Interviu cu Uca Constanța Fîntîna, creator de frumos

1

Astăzi o vom cunoaște pe Constanța Uca Fîntîna, din Drobeta-Turnu Severin un creator de frumos, cunoscută pentru creațiile handmade pe care le realizează cu dragoste, migală și plăcere sunt rezultatul pasiunii sale pentru lucrurile frumoase. Eu v-aș putea spune multe despre Constanta, dar vă las pe voi să îi descoperiți povestea în următorul interviu.

Copăcel feng shui

 Ce înseamnă pentru dvs. handmade?
De mic copil am cusut, am croșetat, am crescut cu războiul de țesut în casa. Mama și mătușile mele țeseau în fiecare iarnă. Pot spune că e moștenire de la mama, drag și pasiune pentru copăcei feng shui! Pe internet mereu îi priveam și îmi doream să știu să lucrez așa minunații! Doar atât ….!? Într o zi trec pe lângă o poartă, în curte pe o măsuță ce văd: multe coliere din mărgele din pietre semiprețioase și într-un colț un copăcel lucrat cu sârmă și pietre! Nu vă spun ce bucurie că vedeam real ce până acum văzusem doar pe net!!! Doamna mi-a dat voie să-l țin în mână, dar nu mult. Era cu pietre semiprețioase și începe să-mi explice despre feng shui, energii despre proprietățile fiecărei pietricica etc, etc! Am plecat fascinată, parcă pluteam, dar am uitat să întreb cum se face copăcelul! La câteva zile de1 Martie merg la un târg handmade, ce-mi văd ochii copăceii unul mai frumos decât altul!!! Îmi venea să-i iau în brațe să-i pup de drag ce îmi era de ei ! Nu am îndrăznit ,doar priveam și mă bucuram de ce văd. Am întrebat -o pe doamna cum îi lucrează? Bine înțeles că nu am primit nici un răspuns (secretul meseriașului) mi-am zis!? Ajunsă acasă am stricat toate colierele, sârmă de cupru aveam în casa și la muncă. Am învârtit toată noaptea la sârmă, suceam, stricam, până la ora 6 dimineața am reușit să dau forma la copăcel. Problema mare însă, se terminase sârma și eu nu pusesem mărgelele!? A rămas doar un copăcel din sârmă. COPĂCELUL meu de suflet pe care mereu îl strâng la piept și îi pup crenguțele cu drag, el este ca un mic copil pentru mine! Apoi am căutat pe net si am învățat cum se lucrează copăcei! Am avut așa o mare dorință ca într-o săptămână am terminat 4 copăcei și pe 8 Martie am mers la același târg să cer părerea experților! Așa am început eu handmade apoi am lucrat coliere, reciclabile din peturi și ce ideii îmi mai vin le materializeze!

Copăcel feng shui

Este handmade o afacere de viitor sau un hobby?
Pentru mine este un hobby, o evadare în frumos! Atunci când înșir puzderia de mărgele colorate și împletesc crenguțele copăceilor îmi dă o stare de bine, de liniște și o poftă în a tot ceea ce fac. Soțul zice prietenilor: Când se apuca de mărgelit nu are opreliște!

Este apreciat handmade-ul în România?
Da, este apreciat! Nu la justa lui valoare, poate că suntem un pic săraci, salariile noastre sunt așa cum sunt!? Pentru mine este de ajuns când un client trece pe lângă masa mea și zice : Oooo ce minunăție, ce copac frumos, câtă migală câtă muncă, felicitări! S-au când vine o doamnă și îmi cere oglinda și pune un colier la gât și se minunează ce frumos este! Întreabă cum este lucrat, când clienții aud cum se înșiră și se croșetează mărgică cu mărgică rămân uimite de răbdarea cu care este lucrat! Pentru mine este de ajuns, muncă mea a fost apreciată. Dacă se cumpără cu atât mai bine!

brățară personalizată

Cât durează realizarea acestor creații?
Nu m-am cronometrat niciodată, în timp ce sucesc mărgeluțele și pietrele semiprețioase pe crenguțe îmi vine câte o idee și îmbunătățesc în timp ce lucrez! Depinde de complexitatea fiecărui copăcel, de tematică și bine înțeles de timpul de uscare al pastei care o folosesc pentru scoarța copacilor! Să zic cam 3 zile! La colier multișir, e un picuț de timp: înșirat mărgele apoi croșetat fiecare mărgică în parte , cam 4,5 h! La aranjamente din reciclabile și aici durează ceva: Tăiat cu foarfeca forme, vopsit și apoi aranjat, mai vine o idee mai ei o frunzulița, mai pui o floare dar fac totul cu drag, mă relaxează și timpul parca zboară!

bijuterii handmade

Prin ce metodă vă promovați produsele?
Îmi promovez produsele pe internet, pe Facebook pe paginile create de mine. Clienții sunt cea mai bună promovare.

brațări lucrate manual

Ați participat la o expoziție sau la un târg de handmade până acum?
Da particip la expoziții și târguri handmade cu ocazia diferitelor evenimente ce au loc in orașul meu, și la ateliere de creație pentru copii!

pahare pentru mii

De unde vă găsiți inspirația?
Inspirația! Cred că îmi vine de peste tot, din tot ce văd! O frunză, o crenguță, orice văd și mi se pare că pot să fac ceva din ea, încep ideile și gata trec la treabă!

Acum o paranteză: Soțul meu când mergem la plimbare si mă vede că privesc lung la ceva îmi zice: Ia ce mă văzuși (noi suntem Olteni), ai lua acasă, ai face tu ceva din ea,ai umplut casa cu de toate! Adevărul este că și el ma ajuta la copăcei, face scoarța, mai și pictează cu acuarela. Iar dacă nu îi place cum vine o crenguță, se reia totul de la început!

ie

Cât de apreciată este munca dvs?
La aceasta întrebare clienții sunt cei mai în măsură să vă răspundă.

Cum este o zi din viața Constanței?
O zi din viața mea! Dimineața începe cu o cafea împreună cu soțul meu, apoi treburi gospodărești prin casa! Un alo Mă ce faci, ce mai mărgelești azi? Vezi să nu stai prea târziu că îți strici ochii! Alo ce vine de la băiatul și iubita lui, locuiesc la Timișoara! O plimbare la piață, în oraș dacă e nevoie de cumpărat ceva! După amiază mă așez în fotoliu cu masa plină de mărgele mă relaxez la mărgelit!

poșetă lucrată manual

Vă mulțumesc ca mi-ați onorat invitația de a vă lua un interviu.
Mulțumesc și eu că mi-ați dat ocazia să vă împărtășesc povestea mea.

Pe dna Constanța Uca o puteți găsi pe:
Copăcei feng shui by Uca
Handmade de tot felul de Uka

 

Lasă un răspuns