Pe urmele credinței în Neamț: Mănăstirea Paltin Petru Vodă

1

La data de 2 august, într-una din vizitele noastre în județul Neamț, ne-am oprit la Mănăstirea Paltin Petru Vodă, o mănăstire de maici. De fapt, în realitate, noi am dorit să vizităm Mănăstirea Petru Vodă, despre care am scris aici. Eram în trecere prin zonă când am văzut un indicator pe care scria Mănăstirea Petru Vodă și nu am nimerit unde voiam noi. Dacă tot nu am găsit-o ne-am oprit la Mănăstirea Paltin, fără să știm măcar că Mănăstirea Petru Vodă nu este chiar atât de departe de această mănăstire.

Când am intrat în curtea mănăstirii nu a fost foarte greu să ne dăm seama că este o altă mănăstire ctitorită de Iustin Pârvu. În timp ce filmam și făceam fotografii la curtea mănăstirii, la biserica în stil maramureșean și la edificiile care o înconjurau, mi-am dat seama că acolo nu există doar o biserică și chilii, ci și un spital pentru bătrâni, orfelinat, școală, cabinete medicale și naturiste. Acest lucru mi s-a părut minunat, mai rar vezi așa ceva la o mănăstire.

Mănăstirea Paltin-Petru Vodă

Scurtă istorie a Mănăstirii

Mănăstirea Paltin este o mănăstire ortodoxă fondată în anul 2003, ctitorul fiind Iustin Pârvu. Este o mănăstire cu maici, situată la mică distanță de Mănăstirea Petru Vodă. Este dedicată Adormirii Maicii Domnului și Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, mănăstirea găzduiește o comunitate de peste o sută de călugărițe.

Aici există un azil de bătrâni (Sfântul Pantelimon), un orfelinat (Acoperământul Maicii Domnului și un dispensar medical cu cabinete medicale de Medicină Generală și Stomatologie. Maicile au un laborator de preparare a unor remedii naturiste, prin prelucrarea plantelor medicinale.

Biserica este lemn construită în stil maramureșean, are la interior pictura în stil bizantin. Biserica Adormirea Maicii Domnului și clădirile Așezământului social-filantropic Petru Voda au fost lucrate de câțiva meșteri veniți chiar din Maramureș.

Deși, inițial am fost dezamăgită că nu am găsit Mănăstirea Petru Vodă, am plecat de acolo încărcată de energie pozitivă. Dumnezeu să binecuvânteze acest loc! Se pare ca Însuși Dumnezeu a vrut să ajungem acolo și ne-a ghidat către acest lăcaș sfânt. Știa El că vom ajunge și la Petru Vodă, chiar dacă a mai durat câteva săptămâni. Cele două mănăstiri fac parte dintr-un complex mănăstiresc, numit evident, Petru Vodă.

Dacă doriți să faceți o vizită virtuală la Mănăstirea Paltin-Petru Vodă, o puteți face accesând clipul atașat mai jos.

Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizati şi inseraţi vizibil link-ul articolului.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns