Pe urmele credinței în Neamț: Mănăstirea Sihăstria

1

După ce am plecat de la Mănăstirea Sihla, mai exact Peștera Sfintei Teodora, ne-am îndreptat către destinația inițială, Mănăstirea Sihăstria, tot pe același drum anevoios din piatră. Mănăstirea Sihăstria este ridicata lângă o pădure seculară, în apropierea Muntelui Stânișoara, un peisaj ce iți taie răsuflarea. Se spune despre acest lăcaș sfânt este că locul unde se întâlnește cerul cu pământul, un loc plin de har, liniște și rugăciune, un loc minunat pentru căință și smerenie. Mănăstirea care se află în comuna Vânători-Neamț își așteaptă credincioșii și vizitatorii cu brațele deschise.

Încă de când am intrat în curtea am putut observa că numeroși pelerini vizitau lăcașul de cult în același timp cu noi. Cum intri în stânga este un magazin bisericesc și chiliile frumos împodobite cu flori. În dreapta nu putem să nu remarcăm: biserica albă, cu hramul “Nașterea Maicii Domnului” fără pictură exterioară, cu acoperiș negru, dar și o fântâna și un aghiasmar.

Tot acolo găsim o cișmea zidită pe care scrie că a fost refăcută în anul 1985, pe locul unei vechi cișmele de pe vremea domnitorului Mihail Grigorie Sturza. La aceasta cișmea ne-am potolit setea, apoi ne-am dus să luam aghiasmă.

Treptele ne duc către o altă biserică cu 3 turle, mai precis Catedrala cu hramul „Sfânta Teodora de la Sihla”. Biserica este construită cu o turlă pe naos și încadrată în partea dinspre apus de două turnuri laterale. Am scos rapid telefonul pentru a face fotografii deoarece voiam sa surprind măcar o mică parte din acest rai de pe pământ.

Nu puteam rata chilia unde unde a viețuit Părintele Cleopa Ilie, deși acolo se făceau slujbe. În momentul în care am trecut pragul chiliei am avut un sentiment de nedescris. Pentru cei care nu știau, Părintele Cleopa era un duhovnic căutat, ajutându-i pe mulți cu povețile lui și a scris numeroase cărți. Eu am o asemenea carte cumpărată în 2005, atunci când am fost pentru primă dată la această mănăstire. El a murit în anul 1998. Aici, în chilie am putut vedea numeroase icoane și fotografii cu Părintele Cleopa.

De acolo ne-am îndreptat către mormântul părintelui, protejat de brazii seculari care te fac să înțelegi că suntem doar niște ființe trecătoare pe acest pământ. Mormântul este considerat un izvor de apă vie pentru credincioși. Aici vin mii de credincioși, care aprind o lumânare, se roagă pentru odihna sufletului său. Am plecat de acolo cu o mare încărcătură spirituală.

Ne-am procurat câteva pliante de la mănăstire și am extras câteva rânduri foarte importante cum ar fi: Prima ctitorie a mănăstirii a avut loc în anul 1655 de către sihastrul Anastasie. Arhimandritul Cleopa Ilie formează o obște puternică, ceea ce îl determină pe Patriarhul Nicodim ca în 1947 să ridice schitul la rang de mănăstire, separându-se de Mănăstirile Neamț și Secu. În anul 1997 a fost sfințită noua biserică de un sobor în frunte cu Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului.

După vizita la această mănăstire am pornit mai departe, spre Mănăstirea Secu și Mănăstirea Horaița.

Scurtă istorie a mănăstirii

Istoria zbuciumată a acestor locuri a influențat și dezvoltarea Mănăstirii Sihăstria, înființată în anul 1655, care a avut mult de suferit în decursul vremurilor. După distrugerile din anul 1821, când a fost incendiată de turci, a fost refăcută în 1824, cu sprijinul mitropolitului Veniamin Costachi. S-au refăcut atunci biserica de piatră, turnul clopotniță, un corp de chilie în partea de sud, turnul porții și zidul de incintă.

În vara anului 1941 un incendiu a ars capela de lemn și o parte din chiliile Schitului, din cauza căreia mulți călugări au mers la alte mănăstiri. Părintele Ioanichie fiind bătrân și bolnav, în 1942 părintele Cleopa a fost ales locțiitor de stareț. Părintele Cleopa s-a îngrijit de refacerea incintei și a chiliilor arse.

Mănăstirea a atras vizitatori din toată România ce veneau la părintele arhimandrit Cleopa, care a fost unul dintre cei mai apreciați preoți la acea vreme. Părintele a murit în anul 1998, în urma să rămânând 16 volume de învățături într-o colecție intitulată Ne vorbește părintele Cleopa. La mănăstirea Sihăstria se vizitează cimitirul mănăstirii, și schitul Sfântul Cleopa.

Mănăstirii Sihăstria este înscrisă pe lista monumentelor istorice.

Orice upload al acestor fotografii este interzis fără citarea sursei.
Puteți prelua maxim 500 de caractere din acest articol, condiția este să precizați și inserați vizibil link-ul articolului.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns