Pe urmele credinței în Neamț: Mănăstirea Durău

1

După ce am vizitat mănăstirea Petru Vodă, am dorit să vizităm Stațiunea Durău. Deoarece nu cunoșteam drumul, am cerut ajutorul GPS-ului care ne-a adus în direcția greșită „ la 300 de metri întoarceți …iar noi completăm și spunem..„deoarece v-am adus pe un drum greșit”. Tatăl meu spune: nu trebuie să avem și noi aventurile noastre? Nicio călătorie fără peripeții!

Într-un final ajungem și la Stațiunea Durău, care ne-a lăsat cu gura căscată. Primul nostru obiectiv a fost să vizităm Mănăstirea Durău, o bijuterie aflată la poalele Ceahlăului. Pe lângă frumusețea locului, am găsit acolo un loc atât de aproape de suflet. Florile de acolo îți încântă ochii și îți spun, vino, vino!

Intrare în Mănăstirea Durău

Pictura din interiorul bisericii a fost realizată de discipolii lui Nicolae Tonitza, sub atenta supraveghere a mentorului lor. Pictura a fost realizată cu o tehnică unică în România și rară în lume. În Sfântul Altar se păstrează o parte din moaștele Sfântului Pantelimon, aduse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Din păcate interiorul bisericii nu l-am văzut prea bine, datorita restricțiilor, în mare parte.

Scurtă istorie a Mănăstirii

Mănăstirea Durău este situată în stațiunea balneo-climaterică Durău, în estul munților Ceahlău, la o distanță de 5 kilometri față de cascada Duruitoarea, de la care și-ar fi luat numele. Construcția ei datează din secolele XIX-XX. Mănăstirea Durău a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Neamț din anul 2015.

 Existența unui schit de maici la poalele Ceahlăului datează încă de la anul 1600, el fiind condus într-o vreme de maica Mariana, fiică de voievod moldovean și nepoata domnitorului Vasile Lupu. Prima atestare documentară a Mănăstirii Durău are loc într-un act din anul 1779. Inițial, biserica mănăstirii a fost construită din lemn. Construcția bisericii actuale, mult mai rezistentă, cu hramul Buna Vestire, a început în anul 1830.

Mănăstirea Durău a fost desființată în anul 1959, lăcașul de cult devenind biserică de parohie. După anul 1989 se reînființează că schit pentru călugări. În anul 1991, mitropolitul Daniel Ciobotea (actualul Patriarh al României) a transformat schitul de călugări în mănăstire de maici și a înființat Centrul Cultural-Pastoral „Sf. Daniil Sihastru”.

Dacă doriți să faceți o vizită virtuală la Mănăstirea Durău, o puteți face accesând clipul atașat mai jos.

Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizați și inserați vizibil link-ul articolului.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns