Evadarea de o zi: Parcul Chindia și Gradina Zoologică Târgoviște

0

Așa cum am spus în articolul precedent, când am ajuns la Ansamblul Monumental Curtea Domnească și ne-am plin prin împrejurimi. Una dintre opririle noastre a fost la Parcul Chindia, un parc frumos lângă Curtea Domnească.

De fapt, în acest loc, pe timpuri erau grădinile regale, realizate de Petre Cercel în 1584. Constantin Brâncoveanu și-a extins suprafața și, pentru a se bucura de splendidele grădini ale curții, a construit și un pavilion de vară.

Parcul a fost amenajat în 1970 pe lunca râului Ialomița, pe locul fostei grădini regale. Aleile sale curate, amenajările florale, aleea cu statuile domnitorilor Țării Românești, plimbările pe lac sau pe alei, locurile de joacă pentru copii sunt opțiunile oferite de Parcul Chindia.

Când am ajuns pe aleea statuilor domnitorilor (33 la număr, care timp de trei veacuri, între 1396 si 1714 au domnit la Târgoviște, capitala Țării Românești). , primul care „îți iese în cale” este Vlad Țepeș, o statuie impunătoare. Apoi, am fotografiat rând pe rând și statuile celorlalți conducători. Cu fiecare descoperire rememoram ce am învățat la istorie despre ei.

Mergând prin parc ajungem la lac unde putem face o plimbare cu bărcile ce sunt puse la dispoziție. Există, de asemenea, biciclete care pot fi închiriate. De asemenea, găsim tone de unde putem mânca sau cumpăra un suc. Parcul este destul de mare, are multe bănci protejate de soare din cauza copacilor și te reîncarcă cu energie. Aici este amenajată o pistă de ciclism, patinaj pe role și atletism. Parcul are o suprafață de peste 135.000 mp, iar în el regăsim mai multe specii de arbori și arbuști, spații verzi și alei. În dreapta intrării în parc există un restaurant cu terasă și există numeroase alei care duce spre o mică pădure.

Plimbarea în acest parc este o adevărată plăcere, aici frumusețea se împletește cu istoria într-un mediu natural. Spre rușinea mea, nu știam despre acest parc. Mi-a plăcut ceea ce am găsit aici, vreau să mă întorc cu alte ocazii, este un loc ce merită vizitat.

Grădina Zoologică Târgoviște

Tot în incinta parcului, la intrare în partea stângă veți găsi Grădina Zoologică Târgoviște ce se întinde pe o suprafață de 4 ha și deține specii de păsări și animale de pe toate continentele.

După ce am vizitat parcul, am mers si pe la Zoo. Am început cu babuinii și maimuțele. Apoi am vizitat leul care „avea ochi” doar pentru niște copii, nu pentru că îi iubea, ci dimpotrivă, îi vedea ca pe o sursă de hrană. Tigrul mi-a arătat doar coada, nu a vrut să fie fotografiat. Hipopotamul ceva mai „prietenos” stătea undeva pe marginea gardului. Cei mai voioși erau urșii, unul dintre ei ne-a „zâmbit”.

M-au impresionat caprele mici și vaca pitică, care s-au lăsat fotografiate ca niște vedete. Am vizitat toate animalele, în special struții, bufnițe, găini, mistreți. Numai zimbrul era timid și a intrat foarte repede în „casă”.

Apoi am vizitat acvariul, rechinii mici arătau atât de drăguți. Pisica de mare nu prea a vrut să se lase fotografiată, de parcă ar fi vrut să facă în ciuda mea. Aici veți găsi o multitudine de specii de pești.

Dacă aveți drum prin Târgoviște, opriți-vă o oră și mergi prin grădina zoologică, ar fi păcat să ratați. Aici, într-adevăr, cei care se ocupă de ZOO s-au gândit nu numai la aspectul comercial, ci și la animalele care se află în interior. Grădina zoologică este situată într-un mediu natural special, unde abundă o vegetație specială și diversificată. Se spune că grădina zoologică din Târgoviște, una dintre atracțiile vechii Cetăți, a fost primul loc din țară unde a fost adăpostită „viața sălbatică”. Cel care a avut această idee a fost domnitorul Petru Cercel.

Aviz persoanelor cu dizabilități, la fel ca și la Curtea Domnească aveți gratuitate dacă prezentați certificatul medical sau legitimație de handicap.

Vizita la Târgoviște pentru mine a fost plină de istorie. Aș vrea să mă întorc aici, vreau să vizitez muzeele și Catedrala.

Orice încărcare a acestor fotografii este interzisă fără citarea sursei.
Puteți prelua maximum 500 de caractere din acest articol, condiția este să specificați și să inserați vizibil linkul articolului

Lasă un răspuns