Pe urmele credinței în Argeș: Mănăstirea Curtea de Argeș

0

După ce am vizitat Curtea Domnească din Târgoviște, ne-am hotărât să vizităm Mănăstirea Curtea de Argeș. Îmi doream de mult să merg pe urmele regilor, așa că aceasta a fost ocazia perfectă. Am activat GPS-ul, care ne-a ajutat să economisim 1 oră de mers pe drumul național. Ei bine, noi doream să vizităm și Curtea Domnească din Curtea de Argeș, dar timpul nu a ținut cu noi.

Ajungem la Curtea de Argeș, un oraș curat, plin de turiști. De la intrare suntem întâmpinați cu „Bine ați venit pe domeniul regal”. Prima oprire a fost la Catedrala Mitropolitană Curtea de Argeş, care are şi rolul de necropolă regală, a fost sfinţită pe 7 decembrie 2018. Catedrala a fost amplasată la intrarea în Mănăstirea Curtea de Argeș. În interior se află un loc special amenajat, unde se află locurile de veci pentru membrii Casei Regale a României şi Arhiepiscopii Argeşului şi Muscelului.

Aici a fost înmormântat Regele Mihai I, care a murit pe 5 decembrie 2017 la vârsta de 96 de ani. Lângă mormântul Regelui Mihai I se află mormântul Reginei Ana. Tot aici, găsim și mormântul Regelui Carol al II-lea și al Reginei Elena – părintii Regelui Mihai. Osemintele Reginei Elena au fost repatriate din Elveția în 2019.

De acolo ne-am îndreptat către „Monastirea Argeșului”. Biserica mănăstirii a fost ctitorită de Neagoe Basarab între anii 1512 și 1517, este probabil cel mai important loc de pelerinaj și rugăciune din județul Argeș. Cine nu a auzit de legenda meșterului Manole! Cel despre care se spune că a construit biserica mănăstirii.

Mi-a atras atenția faptul că naosul și pronaosul nu sunt despărțite de o ușă, ci doar de ceva ce seamănă cu un toc de ușă montat între două coloane. La intrare în biserică au mai rămas doar mormintele cuplurilor regale: Carol I (1881-1914) și Elisabeta (1881-1914) și cel al lui Ferdinand (1914-1927) și Maria (1914-1927). Inițial, aici au fost înmormântați toți regii României. Am văzut și locul unde se presupune că a fost zidită Ana, marcat cu un semn roșu distinctiv pe peretele mănăstirii.

Undeva lângă biserica mănăstirii se află fântâna lui Manole. Fântâna este cunoscută pentru legenda sa – se spune că aici ar fi căzut Manole, după ce domnitorul a scos schelele, pentru a nu face o mănăstire mai frumoasă.

În spatele Catedralei, în Parcul Mănăstirii Curtea de Argeş, se află Palatul Episcopal, construit între anii 1886-1890 și folosit ca reședință regală de vară. Am admirat palatul, apoi ne-am cumpărat câteva suveniruri.

De acolo am plecat spre casă. Vizita la Mănăstirea Curtea de Argeș nu a fost doar pe urmele credinței, ci și pe urmele istoriei – pe urmele regilor, cum îmi place mie să spun. Mi-aș dori să revin aici, e un loc cu încărcătură emoțională.

Scurt istoric

Mănăstirea Curtea de Argeș este o mănăstire ortodoxă din România, situată în orașul Curtea de Argeș, construită între 1515-1517 de Neagoe Basarab. Ansamblul cuprinde catedrala episcopală, unul dintre cele mai celebre monumente de arhitectură din Țara Românească. Biserica mănăstirii este inclusă în Lista monumentelor istorice din România.

În timpul lui Carol I, catedrala a fost transformată în necropolă pentru familia regală a României. În afară de mormintele regale, la Mănăstirea Curtea de Argeș se află și moaștele Sfintei Filofteia.

Orice upload al acestor fotografii este interzis fără citarea sursei.
Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizați și inserați vizibil link-ul articolului.

Lasă un răspuns