Vacanțele dinaintea erei internetului

1

Pentru cei născuți înainte de anii 90, este deja un miracol să știe ce sunt sau, mai bine zis, cum erau vacanțele în acele vremuri și cum erau agențiile de turism. Obișnuiau să ofere un serviciu care acum nu are aproape niciun sens, deoarece toată lumea are acces la web și își poate rezerva vacanțele când și cum preferă.

I-am povestit mamei mele despre o dilemă pe care o am de ceva timp, despre vacanțele din perioada comunismului. În perioada comunismului era interzis ca cineva să aibă pașaport, așa că vacanțele se făceau doar în țară, la mare sau la munte. Agențiile de turism erau puține și nu aveau valoarea pe care o au astăzi. La auzul acestor vorbe mama mea a început cu, „Pe vremea mea vacanțele se făceau o dată pe an pe o perioadă foarte scurtă, dar spre deosebire de timpurile de astăzi , era mult mai distractiv să mergi în vacanță. În zilele nostre vacanțele sunt multe și dese nu se mai pune preț pe valoarea excursiei ci pe locație”.

I-am explicat mamei că în zilele noastre putem avea oferte Early Booking și că în acele vremuri nu existau, că asta le face diferite. Ea m-a contrazis cu agențiile de turism, care potrivit ei, au avut valoarea celor existente astăzi, singura diferență între atunci și acum este că se pot face rezervări online. Existau chiar și city break, chiar dacă pe atunci nu se foloseau expresiile din zilele noastre, ci îl numeau turismul de weekend. Rezervările se făceau din timp și se vindeau exclusiv sejururi, deoarece toate locurile se ocupau într-un timp foarte scurt În acea epocă stațiunile Mamaia, Eforie Nord și Eforie Sud erau clasate la categoria 1. În schimb Costinești, una dintre cele mai dorite stațiuni de astăzi, era clasată la categoria 2. Nu existau cluburile din ziua de azi, totul era limitat, discotecile din acea vreme se închideau la 10:00 p.m. Pe de altă parte, hotelurile nu aveau nici termen de comparație, așa că stelele lipseau. Puteai mânca în restaurante, fără a fi considerate un lux datorită prețurilor.

După discuția cu mama mă gândeam cum ar fi dacă aș trăi o zi în epoca comunistă. Cum ar fi fost vacanța perfectă pe litoralul Mării Negre, mai exact o vacanță în Mamaia. Am făcut rezervare din timp, deoarece era în luna iulie. Când s-a făcut ziua plecării mi-am procurat alimente și băuturi de la complexul alimentar, la acea vreme nu existau supermarketuri pline cu de toate. Drumul până pe litoral a fost parcurs cu trenul, nu mulți aveau o mașină, deci nici eu nu am făcut vreo excepție, așa că drumul a durat câteva ore. După ce m-am cazat, mi-am luat prosopul și m-am dus la plajă. După câteva ore de plajă mi se făcuse foarte foame așa că m-am dus la un restaurant și, surpriză, am putut mânca alimente pe care nu le găsim la alimentară. Seara au fost spectacole cu varietăți, toți artiștii momentului erau pe litoral, așa că noaptea a fost una magică. Cam așa a fost călătoria mea imaginară, scurtă, dar interesantă.

Revenind la zilele noastre, mama mi-a mai spus că în tinerețe își dorea să călătorească foarte mult în străinătate, că visa să aibă o vacanță în Antalya, dar regimul din acele timpuri a împiedicat-o, visul ei a rămas doar un vis. Dacă atunci visele de călătorie erau imposibile, astăzi visele sunt împiedicate de lipsa banilor. Am intrat pe site-ul celor de la la Christian Tour pentru a rezerva un sejur în Antalya pentru mama mea și spre norocul meu am găsit oferte Early Booking cu all inclusive. Se știe deja că în Antalya mâncarea este ultra inclusiv, că turcii sunt foarte ospitalieri. Ceea ce mi-a plăcut, că am putut plăti cu cardul de credit pachetul de turism ce include zbor direct (charter), regim de masă (ultra) all inclusive, asistență turistică, asigurări de călătorie.

Acest articol a fost scris exclusiv pentru Superblog 2019

Lasă un răspuns