Pentru mine, Paștele este acel moment special în care familia se adună pentru a sărbători împreună și a crea amintiri de neuitat. Unul dintre cele mai frumoase momente a fost acum câțiva ani, când am avut parte de o întâlnire cu familia și rudele apropiate la casa de țară a bunicilor mei, un loc de poveste, așa cum îl numesc eu.
În Sâmbăta Mare, bunica pregătea de zor bucatele tradiționale de Paște o tradiție importantă de la care ea nu se abătea. Mirosul îmbietor ne chema pe toți în bucătărie, dar nu ne lăsa să ne apropiem prea mult de mâncărurile ei delicioase. Noi ceilalți căutam să ne facem de lucru și am ales să ne ocupăm de curățenie, doar ca să nu mai dăm târcoale bucătăriei, ca niște lupi flămânzi. Compania celor dragi, colaborarea și implicarea în curățenia casei a subliniat importanța unității și solidarității în familia noastră.
Seara, ne-am pregătit să mergem la biserică la slujba de Înviere și să primim Lumina Sfântă. Bunica a pregătit coșul cu bucate pentru a fi sfințit de preot, în care a pus: un ștergar nou, o lumânare, ouă roșii, pască, cozonac și o sticlă de vin. Această experiență de a merge împreună la slujba Învierii și de a lua Lumina Sfântă a fost una specială și emoționantă pentru întreaga familie.
Vinuri alese cu grijă și savurate cu drag
În ziua de Paște ne-am adunat cu toții în jurul mesei și am început o petrecere plină de emoție și bună dispoziție. Îmi amintesc cu mare plăcere de bunătățile care se aflau pe masă, pregătite de bunica: cozonacul proaspăt copt, pasca, friptura și drobul de miel și, bineînțeles nelipsitele ouă roșii care abia așteptau să fie ciocnite.
Bunicul, un mare pasionat de vinuri, a deschis o sticlă de vin din selecția sa de la Beciul Domnesc. Aprecia vinurile fine și știa să aleagă ceva deosebit pentru a împărtăși cu cei dragi în astfel de momente festive. Ne spunea adesea că vinul roșu este simbolul sângelui Mântuitorului și este adesea asociat cu jertfa lui pentru mântuirea umanității. El mai spunea despre vin că nu aduce doar rafinament și gust, ci reprezintă și un simbol al tradiției în familia noastră.
Îmi amintesc că bunicul meu prefera în special vinurile roșii din soiuri precum: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir și Fetească Neagră. Spunea despre ele că sunt complexe și bogate în arome, având o gamă largă de gusturi și caracteristici. A subliniat îndeosebi calitatea și capacitatea lor de a completa perfect anumite feluri de mâncare și dau o notă de eleganță oricărei mese festive.
Pasiune în fiecare pahar: Cabernet Sauvignon
Bunicul meu a ales să ne surprindă cu Cabernet Sauvignon sec, un vin de culoare roșu-rubiniu, cu o aromă concentrată și elegantă, cu note abundente de coacăze negre și cireșe coapte accentuate de note de vanilie. Aceste arome au completat perfect gustul fripturii de miel. Vinul a fost servit la temperatura camerei, ușor răcit.
Eu beau foarte rar vin, însă atunci când am agitat paharul cu mișcări circulare, i-am eliberat parfumul, și astfel i-am identificat aromele delicate, elegante și puternice. Deși neexperimentată în ale vinurilor atunci când l-am gustat pentru prima dată, am simțit cum aromele persistă în gură chiar și după ce l-am înghițit, lăsând o senzație plăcută și memorabilă.
În timp ce degustăm vinul, am început să depanăm amintiri din copilărie și să ne promitem că ne vom reuni și cu altă ocazie. Din păcate, nu a mai existat o altă oportunitate, iar această întâlnire mi-a rămas întipărită în minte de parcă ar fi fost ieri.
Beciul Domnesc reunește familii la masa de Paste
Anii au trecut, bunicii mei au plecat la ceruri în urmă cu câțiva ani și au rămas doar amintirile despre ei. În amintirea lor am deschis o sticla de vin, de la Beciul Domnesc, o companie cu tradiție înființată în anul 1949. Compania Beciul Domnesc este unul dintre cei mai mari producători de vinuri din România. Vinurile produse în Moldova din renumitele podgorii: Cotești, Odobești, Panciu și Huși au jucat un rol important în această amintire de neuitat de la masa de Paște, subliniind frumusețea și autenticitatea momentului și aducând un strop de rafinament și savoare într-o zi specială.
De ce Beciul Domnesc?
Beciul Domnesc îmi amintește foarte mult de bunicul meu. El a avut un impact de pozitiv asupra gusturilor mele, în materie de vinuri, în special vinurile roșii. Eu consum ocazional vinuri albe și îmi doresc să explorez mai mult lumea vinurilor albe. Deși nu sunt un somelier, intenționez ca pe viitor să experimentez diverse soiuri și arome precum: Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc și Chardonnay.
În amintirea bunicilor îmi doresc să fac tot posibilul să reunesc familia, mai ales că Paștele 2024 se apropie cu pași repezi. Simt că și ei își doresc să aduc împreună toți membrii familiei pentru a rememora amintiri, a împărtăși bucuria sărbătorii și a consolida legăturile dintre generații.
Și ca totul să iasă perfect, am decis că voi aduce vinurile roșii de la Beciul Domnesc pentru a onora memoria bunicului. Totuși, pe lângă acestea, m-am gândit să aduc și vinuri Rose și Riesling de Rhin pentru a oferi și mai multă varietate și posibilitatea de a surprinde plăcut diferitele gusturi ale celor prezenți la întâlnirea de Paște.
Am fost extrem de fericită atunci când membrii familiei și rudele au fost de acord să ne reunim. Această întâlnire mi-a arătat că există o dorință puternică din partea tuturor de a petrece timp împreună și de a crea amintiri frumoase.
Sursa foto: Arhiva personală și Beciul Domnesc
Articol scris pentru Spring SuprrBlog 2024