Lipsa de empatie intre adolescenți: Adolescentă cu nevoi speciale umilită de colegi

0

Acum câteva zile am văzut la știri cum o adolescentă de 15 ani cu retard mental și sindrom hiperkinetic, din Timișoara a fost agresată fizic și verbal de două colege, totul fiind filmat de alți doi adolescenți, colegi cu victima și agresoarele. În loc să intervină, s-au amuzat de cele întâmplate și au asistat la scenele cum a fost trasă de păr, de mâini și de gât, cum au pălmuit-o. Nu mai există empatie intre adolescenți.

Ceea ce mă intrigă cel mai mult în acest caz este că toată lumea se întreabă unde a era profesoara. Ei sincer mă întreb unde este educația adolescenților. Până la școală este educația celor 7 ani de acasă. De ce părinții nu își învață copiii cum să trateze persoanele cu nevoi speciale?

Nu voi ierta nici profesoara, nu trebuia să lipsească de la oră. Copil cu nevoi speciale (fizice) am fost și eu, dar nu mi s-a întâmplat așa ceva. Colegii mei au fost învățați să nu îi desconsidere pe cei care nu sunt ca ei. Auzeam și la acea vreme de elevi bătuți, umiliți de colegii mai mari. Diriginta ne spunea deseori să o anunțăm dacă suntem victime a ceea ce azi se numește bullying.

Acum stau și mă întreb de ce nu se fac ore de psihologie în școli? Dacă părintele nu e capabil să-și educe copilul poate va reuși să învețe ceva de la o persoana specializată. Acest fenomen numit bullying este tot mai frecvent întâlnit în școlile din România. Au mai fost și alte cazuri în care copiii și adolescenții sunt umiliți. Chiar de curând un elev de clasa a VI-a s-a aruncat pe geam, totul petrecându-se sub ochii colegilor.

Îmi amintesc că odată bodyguardul care era la etajul unde aveam clasa ne-a povestit cum un adolescent a ajuns la spital doar pentru că și-a murdărit colegul din greșeală. Colegul său a rupt practic un scaun lovindu-și colegul, ceea e făcut ca adolescentul să ajungă în stare gravă la spital.

Revenind la adolescenta cu nevoi speciale, această hărțuire psihologică a afectat-o ​​foarte mult. Tânăra va avea nevoie de consiliere psihologică. Acum stau și mă întreb, de ce agresoarele scapă doar prin scăderea notei la purtare? Ok, vor repeta anul și ce se va întâmpla? Vor ataca și alți colegi mai slabi!

Ce înțeleg din toate acestea? Că acei copii abuzați ajung să aibă nevoie de ajutor specializat și că agresorii lor sunt lăsați liberi. Dacă agresorului i se permite să facă acest lucru, umilirea celor slabi îl face să se simtă puternici. Cât despre ceilalți colegi, pentru ei umilința unui coleg este un spectacol.

Sursă foto și parțial informații: Libertatea

Puteți prelua maximum 500 de caractere din acest articol, condiția este să specificați și să inserați vizibil linkul articolului.

Lasă un răspuns