O zi în fotoliu rulant

0
fotoliu rulant

În prima lună din toamnă lansez o invitație către: autoritățile din țară, către presa locală și națională, bloggeri din toată țara, dar și oamenilor de rând să experimenteze folosirea unui fotoliu rulant. După cum știți, persoanele cu dizabilități se confruntă cu marginalizarea din partea autorităților, dar și a celorlalți oameni, ceea ce face mai dificilă includerea socială a persoanelor cu mobilitate redusă.

Incluziunea dizabilității, caci despre dizabilitate vorbim acum, înseamnă înțelegerea relației dintre modul în care oamenii funcționează și modul în care participă în societate și să ne asigurăm că toată lumea are aceleași oportunități de a participa la fiecare aspect al vieții la maximum a posibilităților și a dorințelor fiecăruia dintre noi.

Acest lucru implică permiterea grupurilor minoritare să participe la activități corporative, economice, sociale, politice, spirituale, emoționale și sociale. Din păcate, majoritatea persoanelor cu dizabilități se confruntă cu nepăsare și izolare, iar aceste percepții trebuie să se schimbe definitiv. Trist este că România este văzută ca fiind țara umilinței pentru persoanele cu dizabilități.

Incluziunea dizabilității

Ce îmi doresc eu?

Ca autoritățile locale (începând de la primar, viceprimar, consilieri, etc), chiar și oamenii de rând să folosească un fotoliu rulant pentru 1 zi. Veți spune că este absurd acest lucru, dar nu este. Numai făcând acest experiment veți înțelege că a avea o dizabilitate nu îl face pe individ diferit de ceilalți.

Din nefericire orașele sunt pline de capcane și nimănui pare să-i pese că mii de oameni cu probleme locomotorii nu își pot duce viața cu o anumită normalitate.

Cum e să fii într-un fotoliu rulant?

Nu există un interval de timp pentru a fi într-un fotoliu rulant, dar înveți să te adaptezi. Fiecare zi este o experiență de a învăța cum să trăiești astfel și fiecare trebuie să meargă în ritmul său, nu vei renunța să ieși și să faci lucrurile pe care le făceai înainte.

Ca exemplu: anul trecut au fost făcute accesibile unele trotuare și o parte din clădirile din municipiul Focșani. În acest an, primăria a pus accentul pe mărirea spațiului verde dintre blocuri și refacerea trotuarelor. Trotuarele au devenit complet inaccesibile pentru o persoană cu dizabilități, izolând-o complet.

Cineva mi-a zis, citez: „până nu te pui în papucii unui om, n-ai cum să-i înțelegi nevoile”. Ce zici, te bagi la acest experiment?

Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizați şi inserați vizibil link-ul articolului.

Lasă un răspuns