Pe urmele credinței în Bacău: Mănăstirea Runc

0

De la Mănăstirea Ciolpani ne-am îndreptat către Mănăstirea Runc, un alt lăcaș sfânt, cu o istorie și mai veche. Am pus GPS-ul care ne-a dus pe un drum forestier prin Pădurea Runc cea ce a făcut traseul către mănăstire și mai plăcut. Runc ca și Ciolpani fac parte și din acel pelerinaj din 2005, pe care l-am tot menționat.

Se spune despre Mănăstirea Runc că voievodului Ștefan cel Mare ar fi ctitorit-o în urma confruntării cu Petru Aron la gura pârâului Orbic, la 14 aprilie 1457. Cu toate acestea Mănăstirea Runc apare în documente abia la 1 aprilie 1695 când se consemnează dania făcută lăcașului de medelnicerul Ionașcu Isăcescu și de soția sa Alexandra. Aceștia au donat „pământul moșiei Runcu sfintei noastre mănăstiri ce o ridicăm spre slava lui Dumnezău”.

Pisania bisericii Mănăstirii Runc conține următoarele: „Cu vrerea bunului Dumnezeu celui în Treime preaslăvit, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, creștin și iubitor de Hristos, Io Ștefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovei, fiu al lui Bogdan Voievod, am început a zidi această biserică în numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, ce este în satul Runc. Această zidire s-a săvârșit în anul 1457.”

Până în 1888, Mănăstirea Runc a funcționat ca mănăstire de călugări, apoi a fost transformată într-o biserică de mir. În 1941 a fost reînființată ca mănăstire, dar în 1959 a fost închisă de comuniști și redeschisă în 1967.

Biserica Mănăstirii Runc cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil a fost restaurară în perioada 1984-1988 iar de refacerea picturii s-a ocupat Protosinghel Emilian Panait – duhovnicul și ctitorul Mănăstirii Ciolpani, fiind resfințită de PS Eftimie în 1988.

Paraclisul mănăstirii care se află în spatele bisericii mari are hramul Sfinţii Împăraţi Constantin și Elena. Mi-a atras atenția acoperișul verde, identic cu al bisericii mari, parcă se contempla cu natura. Intrarea în paraclis este mare și are de o parte și de alta chipurile Sfinților Împărați Constantin și Elena.

M-a impresionat liniștea și curățenia de acolo., cladirile sunt bine ingrijite iar aleile sunt străjuite de trandafiri multicolori. În prezent mănăstirea are 13 monahi care fac din acest loc un mic rai. Impresionat este și turnul clopotniță, veți vedea în fotografii de ce.

În timp ce filmam încercam să rememorez prima vizită la această mănăstire, și da s-au schimbat multe, în bine bineînțeles. Doar biserica în exterior pare neschimbată.

Scurt istoric

Mănăstirea Runc este o mănăstire ortodoxă din România situată în orașul Buhuși, județul Bacău în apropierea culmii dealului Runc. Construcţia în stil moldovenesc a bisericii mari, cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, a fost finalizată în anul 1760 când, aici a fost aşezată o obşte de călugări din mănăstirile ţinutului Neamţ.

Mănăstirea Runc a fost restaurată între 1986 și 1988. A fost pictată de Gheorghe Matei, fiind resfințită de PS Eftimie în 1988. După 1990, s-au executat mai multe lucrări de renovare şi extindere a clădirilor anexe.

Accesul către mănăstire se face pe DN15 Bacău-Piatra Neamț și este la aproximativ 4 KM de orașul Buhuși.

Orice încărcare a acestor fotografii este interzisă fără citarea sursei.
Puteți prelua maximum 500 de caractere din acest articol, condiția este să specificați și să inserați vizibil linkul articolului

Lasă un răspuns