Pe urmele credinței în Suceava: Mănăstirea Sfântul Mina

1

După ce am plecat de la Mănăstirea Hadâmbu, am decis să cucerim măcar parțial „Ținutul Mănăstirilor Suceava”, așa cum este scris la intrarea în județul Suceava. Ne-am hotărât să vizitam pentru început sudul Bucovinei, așadar am luat-o pe drumul spre Suceava, pe DE 85, spre satul Roşiori, comuna Forăşti, la aproximativ 20 de km de Fălticeni. Apoi am făcut pe o ramificație la stânga un kilometru pe drum de piatră și am ajuns la Mănăstirea Sfântul Mina, o mănăstire pe rit vechi.

Mănăstirea Sfântul Mina este construită pe un loc înalt, cunoscut sub denumirea de «Dealul bisericii», de unde se poate vedea albia râului Moldova. De la distanță ne-a atras atenția turla bisericii care se unea cu cerul. De aproape vezi o frumoasă și impetuoasă construcție, arhitectura bisericii aduce mult cu bisericile ștefaniene. În incinta mănăstirii găsim: biserica mare din zid de piatră, corpuri de chilii, paraclisul din incinta stăreției, turnul-clopotniță de la intrare și zidul înconjurător de piatră.

Locul unde este amplasată astăzi Mănăstirea “Sf. Mina” din Roșiori este cunoscut sub denumirea de “Dealul Bisericii” pentru că pe acest deal au existat schituri cu obște de călugări, care au fost distruse din cauza vitregiilor vremurilor.

Mănăstirea Sfântul Mina are o obşte formată din şase călugări iar Stareţul mănăstirii este Arhimandrit Varnava Ene. Are hramurile “Sfântul Mare Mucenic Mina”, “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, “Sfântul Ierarh Vlasie” şi “Sfântul Apostol Varnava”, “Icoana Maicii Domnului “, Duminica a V-a după Sfintele Paşti „a Samarinencei”.

În 2018 un incendiu puternic a izbucnit la mănăstire. Incendiul a afectat două corpuri de clădire în care se aflau chiliile călugărilor, sala de mese și alte încăperi, clădiri cu o amprentă la sol de circa 1.400 metri pătrați. Chiliile sunt în reconstrucție după cum se poate vedea și în fotografii.

Există și o legendă despre această mănăstire. Se spune că după colectivizare, un oarecare sătean a venit să ridice piatra Sfintei Mese, dar din putere dumnezeiască roţile tractorului au explodat, aşa că piatra Sfintei Mese nu a putut fi îndepărtată de locul Sfânt.

Scurt istoric al mănăstirii

Mănăstirea „Sfântul Mina” din Roșiori este o mănăstire de călugări ortodocși de stil vechi amplasată în satul Roșiori din comuna Forăști. Cronicile istorice amintesc de existența unui schit dedicat „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”, care a existat în secolul al XIX-lea. În urma săpăturilor efectuate în perimetrul mănăstirii, au fost descoperite osemintele călugărilor îngropați aici, iar pe o cărămidă datând din 1864 a fost inscripționat numele unui ieromonah Porfir, care fusese îngropat lângă zidul bisericii. Schitul a căzut în paragină din motive legate de vicisitudinile vremurilor.

Un al doilea schit de călugări a existat aici între 1934-1937. Un călugăr de la Mănăstirea Neamț, protosinghelul Gamaliil, a ajuns în aceste locuri cu dorința de a construi o nouă așezare monahală pe locul ruinelor fostului schit. Tradiția locală spune că atunci când a vrut să pună temelia Sfintei Liturghii a noii așezări, prin lucrarea Duhului Sfânt s-a aflat o lumânare aprinsă din vremea vechii așezări. Acest schit avea o mică biserică de lemn acoperită cu șindrilă, unde protosinghelul Gamaliil servea împreună cu schimonahul Varlaam, precum și călugării: Chiriac, Gherontie, Nifon, Iftimie și alții. Noul hram al schitului a fost „Schimbarea la Față”.

După Revoluția din decembrie 1989, credincioșii ortodocși de stil vechi din zonă au dorit să reconstruiască biserica și astfel s-a construit în anul 1990 un paraclis provizoriu din BCA în formă de cruce. Începând din anul 1995, sub conducerea starețului Varnava Ene, a început să se construiască o biserică mare din zid de piatră, corpuri de chilii, paraclisul din incinta stăreției, turnul-clopotniță de la intrare și zidul înconjurător de piatră.

Catapeteasma, baldachinul Sfintelor Moaște și stranele din interiorul bisericii sunt făcute din lemn de stejar. Deși nu este finalizată construcția sa, s-a început să se slujească deja în biserica mare, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Mina”. La data de 9 februarie 2003, s-a celebrat o liturghie arhierească la care au participat un sobor de preoți și numeroși credincioși, cu acest prilej mănăstirea primind o sfântă raclă cu părticele din moaștele Sf. Mare Mucenic Mina, Sf. Ierarh Vasile cel Mare, Sf. Ierarh Glicherie Mărturisitorul, Sf. Sfințit Mucenic Haralambie și Sf. Mucenic Florian. Toate acestea au fost însoțite de Sfântul Acoperământ de pe Racla Sf. Mina din Egipt.

Dacă doriți să faceți o vizită virtuală, puteți face acest lucru accesând videoclipul de mai jos.

Orice upload al acestor fotografii este interzis fără citarea sursei.
Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizați și inserați vizibil link-ul articolului.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns