După ce am vizitat cele mai renumite castele și orașe, am decis să ne întoarcem la cetăți și am bifat Ansamblul monumental “Curtea Domnească” din Târgoviște. Curtea Domnească reprezintă un complex de clădiri și fortificații medievale care au avut rolul de reședință a unor voievozi ai Țării Românești și, în același timp, punctul relativ important din sistemul defensiv al țării.
Ajungem la cel mai vizitat obiectiv turistic din Târgoviște: complexul monumental „Curtea Domnească” cu mari emoții, nu știam ce vom găsi acolo. Din păcate pentru noi, am ajuns acolo prea devreme și încă nu era deschis, așa că ne-am îndreptat spre cetate admirând totul în jurul nostru. Într-un final l-am găsit deschis și ne-am dus la Casa de bilete. Aviz pentru persoanele cu dizabilități, dacă handicapul este dovedit cu un certificat medical sau legitimație beneficiați de gratuitate.
Aici puteți vizita ruinele cetății dar și zidurile antice, Biserica Mare domnească dar și faimosul turn Chindia de unde se poate vedea întregul oraș Târgoviște. Din păcate când am fost noi atât biserica, cât și turnul erau în reconstrucție.
Un punct important în sistemul de apărare din Țara Românească este Curtea Domnească din Târgoviște, un loc plin de istorie. Mulți voievozi și-au pus amprenta aici. Se pare că primul dintre ei a fost Mircea cel Bătrân, care într-un act din 1417-1418 vorbește despre orașul Târgoviște.
În secolul al XV-lea, Alexandru I Aldea și Vlad Dracul, doi dintre fiii lui Mircea cel Bătrân, au fortificat cetatea, iar nepotul său, Vlad Țepeș, au făcut din Târgoviște orașul cu cele mai mari fortificații din țară și au construit Turnul Chindia.
Am fost impresionată de Biserica Mare domnească construită în 1584, este considerată a fi cea mai mare clădire religioasă din țară la acea vreme. Din păcate, nu avem frumusețea ei, decât din exterior. Sunt în desfășurare ample lucrări de reconstrucție.
Tot aici găsim ceea ce a fost casa domnească construită de Mircea cel Bătrân, din care astăzi se păstrează doar câteva rămășițe de subsoluri de pietricele fluviale. Pe ruinele acestei case se află palatul probabil al lui Vlad Dracul și finalizat în 1440, mult mai mare și mai frumos, cu ziduri groase de 2 m și o sală de ceremonii. Pe lângă acestea găsim multe alte rămășite.
Turnul Chindia sau Chindiei este o construcție al cărei an de construcție este necunoscut. Se pare că a fost început de Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Țepeș, dar se crede că ctitoria este făcută în timpul celei de-a doua domnii a lui Vlad Țepeș. Turnul este construit pe ruinele bisericii capelei ctitorite de Mircea cel Bătrân, considerată inițial cea mai veche din zonă, dar descoperirile recente din 2014, când au fost găsite noi bijuterii în două morminte, întăresc ideea că a existat o biserică construită înainte de 1300.
Aici pot fi găsite și alte vestigii datate în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, anterioare domniei lui Mircea cel Bătrân, puțin reprezentat acum în cadrul complexului muzeal.
Pentru cei care nu știu la începutul secolului al XIV-lea, orașul Târgoviște apare în cronici ca Capitala Țării Românești, alături de Argeș. Tot în această perioadă, cronicile spun că a servit drept reședință de voievodat a lui Mircea cel Bătrân.
Scurt istoric
În 1427, în memoriile sale, cruciatul Hans Schiltberger, menționează orașul Târgoviște drept capitală a Țării Românești, alături de Argeș. Cruciatul Hans Schiltberger a participant la expediția militară ce s-a încheiat cu înfrângerea de la Nicopole. Dar, deoarece această lucrare a fost editată 31 de ani ulterior, se presupune că în 1396 orașul avea deja fortificații, ca orice capitală a vremii.
În actele interne, Curtea Domnească este atestată în timpul lui Mircea cel Bătrân când, într-un act al fiului și asociatului său la domnie, Mihail I, datat 1417-1418, se vorbește despre „[…]însuși orașul domniei mele Târgoviște[…]” (DRH, B, vol.I). Din acest act se poate înțelege că, la acea dată, aici funcționa o reședință voievodală, fortificată desigur. De altfel, săpăturile arheologice confirmă această supoziție, datând perioadei lui Mircea cel Bătrân: o casă, prima biserică-paraclis, o curtină și urme ale unei palisade (palancă) de lemn de mici dimensiuni.
Dezvoltarea și extinderea fortificațiilor se face însă o jumătate de veac mai târziu, după menționarea ca singură capitală a Țării Românești (act emis de Alexandru I (Aldea) din anul 1431), posibil în timpul domniei lui Vlad Dracul (după părerea lui Nicolae Constantinescu) sau chiar în timpul lui Vlad Țepeș (în opinia istoricului Tereza Sinigalia). Nicolae Stoicescu afirmă că aceste lucrări s-au desfășurat în două etape: prima, inițiată de voievodul Vlad Dracul, care reface și extinde fortificațiile, iar a doua, în timpul lui Vlad Țepeș, care adaugă turnuri (din prima domnie a acestuia datând Turnul Chindiei) și câteva clădiri utilitare (Biserica „Sf. Vineri”). Oricare ar fi fost etapele acestor lucrări sigur este că, după mijlocul veacului al XV-lea, fortificațiile curții domnești devin cele mai mari din țară, șanțul de apărare, lat de aproximativ 20-24m și adânc de 4m fiind întărit cu pari de lemn dispuși oblic în mal. Un act datat 17 noiembrie 1476 menționează pentru prima oară un pârcălab al cetății ceea ce presupune că, la acea dată, Târgoviște avea un important rol militar. Sursa informații: Wikipedia
[…] cum am spus în articolul precedent, când am ajuns la Ansamblul Monumental Curtea Domnească și ne-am plin prin împrejurimi. Una dintre opririle noastre a fost la Parcul Chindia, un parc […]
[…] complexul monumental stelea – Tare curioasă m-a făcut să aflu ce-i cu acest complex monumental, eu nu l-am vizitat, implicit nu am scris. Se pare că se afla în Târgoviște, așadar am înțeles asocierea cu site-ul meu. Eu am vizitat Curtea Domneasca din Târgoviște. […]
[…] ce am vizitat Curtea Domnească din Târgoviște, ne-am hotărât să vizităm Mănăstirea Curtea de Argeș. Îmi doream de mult […]