cea mare. Înainte de recoltare, tuburile de sânge matern au fost extrase pentru a fi testate pentru anumite boli infecțioase. Înainte ca țesutul placentar să fie recoltat, sângele cordonului ombilical este colectat din cordonul ombilical al copilului de către furnizorul de asistență medicală. După ce placenta este „livrată”, țesutul cordonului ombilical este recoltat. Nu a existat absolut nici o durere sau risc pentru mamă sau bebeluș în timpul procesului de colectare.

Sângele din cordonul ombilical a salvat viata bolnavei. Cu toate că vindecarea a durat câteva luni, părinții sunt fericiți. Fiica lor este sănătoasă și s-a căsătorit la puțin timp după vindecare. Pe lângă fiica sănătoasă au și un băiețel pe care îl consideră o binecuvântare.

Deșeuri biologic ce ne pot salva viața

Până când am văzut documentarul am crezut că placenta este considerată doar un deșeu biologic. De fapt, placenta este mult mai mult decât un organ. Placenta este centrul vieții și după naștere. Conform unor probe utilizate în România, placenta este o sursă mai bogată de celule stem decât cordonul ombilical. Cord Blod Center a dezvoltat, de asemenea, o metodă remarcabilă care va permite celulelor stem placentare să fie colectate în siguranță și accesibile pentru transplant.

În plus, celulele placentei ar putea fi extrase și depozitate pe termen lung, la fel cum se face astăzi cu celulele stem extrase din cordonul ombilical. Ce este important? Nu este niciun risc pentru mamă și bebeluș.

Sursă informații:

https://ufhealth.org/news/2017/uf-health-diabetes-researchers-discover-way-expand-potent-regulatory-cells

https://www.futuremedicine.com/doi/full/10.2217/rme-2017-0060

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6888380/

Articol scris pentru competiția SuperBlog 2020