Pe urmele credinței în Vrancea: Mănăstirea Brazi

0

Mănăstirea Brazi este o mănăstire de maici din Vrancea. Aceasta se află la circa 1 km, de orașul Panciu, sub Dealul Neicului, pe malul drept al unui pârâiaș, Hăulita. Încă de pe vremea lui Ștefan cel Mare, aici, era un schit în care trăia Pustnicul Gheorghe, un tămăduitor al acelor vremuri.

Cu siguranță vă mirați de ce am deschis tocmai acest subiect. Ei bine, eu sincer respect și iubesc tot ce ține de cele sfinte.

Acum ceva timp am văzut la un post de televiziune local un documentar despre Mănăstirea Brazi, ce mi-a stârnit interes. Demult îmi doream să ajung la aceasta mănăstire și abia azi am reușit să o fac.

Nu pot să nu vă spun că din momentul în care am coborât din mașină am simțit cum toate gândurile negative dispăruse, o energie pozitiva îi luase locul. Un loc superb, după cum puteți vedea din fotografii.

Despre Mănăstirea Brazi vă mai pot spune că în sec. al XVII-lea, doi călugări  Sava şi Teofilact, au zidit o bisericuță subterană care există și astăzi. Aici și-a petrecut ultimii ani de viață Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie – fost mitropolit al Moldovei,  ucis de tătari prin decapitare,  deoarece acesta refuza să le dea pentru chinoviile ctitorite de el. Sfântul a fost înmormântat în Schitul Brazi, de către călugării care trăiau acolo.

În 1842, starețul de la acea vreme Ieroschimonahul Dimitrie cere să fie săpat propriul lui mormânt în cimitirul mănăstirii și astfel descoperă moaștele Sfântului Teodosie. Trupul a fost reînhumat în subteranele paraclisului „Învierea lui Lazăr” iar capul a fost păstrat în altarul paraclisului, pentru a fi cinstit de monahi și credincioși

Schitul a fost desființat de regimul comunist în anul 1959 și a a fost redeschis în anul 1990, unde s-a reconstruit totul din temelii.

In 2003 a avut loc slujba de proclamare a canonizării Sfântului Sfințit Teodosie, iar moaștele sale au fost așezate, spre cinstire, în biserica Mănăstirii Brazi. Mai multe despre Mănăstirea Brazi găsiți pe Creștin Ortododox 

Orice upload al acestor fotografii este interzis fără citarea sursei.
Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizati şi inseraţi vizibil link-ul articolului

Lasă un răspuns