Descoperă România: Delta Dunării

0

Cu ceva timp voiam împreună cu alți prieteni, să facem o scurtă vizită (mai precis pentru o zi) într-un loc mai puțin aglomerat de turiști, este vorba despre Delta Dunării. Pentru mine, o excursie de o zi în Deltă nu înseamnă doar o plajă pe mare sau o plimbare prin frumosul sat dintre Dunăre și Marea Neagră. Este un loc absolut fascinant, extraordinar, superb, uimitor pentru o experiență strict dunăreană.

Dunărea este al doilea cel mai mare râu de pe continent la deversarea sa în Marea Neagră a format de mii de ani una dintre cele mai frumoase delte din Europa și chiar din lume: Delta Dunării. Sincer acest loc trebuie promovat mai mult.

Dacă nu știați, Delta Dunării (3446 km²), situată în cea mai mare parte în Dobrogea, România și parțial în Ucraina. Este a doua cea mai mare și mai bine conservată deltă europeană. De asemenea, este clasificată ca rezervație națională a biosferei în România.

Delta Dunării este plasată, din punct de vedere geologic, într-o regiune mobilă a scoarței terestre numită Platforma Deltei Dunării (regiunea predobrogeană). Platforma Deltei Dunării vine în contact, în partea de sud-vest, cu Orogenul Nord Dobrogean, prin falia Oancea-Sf. Gheorghe, care este aproximativ paralelă cu brațul Sfântu Gheorghe.

Se spune că, dacă mergi în Delta Dunării și nu te plimbi cu barca pe canalele Dunării, nu știi nimic despre lumea minunată a deltei. Trecere de la un lac la altul pe aceste canale este ceva unic, ireal de frumos. Este una dintre acele experiențe care trebuie încercate măcar o dată în viață!

Vreau să merg acolo, să vizitez totul, nu doar o evadare de o zi. Acest loc superb a fost surprins în fotografii chiar din șalupă. Este imposibil să nu admiri fauna și flora de pe canalele Deltei. Aproape că am uitat să vă spun: pentru a ajunge la Deltă, trebuie să ajungeți la Tulcea.

Este fascinant faptul că Delta Dunării este una dintre cele mai bine conservate delte din lume. Prima data menționat de Herodot în jurul secolul IV î.Hr., acest loc nu este încă pe deplin afectat de mâna omului și are în prezent o populație destul de mica, de 15.000 de locuitori. Cu toate acestea, prezența umană în Deltă datează cu 5000 ani î.Hr.

Delta marchează sfârșitul drumului pentru Dunăre, chiar înainte de a curge în Marea Neagră.

Pentru gurmanzi, nu există un loc mai potrivit pentru iubitorii preparatelor din pește decât Delta Dunării.

Acest loc minunat este numit și paradisul peștilor, are o mare varietate de pești, atât de apă dulce, cât și de apă sărată.

Dacă nu ați fost niciodată în Delta Dunării, vă recomand să nu ratați această ocazie

Orice încărcare a acestor fotografii este interzisă fără citarea sursei. Puteți prelua maximum 500 de caractere din acest articol, condiția este să specificați și să inserați vizibil linkul articolului.

Lasă un răspuns