Pe urmele credinței în Neamț: Mănăstirea Petru Vodă

4

La data de 30 august, în scurtele mele pelerinaje la Mănăstirile din județul Neamț, am ajuns în cele din urmă și la Mănăstirea Petru Vodă, din a doua încercare. Undeva prin iulie am nimerit doar la Mănăstirea Paltin Petru Vodă. Mi-am dorit foarte mult să ajung la această mănăstire mai mult decât pentru frumusețea locului, mi-am dorit să vizitez mormântul părintelui Iustin Pârvu.

Prima vizită la această mănăstire a fost în august 2005 prin intermediul unui pelerinaj la diferite mănăstiri din Neamț, atunci când părintele Iustin Pârvu era încă în viață. Îmi amintesc cum ne-a sfătuit să fim mai buni unii cu alții, dar și alte pilde care să ne ajute în viață. Părintele a murit în 2013.

Acest loc este de o frumusețe extraordinară, un loc care te încarcă cu emoție și energie. Telefonul nu a putut surprinde frumusețea de acolo. Pictura Bisericii te lasă fără cuvinte. Un adevărat colț de rai. Despre aceasta biserică se spune ca este considerată Voronețul Neamțului, fiind singura mănăstire din Neamț a cărei biserică are pereții exteriori pictați.

Mănăstirea Petru Vodă

Scurtă istorie a Mănăstirii

Mănăstirea Petru Vodă este cunoscută ca un important centru de pelerinaj și turism ecumenic din zona Neamțului. A fost fondată în 1991 și este dedicată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Arhimandritul Iustin Pârvu a întemeiat această mănăstire în memoria celor care au fost reținuți în timpul regimului comunist. La început aici, a fost un schit și în 1994 a devenit mănăstire.

Biserica mănăstirii a fost construită cu grinzi de lemn, pe bază de beton, iar pictarea bisericii s-a făcut în perioada 1994-2000, prin tehnica tempera. Catapeasma este din lemn de stejar cu sculptură, realizată de meșterul artizan Pantelimon Peiu din Piatra Neamț.

Părintele Iustin Pârvu

Despre părintele Iustin Pârvu știu că în 1948 a fost arestat din motive politice și condamnat la 12 ani de închisoare. El a fost închis în închisorile Suceava, Văcărești, Jilava și Aiud. În 1960 a fost condamnat din nou la încă 4 ani de închisoare pentru că nu a renunțat la credința creștină. Părintele Iustin Pârvu a fost închis aproape 17 ani în timpul regimului comunist. S-a născut pe 10 februarie 1918 în satul Petru Voda, comuna Poiana Teiului, județul Neamț.

A fost stareț al mănăstirii pe care a înființat-o până în 2005, apoi a devenit duhovnic principal. La 2 noiembrie 2008, părintele Iustin a fost ridicat la rangul de arhimandrit.

Mormântul părintelui Iustin Pârvu este situat în partea de sud a bisericii mari. A devenit un adevărat loc de pelerinaj, nenumărați credincioși caută binecuvântarea mult dorită.

Iustin Pârvu alături de Cleopa Ilie a fost considerat duhovnicul Neamțului, considerat un reprezentant important al ortodoxiei românești contemporane.

Dacă doriți să ajungeți la mănăstire fără probleme, nu cum am pățit noi, accesul se face printr-un drum forestier, o derivație a satului Petru Vodă situat pe partea stângă a direcției de mers, de la Poiana Largului la Târgu Neamț.

Dacă doriți să faceți o vizita virtuală la Mănăstirea Petru Vodă, o puteți face accesând clipul atașat mai jos.

Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizati şi inseraţi vizibil link-ul articolului.

4 COMENTARII

Lasă un răspuns