Din trecutul nobil al Castelului Cantacuzino se desprind povești de neuitat

0
Castelul Cantacuzino

După ce am vizitat Cascada Cașoca și Barajul Siriu, ne-am hotărât să o luăm pe Valea Prahovei. Prima oprire a fost la Castelul Cantacuzino din Bușteni. Am parcat mașina la baza castelului și am urcat curioși pe alee să vedem ce oferă. Aviz pentru persoanele cu dizabilități, intrarea este liberă dacă se prezintă legitimație de handicap sau un act care atestă boala.

Am făcut o scurtă plimbare prin curtea castelului, am admirat grădina și parcul, care completează peisajul și oferă o atmosferă relaxantă și liniștitoare. Este un loc minunat pentru a petrece câteva ceasuri în natură și să explorezi cultura vechii nobilimi. Castelul a fost construit în 1911 de către Gheorghe Grigore Cantacuzino (supranumit „Nababul”), iar familia acestuia a locuit aici până în anul 1948.

Ce nu mi-a plăcut a fost faptul că intrarea în castel este însoțită de un ghid, cu minim 10 persoane. Eram 5 persoane, iar restul care au venit au făcut-o doar pentru a vizita curtea castelului sau pentru a servi ceva la terasă. Noi doream să vedem și interiorul edificiului, dar nu s-a putut. Acest lucru a fost foarte dezamăgitor.

  • Castelul Catantacuzino
  • Castelul-Catantacuzino
  • Castelul Catantacuzino

Nu am avut încotro, ne-am-am limitat să vizităm doar împrejurimile castelului și am fost foarte impresionați de modul în care a fost prezervat. Ne-a plăcut foarte mult să explorăm curtea frumos îngrijită, cu alei largi pavate și să admirăm arhitectura castelului și a zidurilor sale înalte. Am filmat și am făcut câteva poze, și am petrecut câteva ore înconjurată de istorie și frumusețe.

Chiar dacă nu am putut intra în interiorul castelului să îl explorăm, vizita noastră în curtea acestuia a fost o experiență fermecătoare. Am văzut detaliile frumoase ale construcției și am simțit parfumul istoriei. Ne-am bucurat să ne plimbăm pe alei și să admirăm splendoarea clădirii și a peisajului pitoresc.

Castelul Cantacuzino este un exemplu remarcabil al stilului neoromantic, cu influente vechi din secolele XVII și XVIII, caracterizat prin curți interioare, terase, arcade, turnuri și coloane. Edificiul fost ridicat pe locul unei vechi cabane de vânătoare pe care familia Cantacuzino o folosea ca loc de popas în peregrinările spre Brașov.

  • Castelul-Catantacuzino
  • Castelul Catantacuzino
  • Castelul Catantacuzino

La exteriorul castelului, deasupra intrării principale, se află stema familiei Cantacuzino, sculptată în piatră. Intrarea principală dinspre parc dispune și de o largă terasă realizată în piatră, care oferă o panoramă spectaculoasă asupra Bucegilor, împreună cu Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman. Tot în curtea interioară a castelului, pe latura estică, se află un turn de vânătoare.

Se pare pe timpul comunismului castelul servit ca sanatoriu pentru copii. La acea vreme, pereții au fost vopsiți uniform, în alb. Din păcate comunismul a dus castelul într-un con de umbră. Eu una nu pot concepe cum o bijuterie arhitecturală sa fie transformată într-un sanatoriu.

În anul 1991, castelul a fost retrocedat strănepoatei Nababului, iar de atunci au început eforturile de restaurare ale picturilor originale, ale elementelor decorative și s-a pus preț pe recuperarea culorilor și a aspectului inițial. De asemenea, s-au făcut restaurări ale elementelor structurale. A fost deschis publicului larg începând cu anul 2010.

  • Castelul Catantacuzino
  • Castelul Catantacuzino
  • Castelul Catantacuzino

Vizita la Castelul Cantacuzino a fost o experiență minunată și informativă. Am avut ocazia să aflăm mai multe despre istoria acestei regiuni și să vedem cum arătau stilurile arhitecturale și decorațiunile acelei epoci. Ador clădirile istorice. Ele sunt un simbol al trecutului și îți oferă o perspectivă asupra istoriei.

În plus, ne-am putut bucura de priveliștea minunată de pe terasa castelului. Prima mea vizită a aici a fost o experiență memorabilă și sper să mă întorc curând pentru a descoperi mai multe detalii despre această locație istorică. Sper că am reușit să vă ofer câteva cuvinte despre experiența mea la acest superb castel. Dacă vă place să descoperiți locuri istorice, îl recomand cu căldură.

Trebuie să recunosc că am fost uimită de detaliile pe care le-am descoperit. De asemenea, am fost impresionată de modul în care a fost restaurat. Dacă vrei să vezi ce anume mi-a plăcut, poți vedea pe clipul mai jos.


Orice upload al acestor fotografii este interzis fără citarea sursei.
Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizați și inserați vizibil link-ul articolului.

Lasă un răspuns