Evadarea de o zi: Cheile Bicazului și Lacul Roșu

0

După evadarea de o zi în stațiunile din județul Vrancea și Stațiunea Slănic Moldova din județul Bacău am evadat din nou. De data aceasta, evadarea de o zi a avut loc la Cheile Bicazului din județul Neamț și Lacul Roșu, din județul Harghita.

Încă de seara ne făcusem un plan de evadare din oraș, dar nu aveam o idee unde anume, abia dimineață ne-am hotărât să „cucerim” județul Neamț, dar nu aveam nicio idee ce să vedem. Eu voiam mănăstirile, dar partenerii de drum voiau altceva, așa că pentru început ne-am pus de acord să vizităm Cheile Bicazului.

Despre Cheile Bicazului știu că face legătura între Transilvania și Moldova cu o lungime de peste 6 km. Drumul șerpuitor care îți oferă senzații tari, leagă Lacul Lacul Roșu de localitatea Bicaz Chei. Situate în Munții Hasmas, Cheile Bicazului sunt străjuite de Muntele Bardos (la nord), Muntele Piatră Poienii (la sud) și de Muntele Piatră Surducului (la est) și fac parte din Parcul Național Cheile Bicazului–Hăşmaş. Ele s-au format datorită eroziunilor provocate de răul Bicaz

.

Deși pare paradoxal, prima oprire nu a fost la Cheile Bicazului ci la Lacul Roșu. Mama mea era curioasă să vadă cum arată un lac ce ascude multe taine. Despre Lacul Roșu am învățat în ciclul gimnzial și știu că este un lac format în urma prăbușirii unui versant din cauza cutremurului din 23 ianuarie 1838. Ce îmi mai amintesc eu, că i se mai spunea și Lacul ucigaș, deoarece din cauza alunecărilor de teren un sat întreg a fost acoprit de pământ, omorând toți locuitorii și animalele acestora. Tot acolo era și o pădure de brazi care a fost inundată în urma cutremurului. În timp, arborii s-au pietrificat si se pot vedea la suprafaţa lacului. Culoarea roșie se datorează coroziunilor masivului Suhard. Lacul Roșu se află în apropierea Cheilor Bicazului, la distanța de 26 km de Gheorgheni. Este cel mai mare lac de baraj de la noi din țară.

Acolo, în zona lacului am găsit cu greu un loc de parcare, nici nu va imaginați câți turiști sunt. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să facem un picnic . Parcă nu mergea plimbarea de-a lungul lacului pe stomacul gol nu? Dupa picnic am coborât pe malul lacului care ne-a fascinat cu frumusețea și unicitatea lui. Prea multe nu o să vă spun, păstrez un pic de mister pentru a vă face și pe voi să ajungeți aici. Am reușit să iau câteva cadre care să vi le arăt și vouă.

La întoarcere ne-am oprit la Cheile Bicazului să vedem piesajul spectaculos. Tot acolo am găsit tarabe cu articole de artizanat, dar și multe chinezarii. Dincolo de tarabe și alte „chestii”, este o regiune de o frumusețe aparte, neatinsă de modernism, ce nu se găsește nicăieri în lume. Dacă nu aveți rău de mașină chiar vă recomand să le vizități. Cheile Bicazului nu sunt renumite doar pentru peisajul superb, ci și pentru drumul în sine, deoarece șoseaua este plină de serpentine.

Așa s-a încheiat vizita în județele Neamț și Harghita, dar eu nu renunț la dorința mea de a reveni in județul Neamț, pentru a vizita celebrele mănăstiri pe care nu le-am văzut de 14 ani.

Lasă un răspuns