Pe urmele credinței în Neamț: Mănăstirea Secu

2

La Mănăstirea Secu am ajuns din întâmplare. Voiam să găsim un magazin de unde să ne achiziționam ceva care să ne răcorească după drumul lung prin ținutul mănăstirilor. După ce am plecat de la Mănăstirea Sihăstria, un indicator ne-a dus pe drumul către Mănăstirea Secu. Mănăstirea se află la câțiva kilometri de șoseaua principală, iar drumul secundar până acolo e asfaltat, în condiții foarte bune. Îmi amintesc si acum cum starețul, din primul pelerinaj la această mănăstire (2005) ne spunea de istoria foarte zbuciumata a acestei mănăstiri, eram asa de impresionați de parca totul s-ar fi petrecut sub ochii noștri.

Cum am intrat pe poarta în stil maramureșean a mănăstirii am mers pe o alee generoasă străjuită pe ambele părți de arbori înalți și tufe de trandafiri a căror frumusețe ne îndemnau să pășim spre lăcașul sfânt. Nu mai e necesar să vă spun că erau numeroși pelerini care se deplasau în diverse direcții. Mănăstirea este înconjurată de ziduri înalte. Era un amalgam în mintea mea, comparam ce-mi aminteam din acea vreme cu ce vedeam acum.

Ce m-a impresionat foarte mult este faptul că pe zidul bisericii principale este scrisă istoria mănăstirii: „Cu vrerea Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, cu rugaciunile Preacuratei Nascatoare de Dumnezeu si cu ale Sfantului Ioan Inaintemergatorul si cu ale tuturor sfintilor, cu bunavointa si ingaduinta dreptcredinciosului domnului nostru Io Ieremia Movila Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domn Tarii Moldovei si a de Dumnezeu daruitilor sai fii Io Constantin si Alexandru Voievod si cu a celuilalt frate al sau Simeon Movila Voievod si a copiilor sai; si cu binecuvantarea fratelui domniei lor Preasfintitului Gheorghe Moghila, Mitropolitul Sucevei, cu buna ravna dumnezeiasca si cu adevarata avere de la Dumnezeu daruita a adevaratilor ctitori, sau facut acest locas dumnezeiesc si sau zidit spre lauda lui Dumnezeu celui Inalt, in numele Sfantului Slavitului Prooroc Inaintemergatorul si Botezatorul lui Hristos Ioan si a cinstitei lui taieri, de smeritul si mult gresitul si nevrednicul rob al Stapanului Hristos, Nestor Ureche, Marele Vornic al Tarii de Jos si de Doamna lui Mitrofana si de copiii lui: Vasile si Grigore si de alti de Dumnezeu daruiti copii ai lor. Sfintilor parinti petrecatori din acest sfant locas ca sa va rugati lui Dumnezeu pentru noi mult gresitii robi ai lui Dumnezeu, Nestor Ureche si sotia sa Mitrofana si pentru tot neamul lor si pentru iertarea pacatelor lor in vecii vecilor. Amin.

Am pășit pe sub turnul ce adăpostește clopotnița mănăstirii pentru a descoperi frumusețea locului. Am fost impresionantă de măreția bisericii principale cu hramul Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Mergând pe aleile pietruite admirând chiliile am descoperit două paraclise cu hramurile ”Adormirea Maicii Domnului” și ”Sfântul Nicolae”.

În interiorul bisericii vedem și mormintele ctitorilor bisericii, săpate în pereții laterali, în niște firide arcuite, în dreapta Nestor Ureche iar în stânga soția lui, Mitrofana Ureche. Tot aici găsim și Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni. Icoana a fost adusă în anul 1647 din Insula Cipru și este cunoscută sub denumirea de „Icoana Cipriotă”. În anul 1879 icoana a fost îmbrăcată în aur și argint și așezată într-o strană de lemn și fier, cu multe ornamente.

Ne-a plăcut mult aceasta mănăstire. De la Secu, am pornit către Mănăstirea Horaița, ultima din pelerinajul din 2019. Mi-aș dori să mă reîntorc aici, sa retrăiesc amintiri și clipe minunate.

Scurtă istorie a mănăstirii

Mănăstirea Secu este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Pipirig, județul Neamț. A fost construită în anul 1602 cu sprijinul lui Ioan Mogîldea (vornic) și lui Nestor Ureche, mare vornic al Țării de Jos, tatăl cunoscutului cronicar Grigore Ureche, pe locul unei mici sihăstrii numită „Schitul lui Zosim”, fondat la 1564. În prezent este monument istoric.

Petru Rareș, în prima lui domnie, a întărit stăpânirea asupra pământurilor ce aparțineau moșiei Cetății Neamțului, dăruindu-le călugărilor de pe valea Pârâului Secu. Construcțiile care alcătuiesc astăzi complexul mănăstiresc de la Secu nu datează toate din aceeași perioadă. Bisericii ctitorite de către vornicul Nestor Ureche în 1602 i s-a adăugat în secolul al XVIII-lea pridvorul, apoi, în prima jumătate a veacului trecut, un diaconicon, un proscomidiar, precum și pridvorul de pe latura vestică. În anul 1850 i sa refăcut în întregime pictura interioară și tot atunci sa reînnoit și catapeteasma.

Mănăstirea Secu este înconjurată cu un puternic zid de piatră, care depășește, în unele locuri, grosimea de 3 m și înălțimea de 9 m, având turnuri la colțuri și închizând o incintă de formă aproximativ dreptunghiulară, cu dimensiunile de 95×75 m. Pe latura vestică se află masivul turn al intrării, având la primul etaj o încăpere boltită semicilindric, iar la cel de al doilea etaj, clopotnița. Scara de acces, în spirală este alipită peretelui nordic al turnului

Parțial informații de pe site-ul: Mănăstirea Secu

Dacă doriți să faceți o vizită virtuală la Mănăstirea Secu o puteți face accesând videoclipul de mai jos

Orice upload al acestor fotografii este interzis fără citarea sursei.
Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizați și inserați vizibil link-ul articolului.

2 COMENTARII

Lasă un răspuns