Ucraina: Războiul inimilor frânte

0
Ucraina

Am decis să scriu acest articol după ce am văzut că pierderile de vieți omenești din războiul din Ucraina provoacă râsete și glume proaste în rândul cetățenilor români și nu numai. Nu mi pare corect să ridiculizezi moartea unor oameni. Dacă îți lipsește empatia față de străini, gândește-te bine că printre ei sunt și români!

Din moment ce vorbeam despre empatie, o să vă spun ce m-a îngrozit cu adevărat. O prietenă a postat următorul mesaj pe contul ei de socializare:
„-Știi că războiul a început? Mă întreabă un copilaș imediat ce mă vede. Și începe să-mi spună că Ucraina este singură și că NATO nu o poate ajuta din cauza lui Putin.
-De unde știi toate astea? îl întreb, mirată de cunoștințele lui.
-De la televizor! Azi am întrebat-o pe doamna dacă a auzit de război și mi-a spus: „Ce nu mă afectează nu mă interesează!” Ce a vrut să spună?”

Unii au uitat sa fie empatici, alții au devenit brusc pro putin (cu p mic), își imaginează că dacă Rusia va câștiga războiul cu Ucraina, România va primi înapoi teritoriile luate de ucrainieni, respectiv: Bucovina de Nord, Maramureșului istoric, Bugeacul și Insula Șerpilor. Acești oameni visează mult, îi invit să viseze în continuare. Rusia nu a dat nici măcar tezaurul, despre ce vorbim?

Și eu aș vrea ca teritoriile românești din Ucraina să se întoarcă la noi, dar asta nu înseamnă că trebuie să mă bucur că ucrainenii sunt prinși într-un război, care nu ar fi trebuit să fie. Războiul nu aduce niciodată nimic bun! Războiul aduce durere și pierderi de vieți omenești! Ucrainienii, înainte de toate sunt oameni, nu trebuie să ne bucurăm de soarta lor. Vi se pare cumva că rușii sunt îngeri?

Rusia este o țară numeroasă, cu multe bogății de descoperit, o cultură fantastică. Aici au toată admirația mea. Dar ca democrație sunt aproape de zero! Acest lucru din cauza dictatorilor ce au condus acest popor, spun dictatori caci sunt incluși și cei din trecut. Acești capi au fost mereu interesați să pună stăpânire pe orice teritoriu, se aliază cu oricine în scopuri personale, de felul lor sunt trădători. Poporul Rusiei a suferit și suferă din cauza acestor dictatori și acoliții lor.

Acest război a divizat două popoare. Rețelele de socializare sunt pline de oameni care spun că rușii și ucrainenii erau ca niște frați, a distrus familii mixte. Și din cauza cui? A unuia, care la bătrânețe îi implică într-un război pe cei nevinovați, mulți dintre ei tineri, și asta dintr-un capriciu.

M-a impresionat în special mesajul Dr. Mihail Pautov, un medic pe care eu îl apreciez, acesta a scris un mesaj lung pe contul său de socializare. Am scos din context următoarele:
De mic mă consider rus. M-am născut în fosta URSS, la Chișinău; Mama mea este 100% ucraineană, tatăl meu este rus. Sunt vorbitor nativ de rusă, am urmărit canalele rusești în copilărie, am vorbit rusă cu prietenii mei, am vorbit rusă acasă [….] rușii și ucrainenii sunt și se simt înfrățiți. Ceea ce se întâmplă acum este de neînțeles, nici pentru ruși, nici pentru ucraineni. Un popor fricos și adormit (rus) care își atacă proprii frați care nu înțeleg nimic.”

De ce nu scriu nimic despre putin (cu p mic)? Acest individ nu merită să-mi irosesc energia. Ar însemna să-i acord importanță. Este doar un dictator cu probleme mintale, care ucide oameni doar pentru a-și satisface un moft. Care este acela, îl știm cu toții!

Un alt lucru care m-a frapat, faptul că unii oameni susțin și aproape îi obligă pe artiști să se implice direct și public în ajutorarea refugiaților. Este adevărat, mulți dintre artiștii care se văd pe sticlă au situații materiale mult mai bune decât omul obișnuit, dar a-i forța să ajute mi se pare prea mult. Și eu mi-aș dori ca ei să se implice, dar nu vin eu să le impun.

În concluzie, să nu uităm să fim oameni între oameni, să nu devenim un putin (cu p mic).

Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizati şi inseraţi vizibil link-ul articolului

Lasă un răspuns