Amintiri la un pahar de Fetească Albă Sigillum Moldaviae

0
Sigillum Moldaviae

Era o zi friguroasă de iarnă, însă eu o vedeam ca pe o zi plăcută, frumoasă. Era ziua mea de naștere, iar familia mea plănuise o cină specială în cinstea acestei ocazii. Ne-am adunat cu toții în jurul mesei, iar în timp ce savurăm bucatele delicioase și un pahar de vin Fetească Albă Sigillum Moldaviae de la Beciul Domnesc, am început să depanăm amintiri.

Ne-am umplut paharele cu Feteasca Albă demisec, un vin cunoscut pentru echilibrul dintre dulceață și aciditate care a accentuat fiecare amintire, îmbinându-se armonios cu emoțiile și bucuria pe care le-am împărtășit.

În timp ce savuram vinul, ne-am amintit de copilăria la țară, despre felul în care culegeam strugurii și despre bunicul nostru, Dumnezeu să-l ierte, care era pasionat de vinuri. Avea cunoștințe vaste despre vin, inclusiv istoria producției de vin, tehnici de degustare, cultivarea strugurilor și procesele de fermentație. Inevitabil, atunci când savurez un vin bun îl asociez cu bunicul meu și mă emoționez.

Vin

De ce Fetească Albă Sigillum Moldaviae?

Uitându-mă la paharul cu vin din care sorbeam mi-am amintit că bunicul meu, într-una din poveștile sale despre vinuri, ne-a povestit despre soiuri de struguri, printre care și despre Feteasca Albă. Despre acest soi ne spunea că numele provine de la culoarea palidă (cuvintele lui) a strugurilor și că era numită adesea „Fetița albă”. Este unul dintre cele mai vechi soiuri autohtone din România, iar vinurile sale sunt apreciate atât pe plan intern, cât și la nivel internațional.

Fetească Albă Sigillum Moldaviae este un vin elegant, proaspăt, cu aciditate echilibrată și un caracter ușor. Există mai multe soiuri ale acestui vin precum: Feteasca Albă obișnuită, Feteasca Albă Tămâioasă sau Feteasca Regală, fiecare cu caracteristici distincte și potențial de a produce vinuri de calitate.

Aromele sale delicate și complexe de flori de câmp, note citrice și mere îi dau prospețime care îl transformă într-o bijuterie lichidă de o calitate excepțională. Gustul său poate varia de la sec la dulce, oferind o gamă largă de opțiuni pentru cei care îl consumă. În plus, se potrivește foarte bine cu o varietate de mâncăruri precum: pește, fructe de mare, pui, salate și brânzeturi.

Fetească Albă

Vinuri de poveste

Motivul pentru care familia mea preferă un vin de calitate este că, pentru noi, nu este doar o băutură; ci are o semnificație aparte dincolo de conținutul său. Fiecare înghițitură ne duce într-o călătorie prin peisajul pitoresc al „drumului vinului Cotești”. Eu am copilărit în această zonă viticolă, unde se îmbină tradiția și pasiunea pentru vinificație.

Contrar plăcerii mele pentru vinul alb, bunicul meu întotdeauna prefera vinul roșu. Deseori, consuma un pahar de Pinot Noir sau Feteasca Neagră atunci când lua masa. Ne spunea că un consum moderat de vin roșu poate avea beneficii pentru sănătate, inclusiv circulația sângelui. Totuși, el a sugerat întotdeauna că consumul excesiv de alcool poate avea efecte negative asupra sănătății, inclusiv asupra sistemului cardiovascular.

Tata mereu a fost atras de vinurile cu arome și profiluri mai pronunțate, precum: Tămâioasă Românească, Busuioacă de Bohotin și Muscat Ottonel. Aceste soiuri sunt cunoscute pentru aromele lor distincte, de la note florale și fructate până la arome mai intense și exotice. Mama în schimb, bea rareori vin, iar atunci când o face ea optează pentru un Rose. Preferă acest sortiment pentru echilibrul plăcut între vinul roșu și alb, având adesea un gust ușor, proaspăt, aromat și răcoritor.

Monumentul Beciul Domnesc

Sigillum Moldaviae – Un strop de tradiție în podgoriile Moldovei

Tot rotind paharul cu vin, nu mă puteam abține să nu-mi exprim mândria pentru faptul că vinul pe care îl sorb cu plăcere este rodul renumitelor podgorii ale Moldovei: Cotești, Huși, Odobești și Panciu. Aceste minunate licori sunt produse de Beciul Domnesc Compania, unul dintre cei mai mari producători de vin din România.

Printre mărcile de vinuri din portofoliul companiei se numără Sigillum Moldaviae, un brand care reprezintă diversitatea și rafinamentul vinurilor moldovenești. Fiecare picătură te duce într-o călătorie gustativă plină de istorie, aducând în pahar nu doar aroma specială, ci garanția calității și bogăția tradițiilor care dăinuiesc de veacuri.

Sigillum Moldaviae este mai mult decât un vin; este un simbol al momentelor petrecute alături de cei dragi. Este un ambasador al gustului autentic, reușind să adune inimi și suflete laolaltă într-o atmosferă de bucurie și sărbătoare. Fiecare sortiment din colecție este o invitație la descoperirea calității și diversității vinurilor moldovenești.

Beciul Domnesc

Am fost plăcut impresionată să aflu întâmplator despre Monumentul Beciul Domnesc, care datează din vremea lui Ştefan cel Mare. Acesta găzduiește peste 100 000 sticle de vin și se afla în Odobești, o locație nu foarte departe de mine. Este o dovadă vie a bogăției culturale și istorice a zonei și a patrimoniului viticol al României.

Și ca să revin la povestea mea, ziua mea de naștere nu a fost o simplă petrecere în familie, ci s-a transformat în amintiri plăcute accentuate de o emoție profundă la rememorarea acestora. Să fi fost din cauza paharului de Fetească Albă? Totuși, nu am băut chiar atât de mult. Mai degrabă aș tinde să cred că vinul m-a făcut să-mi amintesc clipele plăcute trăite alături de bunicul.

Tu, cititorule, ce experiențe plăcute ai avut la un pahar de vin?

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2024

Sursa foto: personale și Beciul Domnesc, Editările s-au făcut în Canva

Lasă un răspuns