Pe urmele credinței în Vrancea: Schitul Soveja

6

Vechea Mănăstire Soveja, actualmente Schitul Soveja este una dintre cele mai vechi mănăstiri din Vrancea ce datează din 1645. Ea a fost ctitorita de domnitorul Matei Basarab pentru împăcarea avută cu Vasile Lupu. La rândul lui ,Vasile Lupu a ridicat Biserica Stelea, din Târgoviște. Mănăstirea s-a extins, călugării având în îngrijire suprafețe arabile primite prin donații care asigurau traiul celor de acolo. În anul 1846 a fost exilat revoluționarul pașoptist Alecu Russo, cel care a descoperit balada Miorița. Oamenii locului spun despre Mănăstirea Soveja că era considerat un loc blestemat. În anii 1802 1940 și 1977, a fost grav afectată de cutremurele, din acea vreme, apoi a fost demolată.


Actualul Schit Soveja a fost ridicat în 2001 ca schit de maici, biserica având hramul Sfinților Împărați Constantin și Elena. Nici noul lăcaș nu a fost „iertat” de incendii. În 2012 acesta a fost refăcut în totalitate după un incendiu devastator.


În drumul meu pe urmele credinței am poposit la Schitul Soveja, deși inițial planul era sa ajung în altă parte. Știți cum se spune, socotelile de-acasă niciodată nu se potrivesc cu cele din târg. Schitul se află la intrarea în stațiunea Soveja, la poalele muntelui Răchitaș, pe malul pârâului Șușița.


Ce vă pot spune? Am vizitat un loc, în care m-am încărcat cu energie pozitivă, un colț de rai înconjurat de munți, situat la aproximativ 6 km de Stațiunea Soveja. Încă de la intrare am fost impresionată de complexul monahal, care te lasă pur și simplu fără cuvinte, ochii mi se roteau în toate părțile. Tot acolo pot fi găsite cele mai frumoase flori pe care le poți admira, stând pe bancă sau adăpostindu-te în multele foișoare ce fac parte din complexul mănăstiresc. În interiorul bisericii se află Moaștele unui Sfânt din Israel, spre rușinea mea nu știu ce Sfânt. Sincer, mi-aș dori sa revin aici, deoarece am simțit o încărcătură emoționala și spirituală foarte puternică.

 Schitul Soveja

Dacă ajungeți în Stațiunea Soveja e și păcat să nu va opriți la Schitul Soveja pentru a vă reculege.

Orice upload al acestor fotografii este interzis fără citarea sursei.
Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizati şi inseraţi vizibil link-ul articolului

6 COMENTARII

  1. E un loc tare frumos in care e imposibil sa nu te incarci cu energie buna si liniste sufleteasca.

  2. Se vede inca din poze ca acest loc iti da o senzatie de liniste si de pace sufleteasca. Mi-ar placea sa pot ajunge sa il vizitez si eu.

Lasă un răspuns